mie. iun. 19th, 2024

Construirea unui dulap nu e nici pe departe atat de grea pe cum se crede, mai ales ca in conditiile in care oamenii au la dispozitie uneltele si materialele necesare, nu e nevoie decat de putina indemanare si de putina viziune in spatiu.
In principiu, materialele si uneltele necesare pentru construirea unui dulap sunt urmatoarele:
– pal melaminat;
– banda de cant;
– fier de calcat;
– holsuruburi;
– balamale;
– masina de gaurit si de infiletat;
– manere si suporturi interioare pentru rafturi, dar si bare transversale acolo unde este cazul;
– alte accesorii;

Pasul 1 – inainte de a cumpara oricare dintre produsele de mai sus, schitati pe o hartie toate planurile si toate dimensiunile. In principiu, e bine sa reveniti de mai multe ori asupra planului, intrucat pot aparea mici greseli care ulterior, pot ingreuna asamblarea partilor;
Pasul 2 – stabiliti necesarul de manere, balamale si accesorii, iar de asemenea, duceti bucatile de pal la debitat;
Pasul 3 – prima data ajunsi acasa, incepeti cu partea principala, in speta cu cadrul. Insemnati cu un marker pe interior locul in care vor fi amplasate accesoriile, balamalele si manerele, dupa care puteti trece la imbinarea cadrului principal cu holsuruburi;
[ad]
Pasul 4 – odata fixat cadrul, se trece la amplasarea rafturilor. Montajul incepe de jos in sus din motive de siguranta. Dupa amplasarea rafturilor si eventual, a sinelor sau a barelor pentru umerase, se lipeste banda de tant si eventual, in cazul in care latimea ei este mai mare decat grosimea placilor de pal, se taie cu un cutter. La sfarsit, se adauga partea din spate, cea care va fi intre dulap si perete, de regula facuta din pal de grosime mica sau dintr-un carton mai dur.
Pasul 5 – se gauresc usile pentru a le fi montate manerele si balamalele. De regula, cei mai multi tamplari folosesc un burghiu mai lat, de forma circulara, insa in functie de sistemul de deschidere, el poate fi diferit de la caz la caz. In cazul in care nu e un sistem de inchidere pe balamale, ci unul glisant sau cu deschidere laterala pe sina, nu e necesara folosirea unui burghiu larg, ci doar de unul mic, pentru montarea manerelor.
Pasul 6 – se monteaza usile (in balamale) si eventualele accesorii, dupa care se verifica functionalitatea lor si a tuturor celorlalte accesorii.
Iata cateva idei de dulapuri usor de construit si care s-ar putea sa va placa:

Lasă un răspuns