mie. ian. 15th, 2025

Textura in designul exterior si amenajari exterioare adauga contrast si echilibru vizual, se da „greutate” unui design, este scos mai bine in evidenta. Texturile se pot adauga unui design exterior in moduri subtile sau mai putin subtile. De exemplu, se pot folosi pavele cu diverse texturi, ziduri, alte elemente de design moderne la care se adauga texturi diferite. Care e insa importanta texturilor in design exterior si ce e la moda in privinta materialelor folosite la obtinerea lor?

In functie de ce texturi se folosesc se pot evoca efecte psihologice, estetica e mult imbunatatita, influentand modul in care oamenii percep si interactioneaza cu mediul. Tehnicile creative si materialele inovatoare sunt implicate in procesul de adaugare a texturilor, specialistii in design exterior le vor alege cu grija in asa fel incat rezultatele finale sa fie unele cat mai bune.

Dincolo de aspectele estetice textura in designul exterior poate imbunatati si izolare, reduce transferul de caldura la nivelul zidurilor. Eficienta energetica a cladirii e mai buna daca se incorporeaza si materiale de izolare a zidurilor in procesul de obtinere a texturilor dorite sau alte tehnologii si tehnici care vor avea un impact vizibil asupra calitatii izolarii generale a cladirilor.

In cazul unor cladiri istorice se pastreaza textura originala din designul exterior, materiale originale, tehnicile traditionale sunt replicate, in asa fel in cat texturile finale si designul exterior sa fie cat mai aproape de modul in care arata cladirea pe vremuri. Si in cazul unor cladiri istorice, de patrimoniu, si in cazul unei arhitecturi moderne, contemporane, textura poate fi folosita pentru a atrage atentia vizual celor care vor privi designul exterior si pentru a crea o identitate unica cladirilor.

Prin texturi diferite se adauga profunzime si dimensiune esteticii generale exterioare. O varietate de materiale, piatra, lemn, metal se vor utiliza pentru crearea unor texturi diferite placute vederii. Combinatiile de lemn si piatra, de exemplu, vor crea un contrast vizual puternic ce atrage atentia imediat, deci nu trebuie sa ne temem de combinatii cand vine vorba de texturi in designul exterior.

Doar o alegere cu atentie a texturilor din designul exterior poate oferi amenajarilor exterioare personalitate, oferind in acelasi timp o experienta captivanta si imersiva pentru toti privitorii. Se stabileste mai usor atmosfera dorita in exterior, emotiile specifice evocate ori de cate ori suntem in preajma texturilor respective. Suprafetele fine, liniile care „plutesc”, „curg” vor reusi sa creeze o senzatie de calm si de echilibru interior pentru toti cei care ajung sa priveasca zidul sau elemente de design cu texturi deosebite.

Si tot textur poate sa imbunatateasca durabilitatea si functionalitatea suprafetelor. Piatra, caramida pot sa treaca usor testul timpului si sa mentina integritatea structurala dupa aplicarea texturilor, rezistenta la intemperii si la schimbari climatice de la un sezon la altul e mai mare. Unde avem gheata si ploaie multa siguranta suprafetelor se imbunatateste simtitor prin adaugarea de texturi.

Care ar fi tendintele actuale in materie de texturi de incorporat in designul exterior?

  • Pereti exteriori cu texturi din piatra sau furnir din piatra-se poate aplica si un strat subtire de vopsea pentru un look industrial. Piatra naturala e de preferat, e foarte bun izolator, rezista bine la caldura, umiditate mai mare, ger, frig. Costa mai mult sa obtii o textura perfecta cu piatra naturala, dar rezistenta in timp va fi garantata;
  • Lemnul, material excelent pentru texturi in designul exterior-se repara usor, punerea in opera pentru obtinerea texturilor e simpla, nu ai nevoie de echipamente complexe pentru fixare. Atentie insa ca texturile pe baza de lemn au probleme la umiditate mare si se pot aprinde, ducand la incendii. Daca nu ai bani de lemn poti folosi si vopsea pentru texturi excelente in design exterior ce imita lemnul…;
  • Caramida expusa-e folosita mereu in designul exterior pentru texturi interesante si usor de pus in practica. Textura e una tip „raw”, unica, culorile pentru caramizile folosite la peretii exteriori sunt diferite, la fel si varietatea de texturi pe care le vom avea la final. Un graffiti, niste picturi murale pot aduce un plus de valoare unor ziduri de la o casa moderna. Caramida e un material care nu e afectat de soare, ploi, ger, alte tipuri de intemperii, nu ai probleme nici cu incendiile;
  • Placi dure, din beton-sunt si ele foarte populare in crearea de texturi pentru design exterior original. Rezista bine in timp, ascund bine toate tipurile de praf, zgarieturi, alte imperfectiuni, vin in culori diferite, deci te vei juca cum doresti in materie de design exterior. Chiar si un strat de vopsea nu ar strica daca iti doresti texturi cu adevarat iesite din comun;
  • Marmura pentru texturi moderne-finisajul va fi unul foarte fin, marmura e un material scump, sofisticat, atrage toate privirile, e cea mai buna optiune daca vrei sa ai texturi inedite la locuinte de lux si urbane;
  • Diferite tipuri de tapet si materiale cu texturi „naturale”-da, merge folosit si tapetul pentru texturile din designul exterior. Doar ca acesta ar fi bine sa fie 3D si sa alegeti materiale extrem de rezistente, care sunt acoperite cu diverse straturi de protectie.

Cum alegem tipul potrivit de textura si de materiale utilizate in designul exterior? Se vor lua in calcul factori precum bugetul, stilul cladirii, mediul inconjurator, climatul din zona unde se afla locuinta. Doar profesionistii cu experienta iti pot simplifica alegerea si te vor ajuta sa obtii o textura potrivita pentru designul exterior pe care vrei sa il obtii.