mie. iun. 19th, 2024

Cu totii ne dorim o gradina frumoasa si cu o functionalitate excelenta, in care sa ne relaxam si sa putem face tot ce ne dorim. Ca sa ajungi la gradina ideala e nevoie de multa munca, multe idei, dar si de multa pricepere pentru a pune in practica toate aceste idei. Specialistii in amenajari exterioare si design peisagistic sunt cei care te vor ajuta sa iti vezi visul cu ochii si sa ai cea mai frumoasa gradina. Amenajarea gradinii si designul peisagistic par a fi sinonime la prima vedere si ai nevoie de amandoua. Insa in realitate ele sunt diferite, desi au si niste puncte comune.

Amenajarea gradinii te ajuta sa ai un design general al gradinii si sa definesti mia bine noua ta gradina, spatiul exterior. In amenajarea gradinii te vei folosi de design, de planificare, vei avea nevoie de mentenanta. Cresti plante, plantezi plante, te ocupi de aranjarea lor in spatiul dat, te gandesti cum anume sa asociezi plante, flori in asa fel incat amenajarea gradinii sa fie cat mai interesanta.

Designul peisagistic este procesul de alterare al peisajului, transformarea gradinii asa cum iti doresti. Ai elemente de design in designul peisagistic, creezi zone speciale si alei poate, construiesti pergole, fantani, piscine, zone cu apa in diferite forme etc. Ideea este sa ai o gradina care arata bine, e atragatoare, spatiul exterior capata valoare in acest fel. Se pot planta copaci, plante, flori in cadrul designului peisagistic. Doar profesionistii se vor ocupa de designul peisagistic, estetica spatiului e cea mai importanta pentru ei.

De regula cei care se ocupa de amenajari exterioare in gradini si designerii peisagistici lucreaza impreuna la un proiect. Se realizeaza un design pentru gradina si se determina si lista de plante care vor face parte din amenajare. Designerii peisagistici sunt cei care se vor ocupa de conceperea si de dezvoltarea tuturor aspectelor legate de spatiul exterior, de gradina.

Specialistii in amenajari exterioare de gradini vor strange cat mai multe informatii de la clienti, vor vedea ce isi doresc, ce buget au, ce aspecte practice implica amenajarea gradinii. Dupa ce exista toate informatiile se merge pe teren si se masoara, se testeaza solul si tipul sau, orice fel de aspecte ce vor influenta amenajarea spatiului. Se asociaza toate informatiile preluate din teren si de la clienti cu baza de cunostinte legate de materiale si de plante. La final se vine cu un plan de actiune personalizat pe buget si de nevoile clientilor. Apar schitele legate de amenajarea gradinii, de elemente de construit.

Mai departe te adresezi specialistului in design peisagistic. Ei aduc la viata si in realitate orice fel de schite legate amenajari exterioare. Se construieste, se interpreteaza schitele lasate de specialistii in amenajari exterioare, se trece la plantat si definit zone din gradina, se implementeaza managementul de proiect. Echipa alaturi de care lucreaza specialistul in design peisagistic este una formata din foarte multi oameni cu meserii diferite care impreuna reusesc sa puna in practica orice fel de schite lasate de expertii in amenajari interioare.

E o munca de echipa mereu si durata realizarii unei gradini ca la carte e destul de mare, mai ales daca schitele sunt complexe. In plus, firmele care se ocupa de design peisagistic se vor asigura ca totul poate fi folosit in siguranta si ca viitoarea gradina va arata mai ceva ca in revistele de specialitate. E nevoie de multe pregatiri si de o munca de cateva saptamani pana sa vezi rezultatele si o gradina care arata exact asa cum ti-ai imaginat.

Avantajele designului peisagistic pentru gradina implementat corect si personalizat sunt numeroase. De pilda, organizarea gradinii va fi mai buna, la nivel vizual spatiul va arata mai bine, totul va fi dominat de echilibru si de armonie. De la scheme de culori, selectia plantelor, zone de interes, designul peisagistic poate schimba total modul in care se prezinta o gradina. Se tine cont si de cum se va folosi gradina, tot spatiul gradinii va fi versatil, perfect pentru relaxare, distractie si liniste, cand ai nevoie de ea.

Creste si valoarea proprietatii daca nu te rezumi doar la amenajari exterioare si te bazezi si pe designul peisagistic, pretul obtinut pe proprietate va fi mai mare. Pe langa pretul bun ai si avantajul unor practici sustenabile incorporate in designul peisagistic si in tot procesul pe care il presupune acesta. Sisteme de irigatii eficiente, care nu afecteaza mediul inconjurator, materiale prietenoase cu mediu sau folosirea de plante native, locale, iata doar cateva tipuri de practici sustenabile de gasit in designul peisagistic.

Specialistii in design peisagistic pentru gradina pot opta pentru plante care infloresc in diverse perioade din an pentru ca gradina sa arate cat mai atragator in orice sezon, sa aiba culori vibrante vara si primavara si o frumusete structurala superba pe timp de iarna. Gradina va fi usor de personalizat din toate punctele de vedere, te vei simti bine in ea si vei putea sa revii asupra schimbarilor facute oricand doresti tot cu ajutorul designului peisagistic.