joi. mai 30th, 2024

Pentru cei care locuiesc la casa o gradina amenajata cu atentie si cu elemente moderne si traditionale poate aduce oricand un plus de valoare exteriorului si o eleganta perfecta pentru relaxare si petreceri alaturi de prieteni. Amenajarea unei gradini nu e deloc o misiune simpla, desi in aparenta ai putea fi tentat sa privesti lucrurile cu o superficialitate periculoasa.

Ce poate fi atat de dificil sa amenajezi o gradina? In realitate, amenajarea unei gradini va implica mult timp petrecut in spatiul unde este gradina, idei foarte buna de design exterior si multa munca. Si pentru ca sunt multe lucruri de pus la punct vor fi si multe greseli…

Nu trebuie sa iti spunem noi cat de greu este sa amenajezi asa cum trebuie o gradina. Vezi deja in videoclipurile disponibile pe Internet, vezi in reviste, poate ai citit si carti de specialitate. Gradina nu mai este de multa vreme doar un spatiu aflat in exteriorul locuintei unde poti pune niste flori, legume si poti uita de el. Gradinile moderne sunt spatii perfecte de relaxare, spatii de distractii, spatii pe care vrei sa le amenajezi cat mai interesant ca sa ai o atmosfera de vis ori de cate ori alegi sa petreci ceva timp in acel spatiu.

Amenajarea gradinilor moderne are cateva etape importante. Te gandesti cum vrei sa arate la final gradina, aduni tot ce iti trebuie pentru amenajare, te consulti cu un specialist in design exterior si alegi acele amenajari exterioare pe care le poti pune in practica fara un buget urias si in cel mai scurt timp. La final implementezi proiectul deja facut pentru amenajarea exterioara, pentru gradina ta si astepti sa vezi rezultatele finale odata ce ai terminat amenajarea.

Durata de amenajare exterioara pentru o gradina poate fi destul de mare, mai ales daca vrei si amenajari complexe. Si pentru ca discutam despre complexitate si multe etape de urmat poti sa fii sigur ca vor aparea si o multime de greseli, mai ales daca amenajezi gradina de unul singur, fara sa ai alaturi specialistii de la firmele de amenajari exterioare. Care sunt insa cele mai frecvente greseli pe care le poti face cand te apuci de amenajarea unei gradini?

Ignori importanta designului gradinii. Cand te-ai hotarat sa amenajezi gradina te gandesti in prima faza doar la aspectul functioal si cam atat. Adaugi cat mai multe flori, de toate felurile, incerci sa o incarci cu de toate ca sa nu ratezi nimic ce e deja in trend. Intotdeauna trebuie sa te gandesti la gradina ca la un tablou natural, care reuseste sa creeze o atmosfera perfecta in orice anotimp.

Valorizeaza cat de mult poti spatiul pe care il ai la dispozitie in gradina, alege un design exterior pentru gradina bazat pe dimensiunile spatiului si pe restul designului exterior pe care l-ai ales deja pentru locuinta. Separa spatiile din gradina, gandeste zone distincte, ai mereu un plan de organizare si de design exterior pentru gradina ta. Daca e nevoie si ai si un buget pentru amenajarea gradinii discuta cu un specialist si mergi pe mana recomandarilor lui in privinta designului gradinii.

Proiectezi gradina dupa ce ai construit casa. Pare ceva normal sa faci intai casa si cand ai terminat-o sa te gandesti si la gradina. E total gresit. E mai bine sa ai amenajari exterioare care pornesc in paralel, si casa, si gradina se vor amenaja mult mai simplu daca stii de la inceput ce vrei sa faci si nu pierzi timpul. Gradina si tot ce tine de arhitectura locuintei, de designul sau exterior vor forma un singur intreg si vei avea si echilibru la nivelul designului exterior. Daca te ocupi de unul singur de designul exterior al gradinii si de amenajarea sa incearca sa o faci cat timp construiesti locuinta, sa te sfatuiesti si cu un arhitect, cu specialisti si sa vezi ce alegeri ai de facut pentru a obtine cele mai bune rezultate la final.

Nu ai notiuni elementare de design exterior sau legate de amenajarea unei gradini moderne. Inainte sa te apuci de orice fel de amenajare exterioara este recomandat sa te documentati macar, sa vorbesti cu specialisti, sa ceri pareri, sa vezi exemple de amenajari exterioare interesante pentru gradini. Daca alegi un stil de aplicat in amenajarea exterioara il vei folosi pe tot parcursul amenajarilor. Poti sa te joci cu un contrast, cu diverse elemente, dar ramai la acelasi stil. Prea multe stiluri in amenajarile exterioare vor duce la confuzie in mintea celui care priveste amenajarea exterioara a gradinii.

Nu te folosesti cum trebuie de iluminat. Odata cu lasarea serii gradina ta poate sa „dispara” pur si simplu daca nu ai sisteme de iluminat care sa o puna in valoare si pe timp de noapte. Nu exagerea cu lumina, dar nici nu neglija acest aspect. Cauta sisteme de iluminat pentru gradina smart, amplaseaza-le cat mai bine in tot spatiul, cauta lumini de accentuare si corpuri de iluminat pentru zonele cele mai importante ale gradinii tale.

Nu ai o idee centrala, clara pentru amenajarea exterioara a gradinii. E cea mai frecventa greseala. Incepi sa amenajezi gradina, ai mai multe idei, le pui pe toate in practica si la final vezi ca nu prea intelegi nimic din amenajare. Specialistii in amenajari exterioare recomanda gasirea unei idei centrale pentru amenajarea gradinii si respectarea ei in momentul implementarii proiectului de amenajare. Poti sa te inspiri din reviste, videoclipuri, din alte proiecte interesante din trecut. Dar e important sa ai o idee unica pe care sa o vezi implementata cat mai bine odata ce te-ai apucat de amenajarea gradinii.