sâm. apr. 13th, 2024

Cand ai o gradina normala ca dimensiuni, micuta, nu prea ai multe de facut cand vine vorba despre amenajari exterioare. Dar ce faci cand ai deja o gradina cu suprafata mare si vrei sa arate cat mai bine si sa fie apreciata de toata lumea, sa te simti bine in ea si sa iti placa ce vezi cand iesi din casa?

Ai nevoie pentru inceput de un specialist in amenajari exterioare de gradini, asta e clar, dar daca nu vii si cu niste idei bune si eficiente de amenajare care sa fie puse in practica rezultatul final va fi mediocru. Pe cele mai interesante le vei descoperi in randurile ce urmeaza.

O gradina cu o suprafata mare e o provocare atat pentru specialistii in amenajari exterioare, cat si pentru proprietari. E dificil sa gasesti un design potrivit, ai suprafete mari de amenajat, trebuie sa fii atent la multe detalii si sa ai de fiecare data o multime de idei creative pentru a face ca totul sa arate foarte bine odata ce ai terminat cu amenajarea si ai inceput sa folosesti gradina din fata casei. Ca sa nu mai cauti ore bune peste tot pe internet sau prin reviste de specialitate am pregatit cele mai bune idei de amenajari exterioare pentru gradinile mari pentru un design exterior foarte apropiat de cel din reviste.

Uneste zonele de interes din gradina cu o piscina reflectorizanta inalta. Daca ai o gradina suficient de mare care iti permite sa instalezi si o piscina mergi pe o piscina reflectorizanta, care sa fie un element de legatura intre doua sau mai multe zone principale pe care le-ai gandit deja cand ai definit designul exterior si amenajarile exterioare pentru gradina ta. Vei avea unde sa te relaxezi vara, vei putea sa stai langa piscina si sa ai de fiecare data sentimentul ca te afli la mare sau poate la munte, langa un lac, asta desi esti tot in gradina ta. Alege cu atentie culorile piscinei si forma pentru a fi cat mai aproape de celelalte elemente din gradina. Daca mai ai si lumina si poti sa adaugi si niste elemente de decor in jurul piscinei, cu atat mai bine.

Adapost de gradina versatil. Va deveni centrul de interes al gradinii mari, vei schimba radical modul in care folosesti spatiul din gradina si vei avea de fiecare data o gradina care va impresiona invitatii pe care ii ai si intreaga familie. Cu un sistem de iluminat smart si niste materiale de calitate, cu o cromatica apropiata de cea existenta la nivelul designului exterior general din gradina si din afara casei vei da lovitura cu siguranta in materie de amenajari exterioare. Adaposturile de gradina pot fi destul de scumpe, dar asta nu inseamna ca nu ti le poti permite. Poti sa le faci si tu daca te pricepi si ai timp si le poti personaliza fix asa cum iti doresti.

Preria din gradina. Poti sa schimbi atmosfera din gradina ta cu o suprafata foarte mare plantand diverse plante asemanatoare celor care cresc in prerie. Vei repeta zone cu plante diferite din loc in loc, poti sa definesti si forme diverse, sa adaugi plante ornamentale si alte tipuri de plante, flori potrivite pentru o amenajare exterioara a gradinii tale mai ceva ca in reviste. Discuta cu un specialist in amenajari exterioare de gradini, tine cont si de zona in care te afli si de solul pe care il ai si incearca sa faci alegeri inspirate raportat si la imaginea finala a gradinii tale ofertante ca spatiu disponibil.

Putina drama in gradina nu strica si te poate ajuta o sculptura deosebita. O gradina spatioasa va permite si instalarea unor scupturi mai micute sau unei sculpturi centrale mai mari. Poate fi o fanta arteziana, poate fi doar o sculptura care reprezinta ceva, care se va potrivi perfect in cadrul amenajarii exterioare. Ai grija sa fie din materiale de calitate si sa ai cat mai multe elemente de accentuare, sisteme de iluminat, plante, flori pe langa ea ca sa o integrezi in gradina si sa nu faca nota discordanta. Amplasarea sculpturilor trebuie sa fie cat mai bine gandita, sa se afle la distanta egala de elementele importante din gradina sau chiar langa cele care au nevoie de un punct de „sprijin” din punct de vedere vizual.

Aloca un spatiu suficient de mare si bucatariei exterioare. Da, ai auzit bine, poti sa te gandesti si la o bucatarie complet echipa pentru exterior, care sa se integreze de minune in gradina. O poti amplasa intr-un foisor, intr-un adapost de gradina, poti sa montezi si niste dulapuri, sa aduci electrocasnice, o chiuveta, sa ai tot ce iti trebuie ca sa gatesti cat e cald si bine afara si sa nu mai aduci miros de mancare in toata casa macar de primavara pana toamna.

Foloseste copacii si pavajul pentru a „sculpta” zona gradinii. Gaseste o combinatie de gazon, iarba, copaci si pavaj care serpuieste prin toata gradina perfecta pentru copii si pentru relaxare. Ai nevoie de cat mai multa diversitate in gradina cand e mai mare, sa ai zone bine definite si sa gasesti in fiecare coltisor acea stare de bine pe care ai tot cautat-o si pe care in sfarsit ai gasit-o chiar in gradina ta. Discuta si cu un specialist inainte de a face orice fel de alegeri ca sa nu iti sabotezi designul exterior al gradinii.

Incearca si o abordare formala. Gradinile mari au nevoie de un design cat mai inteligent si mai bine pus la punct, asa ca o abordare formala va aduce eleganta si calm de fiecare data. Liniile clare si simetria vor fi mereu punctul de atractie al amenajarilor interioare pentru gradinile mai mari, asa ca incearca sa incorporezi mereu aceste elemente in designul exterior. Imparte spatiul in cat mai multe zone de interes, dar mentine calmul si linistea din coltul tau de rai. Peretii de piatra, gardul viu, zone dense cu plantele, florile favorite, paravanele de piatra, toate pot fi elemente excelente pentru gradina cu suprafata mare.