vin. dec. 8th, 2023

Decorarea gradinii nu e niciodata un proces usor. Implica multa munca inainte, si mai multa munca in timpul implementarii decoratiunilor dorite si multa munca dupa, cand ai de finalizat tot ce ti-ai propus sa faci in gradina. Cum e vorba despre un spatiu pe care il va vedea oricine trece pe langa casa sau oricine iti vine in vizita, decorul si decorarea gradinii ar trebui sa fie mereu o prioritate inainte sa te apuci de alte amenajari exterioare. Cum se decoreaza corect gradina si ce fel folosesti decoratiunile exterioare, obiectele de decor?

Daca te-ai apucat de decorarea gradinii dupa ce ai amenajat-o cum ai putut ai observat ca lucrurile sunt mult mai complicate decat par la inceput. Orice greseala iti poate da peste cap planurile, nu poti decora chiar oricum o gradina, oricat de mare sau de mica ar fi ea. Plus ca ai nevoie de un ochi format ca sa stii ce se potriveste in gradina si ce nu, ce ar merge in x zona si ce nu ar merge. Ca sa nu pierzi timp cu decorarea gradinii casei tale ti-am pregatit un scurt ghid pentru amenajare si folosire de obiecte de decor si decoratiuni pentru gradina.

Ornamente pe post de finisaje ale designului exterior. Ornamentele te pot ghida pentru a folosi spatiul exterior al gradinii cat mai bine si a defini forma sa finala. Poti avea o poarta din metal la intrare, cu un design deosebit si diverse elemente in relief, un felinar sau mai multe in jurul portii sau de-a lungul aleii sau poate o bancuta curbata pentru relaxare in zilele toride de vara. Ideea este sa nu exagerezi cu ele si sa te gandesti mereu cum ar arata la final gradina ta si ce ai vrea sa nu vezi in ea. Tine cont si de spatiul pe care il ai la dispozitie, de modul in care a fost gandita gradina, de zonele din ea si de ce obiectele decorative pe care le ai la dispozitie.

„Camerele” din gradina. Desi pare ciudat sa discutam despre camere in exterior in designul modern de exterior recrearea confortului de la interior si camerelor, spatierii din interior face parte din noile tendinte de amenajare exterioara. Totul este despre divizarea spatiului si despre impartirea sa, despre ce poti face in gradina in asa fel incat exteriorul sa arate cat mai aproape de ce vedem la interior. In afara de compartimentarea spatiului exterior la nivel vizual ne putem folosi si de obiecte decorative, decoratiuni diverse, de diferite marimi ca sa ajungem la rezultatele dorite. „Camerele” din gradina pot fi delimitate foarte bine de obiectele decorative care ne plac, de anumite statui si statuete, fantani arteziene in miniatura, de mobilier ales cu atentie pentru a se potrivi cu designul exterior din gradina. Obiectele de decor folosite pentru a defini mai bine camerele din gradina nu trebuie sa fie exagerat de colorate si de mari, trebuie sa se potriveasca perfect in decor si sa completeze zonele unde sunt folosite.

Minimalism si aspect vintage. Pentru o gradina cu un design mai aerisit este foarte bine sa te gandesti de la inceput la minimalism si la aspectul vintage. Ambele iti vor aduce in gradina o atmosfera placuta, te vei simti bine ori de cate ori stai acolo pentru cateva minute sau ore. Minimalismul il obtii cu obiecte decorative amplasate din loc in loc, discrete, care nu atrag atentia deloc, cat mai putine, dar cu aspect si simbolistica importante pentru tine. Cat despre aspectul vintage acesta este ceva mai complicat de obtinut intr-un spatiu exterior, obiectele decorative trebuie alese in functie de anii pe care ii vor reflecta si de ideile, simbolurile readuse in atentia celor care le vor vedea. Foloseste tot ce gasesti pe la targurile de vechituri si e de calitate, reconditioneaza obiecte de decor vechi, din anumite perioade si vei avea un stil vintage in gradina aproape perfect.

Designul exterior al locuintei se poate regasi si in designul gradinii. Daca tot esti multumit de designul exterior si de amenajarile exterioare de la casa de ce sa nu repeti tot ce ai facut acolo si la nivelul gradinii. E o modalitate simpla de a „prelungi” acest stil si a avea o uniformitate, un echilibrul intre gradina si casa. Orice fel de decoratiuni ai folosit la exteriorul locuintei sau materiale poti sa le integrezi la un nivel mai mic si in gradina. Cauta sa nu ai foarte multe decoratiuni in gradina si sa nu ai o copie perfecta a exteriorului casei. Adapteaza designul gradinii si incearca sa ai o prelugire a casei si in gradina, la nivel de amenajare exterioara a gradinii. Obiectele de decor te vor ajuta foarte mult sa evidentiezi anumite zone, e bine sa pornesti cu decorarea si cu definirea spatiului gradinii de la casa spre poarta si sa iti faci un plan inainte ca sa nu muncesti degeaba si sa nu fii multumit de rezultate.

Mobilierul de gradina si decoratiunile exterioare. Stilul mobilierului pentru gradina are un impact important asupra designului exterior. E bine sa ai un plan bine pus la punct si sa ai o structura a mobilierului pus in gradina in asa fel incat sa se integreze perfect si sa completeze obiectele de decor existente sau pe care le vei adauga in viitor. Decoratiunile exterioare si mobilierul trebuie sa fie intr-un echilibru perfect, sa transmita ambele aceleasi mesaje si sa aiba aceeasi simbolistica. Mai mult, decoratiunile alese pentru gradina nu vor lasa in planul secund mobilierul si il vor pune in valoare in loc sa se distraga atentia de la el. Atentie la forme si la culorile mobilierului si decoratiunilor, contrastul e bun, dar nu ar fi recomandat sa existe tonuri si culori mult prea diferite, cateva nuante care sa se regaseasca si in cazul mobilierului, si in cazul decoratiunilor pentru gradina ar fi o alegere perfecta.

Sistemul de iluminat, la alt nivel. In loc sa ai corpurile de iluminat clasice puse prin gradina de ce nu ai atarna diverse corpuri de iluminat speciale pentru gradina in copaci, asta daca ii ai deja in gradina. Cu cat mai multe ramuri la dispozitie si coroana mai bogata, cu atat mai bine. Renunta la iluminatul haotic sau doar la cel de langa casa sau din zonele importante din gradina si transforma fiecare element ale sistemului de iluminat pentru gradina intr-o decoratiune speciala, care isi gaseste locul mereu in spatiul din exteriorul casei tale. E important ca iluminatul gradinii sa fie „coordonat” cu cel al exteriorului locuintei, sa ai cam acelasi tip de lumina si daca poti sa ai un iluminat smart ca sa iti fie mai usor sa obtii ce doresti.

Obiectele decorative pentru gradina… cu sunete. Ca sa ai o atmosfera relaxanta in gradina indiferent de sezon te poti orienta spre obiectele de decor cu sunete. Pe langa faptul ca ai ceva deosebit in gradina poti sa mai estompezi asa din zgomotul din afara gradinii si din jurul casei si sa aduci natura in gradina ta prin tot felul de sunete scoase de obiecte de decor inedite. Tu alegi ce sunete ar fi potrivite pentru gradina si cauti mai apoi acele obiecte decorative care le pot emite. Sau daca vrei ceva mai simplu folosesti sisteme smart audio si pozitionezi difuzoare mici, ascunse fix in spatele obiectelor decorative sau mascate de aceastea intr-un mod ingenios.

Plante pe post de obiecte decorative si ornamente. Le poti pozitiona unde vrei in gradina daca le ai in ghivece, le poti planta si asa vei avea mereu o gradina interesanta si ceva de facut in fiecare zi. Plantele trebuie pozitionate strategic daca le vrei pe post de obiecte de decor si decoratiuni in gradina ta, in jurul treptelor, intrarilor in gradina, spatiilor importante din gradina, pentru contrast dinamic si un aspect placut indiferent de zonele vizate. Nu exagera cu ele si nu alege plante greu de intretinut si care se dezvolta prea mult, care ascund zonele unde sunt amplasate sau care acopera alte obiecte de decor, decoratiuni deja existente in gradina.

Pete de culoare cu ajutorul ceramicii. Foloseste ceramica in amenajarea gradinii tale, incearca sa o integrezi in decor si sa ai de la glastre si suporturi pentru flori pana la obiecte de decor si decoratiuni pentru gradina colorate, dintr-o ceramica rezistenta si foarte usor de intretinut. Incearca sa ai obiecte originale si o ceramica ce nu se deterioreaza de la diverse conditii meteo in asa fel incat sa poti sa te joci cu ea cum doresti si cu toate obiectele si decoratiunile din ceramica.