D. apr. 20th, 2025

In toate ghidurile on-line vei gasi informatii despre ce trebuie sa faci cand amenajezi gradina sau cand te apuci de reamenajare exterioara in gradina. Putini sunt cei care iti spun si ce sa nu faci, pe baza experientei si greselilor comune intalnite in amenajari de-a lungul timpului. E mai important sa stii ce nu trebuie sa faci in amenajarile exterioare si sa te feresti de greseli de amator pentru a avea mereu cele mai bune rezultate posibile.

Fiecare face ce doreste in gradina sa, insa ca sa ai amenajari exterioare ca la carte ar fi bine sa stii de la inceput ce sa nu faci si de ce sa te feresti cand ai inceput efectiv sa amenajezi spatiul gradinii tale. Nu vei gasi mereu informatiile de care ai nevoie legate de acest subiect, asa ca ne-am gandit sa ti le oferim pe cele relevante in continuare ca sa ai o amenajare a gradinii cat mai eficienta si mai simpla, sa eviti orice fel de greseli si cheltuieli inutile.

Nu te gandi de prima data la reamenajari, la un nou design al gradinii. Ai rabdare si nu te apuca de remodelari si reamenajari imediat ce ai o gradina noua si poate o proprietate noua. Intai stai si gandeste un plan de amenajare, vezi ce poti pastra din designul actual, ce poti imbunatati, ce mai ai nevoie la nivel de materiale, de design.

De abia dupa ce ai totul asternut pe hartie si gasesti si specialisti care sa te ajute macar cu indrumari daca vrei sa iti organizezi singur gradina si sa o amenajari poti sa te apuci si de punerea in practica a ideilor tale. Tine minte ca la amenajarea gradinilor minimalismul e mai important decat orice fel de amenajari complexe care nu vor face decat sa aglomereze gradina si sa o transforme intr-un adevarat camp de razboi al ideilor si al obiectivelor tale prea greu de atins.

Nu complica prea tare planul de amenajare a gradinii. Cum am vazut deja, minimalismul e de baza in amenajarea gradinilor. Nu te complica prea tare, nu aduce in gradina tot ce vezi pe internet, materiale, tipuri de design si de amenajari doar pentru a iesi cumva in evidenta cu orice pret. Fa o schita a noilor amenajari, vezi cum s-ar potrivi toate cu spatiul pe care il ai, cu suprafata gradinii, gandeste-te si la alte imbunatatiri ce vor veni in viitor. Ia totul pas cu pas si mergi mai departe doar cand esti pregatit sa implementezi totul cat mai simplu si mai eficient. Cu siguranta vei fi apreciat daca ai amenajari exterioare ale gradinii cat mai „asezate” si simple.

Nu tine cont prea tare de forma geometrica a gradinii. Indiferent de forma gradinii tale, fii creativ si creeaza o noua geometrie cand te apuci de amenajari exterioare. Geometria aleasa trebuie sa functioneze bine si cu locuinta ta, cu geometria prezenta la nivelul casei. Adauga curbe in loc de linii drepte, asa vei avea un design exterior mai natural si mai placut ochiului. Pastreaza insa note din stilul arhitectural general al casei si nu incerca sa aduci prea multe elemente creative la nivel de geometrie ca sa nu ajungi la dezechilibre.

Nu presupune ca zona in care te poti relaxa trebuie sa stea neaparat in soare. Nu toata lumea vrea sa stea in soare mai ales cand e foarte cald, asa ca amenajeaza gradina cu gandul la pergole sau la orice alte elemente care vor aduce umbra zonei de relaxare. Planteaza copaci mai inalti, incearca sa ai bolti sau vita de vie chiar deasupra ca sa ai si umbra, si un miros placut, un filtru natural. Cu cat ai mai multe zone umbrite de relaxare, cu atat te vei bucura de mai multa racoare si de ore de vis petrecute chiar in curtea ta, departe de cele 34+ grade Celsius de la soare.

Nu te limita in privinta culorilor, materialelor, plantelor din gradina. Incearca sa plantezi cat mai multe flori, sa ai culori variate care sa fie apropiate de cele din designul interior si exterior al casei. Nu uita si de cat mai multe materiale combinate in cele mai creative moduri si de asocieri interesante de culori la care nu se asteapta multa lume. E important sa stii de la inceput ce iti doresti si sa aduci in gradina, la nivel de amenajari exterioare, tot ce ai gasit mai bun si mai eficient in exemplele pe care le-ai gasit in on-line. Apeleaza si la specialisti ca sa gasesti combinatia castigatoare de culori, materiale si plante pentru gradina ta amenajata perfect.

Nu neglija importanta apei in desingul gradinii. Nu te gandi doar la amenajari complexe in gradina. Include si o fantana micuta, un mic lac daca ai cum sa-l faci. Vei avea si pasari si te vei relaxa mai usor auzind susurul apei care curge-e neaparat sa curga daca vrei sa ai si un efect calmant cand esti in gradina, aproape de ea. Un pod din piatra peste o apa, o fantana cu niste culori deosebite, toate vor aduce „culoare” amenajarilor exterioare din gradina si vor completa perfect atmosfera de vis din propria gradina.