mie. ian. 22nd, 2025

Cu totii stim sa amenajam gradina. Pana la urma o amenajam cum ne place si nu avem nevoie de specialisti care sa ne spuna ce trebuie si ce nu trebuie sa fie in ea. Dar amenajarea gradinii la modul profesionist si tinand cont de sfaturile expertilor din domeniu ne poate ajuta sa evitam greseli importante pe care le facem fara sa ne dam seama in amenajarea exterioara a gradinii.

Greselile de amenajare a gradinii pot sa apara cand te astepti mai putin si sunt foarte usor de observat chiar si de cineva care nu e expert, specialist. Asta pentru ca totul se reduce la vizual si la detalii, la tot ce vedem si chiar la ce nu vedem de prima data in gradina. Ca sa evitam greselile cele mai comune in amenajarea gradinii trebuie sa stim intai care sunt si de abia dupa sa incercam sa le corectam rapid, inca de la planificarea amenajarii exterioare a gradinii si decorului exterior din gradina.

Margini subtiri in jurul unei zone cu gazon. Foarte multi proprietari de gradina cred ca daca plantele si copacii sunt pe margine si in centru avem doar gazon spatiul va arata mai bine si va fi mai mare la nivel vizual. Gardurile vii si gardurile vor atrage atentia si vor face spatiul sa para mai mic. Mai bine mai multe zone amenajate cu diferite plante, marginile sa fie mai groase si formate din gard viu poate sau din alte tipuri de arbusti care nu cresc foarte inalti. Daca totusi tii sa ai gazon cat mai mult si sa acoperi suprafete mai mari cu el poti sa te orientezi spre forme geometrice cu gazon si plante in jurul lor, pentru delimitare cat mai simpla.

Folosirea de forme si modele complexe in amenajarea gradinii. Nu te ajuta la nimic sa ai forme complexe si modele ciudate in gradina, margini si borduri care iti vor lua ochii si te vor ameti mai mult decat sa te ajute sa te relaxezi. Curbele mari ofera spatiu suficient pentru plantarea florilor, designul exterior e mai formal, dreptunghiurile si patratele sunt formele de care ai nevoie in gradina. Bordurile si marginile pot fi curbate, curtea interioara poate avea forma dreptunghiulara. Raportul in peisagistica gradinii este de 50:50 daca ne referim la peisaj „hard” si „soft”. Pe marginji se pot planta flori si se pot crea zone si mai interesante.

Pereti inalti si trepte in panta. E la moda sa sapi intr-un deal si sa creezi terase, un zid privit de jos in sus poate fi impunator si un element important in designul exterior al gradinii. E o greseala tipica pentru amenajarile exterioare, in loc de sapat si de ziduri, terase poti opta pentru ziduri de flori, pentru terase mici suspendate. Previi si inundatiile, ai aer curat si scapi si de cheltuieli si de munca, de timp pierdut. Se va renunta si la trepte in panta, care insotesc peretii inalti pentru ca echilibrul vizual nu prea va mai exista si treptele pot fi elemente periculoase mai ales dupa lasarea serii.

Terasa langa casa. Terasa poate functiona daca e amplasata langa casa, dar nu e intotdeauna un loc bun pentru masa si pentru momente de neuitat alaturi de prieteni si de familie. In centrul sau la marginea gradinii va functiona mai bine o terasa, daca mai ai si o pergola, niste plante mai inalte, cu atat mai bine, vei fi ferit de razele soarelui cat e ziua de lunga. Terasa trebuie sa se potriveasca cu tot ce tine de masa si de mobilier, scaunele trebuie sa stea si ele cat mai bine pe terasa si sa se poata trage fara sa cada dincolo de margine.

Folosirea de sisteme de iluminat cu panouri solare de dimensiuni mici. Da, poate faci economie cu ele, dar sistemele de iluminat cu panouri solare nu dau randament atat de bun si e foarte greu sa te bazezi pe ele daca vrei un iluminat de care ai mare nevoie intr-o zona mai mare. Mai bine sistemele de iluminare clasice, cu energie electrica, pentru siguranta deplasarii si lumina de calitate in gradina, plus un aspect mai placut si mai interesant. Albul-cald la becurile LED este de dorit pentru gradina, sistemele de iluminat smart sunt alegeri excelente iarasi, mai ales daca au si intensitatea luminii reglabila.

Carare si pavaj de la gard la usa de la casa pentru acces rapid. O linie dreapta de la poarta la casa iti garanteaza acces rapid la casa si la curte, insa nu permite experienta imersiva in gradina. Din loc in loc cararea catre casa trebuie sa fie intrerupta de plante, arbusti, pietre, alte elemente care pot sa atraga atentia si sa mute privirea spre gradina. Nu dezvalui toata gradina deodata, e bine sa ai si niste zone partial ascunse, cu multe plante, flori, pentru a inspira invitatii sa caute sa descopere si sa exploreze gradina. Adauga o sculptura sau un element cu apa, ca sa atragi vizitatorii spre gradina.

Amplasarea de cat mai multe lucruri in gradina cand amenajezi exteriorul. Daca tot amenajezi gradina de ce sa nu amplasezi scaune, canaepele, gratare mari pe terasa si cat mai aproape de zonele cu verdeata. Cand totusi ai mobilier masiv si mult in gradina poti sa mai maschezi din piesele de mobilier cu flori, ghivece inalte, plante. Incearca sa privesti gradina din casa si sa vezi ce zone ar merita valorificate si ce mobilier nu arata deloc bine in cadrul amenajarilor exterioare din gradina.

Prea multe elemente cu apa ca sa scoti in evidenta cu orice pret zone din gradina. Inainte sa aduci in gradina orice fel de elemente cu apa, fantani sau alte tipuri de decoratiuni, trebuie sa te gandesti la marime, stil, dimensiuni, forme, sa selectezi materialele care se potrivesc designului si ideilor tale de amenajari exterioare. In loc de metal alegi piatra, conturul gradinii ar fi bine sa fie urmat de elementele cu apa. Un iaz cu niste plante, pompe si filtre de apa pentru o apa curata de fiecare data, nivelul apei din elementele de decor pentru gradina trebuie sa fie perfect, la fel si curgerea apei ca sa arate totul bine si sunetul sa nu fie unul neplacut, iritant.