mie. iun. 19th, 2024

Suntem deja in 2023 si te-ai hotarat sa faci prima schimbare pe anul asta: amenajarea sau reamenajarea gradinii casei tale. Nu e suficienta o idee, o schita si cateva cumparaturi inteligente sa o amenajezi asa cum trebuie. Trebuie sa tii cont mereu si de tendintele anului respectiv si la ce se mai „poarta” in materie de design exterior pentru gradina.

In 2023 se merge mult pe indrazneala si pe curaj in amenajarea exterioara a gradinilor. Conservatorismul e deja de domeniul trecutului, clasicul nu mai e la moda, imaginatia este cheia unor amenajari ca la carte in gradina in anul ce tocmai a inceput. Nu stii de unde sa incepi cu amenajarea gradinii? Iata cele mai bune sugestii ca sa ramai „in trend” si in 2023.

Creste propriile flori amenajarile din gradina. Decat sa mai depinzi de florarii si de cei care iti pot realiza cele mai interesante combinatii de flori si de rasaduri mai bine iti cultivi chiar tu florile pentru amenajarea gradinii in 2023. Inainte de toate trebuie sa te gandesti ce fel de flori vei dori sa ai in gradina, sa le selectezi pe cele mai interesante, in functie de sezonul de dezvoltare si de culorile si aranjamentele pe care le vrei pentru gradina ta. Dupa ce ai ales ce soiuri si flori vrei sa ai in gradina ta trebuie sa le gasesti locul potrivit pentru dezvoltare, intr-o minisera sau in casa. Ai grija sa pregatesti si solul unde vor fi plantate rasadurile si sa te gandesti si la ce fel de aranjamente vrei sa ai in gradina, sa ai o schita cand aranjezi florile ajunse deja intr-un stadiu avansat de maturitate.

Gradinile de cabana in curtea ta. Gradinile in stilul celor de la cabane, vile sunt pline de culoare, sunt diferite de gradinile amenajate in stil clasic, au mirosuri puternice si ofera o flexibilitate mai mare in amenajare. Spre deosebire de gradina amenajata in stil clasic, in gradina in stil cabana poti sa integrezi si biciclete, obiecte de decor si orice ai pe langa casa pe post de suport pentru flori cu o gama cromatica uimitoare. Fii creativ si invata sa combini vechiul cu noul, renunta la suporturile clasice pentru flori si incearca sa vii de fiecare data cu idei noi pentru amenajarea exterioara a gradinii tale.

Gradini in stil mediteranean. Sunt foarte populare acum in privinta amenajarilor exterioare pentru gradini, ai nevoie de apa mai putina pentru ele, arata si mai bine decat gradinile amenajate intr-un stil clasic. Abordand acest stil poti sa iti creezi gradini vibrante, relaxante, cu o estetica deosebita. Poti sa incluzi in gradina ta si in amenajari exterioare maslini, ierburi aromatice, lavanda, plante cataratoare. Nu aglomera prea multe plante si flori in gradina daca nu ai nevoie neparat de ele.

Varietati neobisnuite si rare de plante/flori in gradina. Ca sa ai amenajari exterioare interesante in gradina ai nevoie si de flori neobisnuite, rare. Alege culori inedite, cat mai indraznete, petale si frunze mari, forme inedite, texturi noi, varietati hidroponice, plante, flori care cresc in apa, fara sa aiba nevoie de sol. Pe langa faptul ca vei aduce o noutate in materie d design exterior poti sa te bucuri si de admiratia celor care iti vor veni in gradina si care isi vor petrece timp acolo.

Mai multe texturi in gradina cu plante cu frunzis decorativ. Poti adauga profunzime si complexitatii amenajarilor exterioare cu plante cu frunzis decorativ, pentru texturi inedite si un aspect iesit din tipare. Ai nevoie de contrast si de noutate mereu in amenajarile exterioare daca vrei sa ai de fiecare data cele mai bune alegeri facute in privinta designului exterior. Si plantele cu frunzis decorativ chiar te ajuta sa obtii cea mai tare gradina, aproape la fel de frumoasa ca o gradina din revistele de specialitate. Nu te va costa prea scump sa faci rost de ele, sunt usor de plantat si de intretinut si vor fi piesa centrala pentru noua ta gradina amenajata dupa gustul tau.

De la orizontal la vertical in amenajarea exterioara a gradinii. Daca vrei mai mult spatiu pentru gradina te poti gandi la o amenajare a gradinii pe verticala. Cei care dispun de spatiu mai putin pentru gradina se pot baza pe aceasta schimbare de paradigma in materie de amenajari exterioare pentru gradina. Sunt foarte multe specii de plante decorative si de flori chiar ce pot fi folosite pentru gradinile verticale, ai de unde alege si cu putina imaginatie iti vei putea realiza o gradina asa cum iti doreai de mult. Discuta si cu un designer de exterior daca vrei sa obtii cele mai tari rezultate si asculta sfaturile pe care le primesti ca sa nu faci erori de amenajare in cazul gradinilor verticale.

Materiale naturale in locul celor artificiale. Se vor folosi orice fel de materiale naturale care pot contribui la infrumusetarea gradinii, piatra naturala, lemn. Pentru ca ai de amenajat un spatiu exterior destul de mare vei alege materialele care iti permit sa te joci cum vrei si sa obtii cele mai interesante forme, tipuri de design. Preturile nu sunt chiar cele mai mici, dar vei avea la final o gradina care nu numai ca arata foarte bine, dar respecta si natura si ajuta mediul inconjurator atat cat poate😊.