S. mart. 22nd, 2025

Gradina casei tale are nevoie din cand in cand de un refresh. Daca te-ai gandit sa iti pui in aplicare ideile de design exterior si vrei sa fii si la moda, sa respecti tendintele din domeniul designului s-ar putea sa cazi foarte usor in capcana alegerilor neinspirate, de care nici macar nu esti constient. In articolul de astazi discutam despre tendintele in materie de design de exterior pentru gradina pe care ar fi bine sa le eviti in 2025 ca sa ai o gradina perfecta si cu un aspect placut.

Tendintele din designul exterior pentru gradina se schimba de la un an la altul. Sunt foarte multe, diferite si extrem de atractive pentru un necunoscator. Chiar si specialistii in domeniul amenajarilor exterioare pot fi coplesiti de cat de multe schimbari se intampla in materie de design pentru gradini, asa ca ar fi precaut sa abordezi totul cu mare atentie cand te apuci de reamenajat gradina casei.

Sunt cateva greseli pe care le poti evita cand te gandesti la aplicarea tendintelor din domeniu, tendinte pe care le poti trece cu vederea daca nu vrei sa iti transformi gradina intr-un teren de test si toata lumea care te viziteaza sa comenteze alegerile facute. Iata care sunt tendintele de evitat anul acesta in materie de amenajari exterioare pentru gradina si design exterior de pus in practica in gradina:

Gazon artificial. Chiar daca e foarte usor de intretinut si arata aproape la fel ca un gazon natural, gazonul artificial nu are ce cauta in gradinile moderne. Nu te ajuta nici la designul exterior, are o culoare ciudata, va fi greu de intretinut, uzura va fi rapida si va trebui mereu sa il tot inlocuiesti. Plus ca e foarte greu de curatat, retine si apa, va fi dificil sa stai mereu sa ii asiguri mentenanta. Da, il poti pune unde vrei, poate avea ce marime doresti, nu stai sa il tunzi mereu, sa te complici cu el, poti sa iti organizezi mai bine designul gradinii, dar per total, pe termen lung, nu e o alegere buna deloc.

Terase portocalii. Nu spune nimeni ca niste accente de culoare nu ar strica in designul gradinii, dar nici terase portocalii nu trebuie sa ai. Tonurile apropiate de culoarea naturala a lemnului, combinatii de culori care sa reflecte si stilul personal, dar fara un contrast prea mare, vor ajuta mai mult decat terasele portocalii. Daca tot vrei sa adaugi ceva fresh designului exterior al gradinii si vei avea si terase colorate mergi pe un maro mai inchis, apropiat de al copacilor, de culoarea lemnului asa cum e ea in natura, peste care poti sa ai si cateva zone unde sa folosesti culori si nuante mai deschise.

Pitici sau gnomi de gradina. Ii vedem peste tot, fac parte din designul gradinilor moderne, dar nu prea au ce cauta acolo. Nu ajuta cu nimic designul, ba mai mult il pot strica si pot muta atentia de la elementele cu adevarat importante si interesante. Mai bine te orientezi spre statuete din materiale naturale, din piatra, de pilda, fara vopsea pe ele, in asa fel incat ornamentele si statuetele de gradina sa se „piarda” in restul gradinii si designului exterior. Specialistii recomanda statui cu dimensiuni cat mai mici, care sa fie amplasate discret in anumite zone ale gradinii doar cu rol de accentuare a elementelor din apropierea lor daca tot vrei un design unde sa isi faca loc si statuile.

Pavaje peste tot si carari peste carari din ciment si piatra. Da, poate ca ai nevoie si de asa ceva in designul gradinii, dar ce e prea mult strica intotdeauna. Pe langa schimbarea radicala de look pentru gradina si un aspect mai rece, mai putin personal, gradina si designul ei vor avea de suferit si din perspectiva eliminarii apei de la ploi, zapada etc. In loc sa umpli tot designul gradinii cu pavaje si carari din ciment sau piatra mai bine te orientezi spre carari cu pietris unde sa existe si plante din loc un loc pentru un design exterior practic si eficient, mai natural. Totul va arata mult mai bine atunci cand ai elemente naturale de design si cand incerci sa te bucuri de fiecare coltisor din gradina si sa nu il „rapesti” naturii, chiar si cand amenajezi un spatiu asa de mare.

Gazon simplu cu margini. Da, in gradina spatiul de amenajat poate sa fie dreptunghiular sau patrat, dar asta nu te opreste sa fii creativ si sa treci peste banalul gazon cu margini drepte. In loc de margini clare si un gazon in mijlocul gradinii tale mergi ceva mai departe cu designul exterior si incearca sa creezi spatii intime in loc sa ai totul „deschis” si plat. In loc de gazon, daca nu vrei sa te complici prea tare, poti sa plantezi niste flori salbatice mai usor de ingrijit si sa ai o gradina atipica, pe care sa o poti aduce la o forma aproape perfecta.

Mobila speciala pentru gradina. Dupa ce ai amenajat cat de cat gradina, tot ca parte din designul exterior, te vei gandi si la alegerea mobilierului de gradina, ca sa te relaxezi cu adevarat in orice anotimp la aer curat si cu toata gradina splendida in fata ta. A trecut de multa vreme moda cu mobila speciala pentru gradina, asta trebuie sa o stii. E nevoie de mobilier mai „fluid”, piese de mobilier care se adapteaza si se folosesc atat la interior, cat si la exterior. Practic ai voie sa combini mobilier de interior cu mobilier de exterior pentru un design al gradinii impecabil. Accesorizeaza totul cu o canapea, covoare, plante, perne si pernute pentru un confort deosebit in gradina moderna.

Garduri vopsite in culori cat mai ciudate si taiate. A trecut de multa vreme moda gardurilor vopsite, acum se cauta tonurile naturale, lemnul natural, materialele unice. Otelul tratat ar putea fi o alegere buna pentru garduri, pentru un aspect sculptural excelent, sticla in combinatie cu otelul, lemnul ar fi la fel de interesante pentru gardurile gradinii si pentru designul gradinii. Un gard viu supradimensionat pe verticala si orizontala ar putea sa fie o alternativa foarte buna la gardurile vopsite. Panourile metalice si gardurile din materiale reciclate asigura si ele intimitate si un design exterior de nota zece, cel putin la nivelul gardurilor gradinilor.