mar. apr. 29th, 2025

Amenajarile exterioare sunt operatiuni complexe, in care fiecare element si abordarile pentru care se obteaza vor conta pentru un rezultat final aproape de perfectiune. Gardul se afla printre elementele trecute cu vederea cand vine vorba de design exterior in gradina. Disponibil intr-o gamara larga de stiluri sau materiale, gardul poate fi unul rustic, modern, din metal, compozite, se pliaza pe orice fel de stil dorit in asa fel incat amenajarile exterioare sa fie cat mai simple si sa aduca personalitate designului exterior.

Daca te gandesti sa folosesti gardul ca element de baza pentru imbunatatirea designul exterior al gradinii alegerea sa se va face doar in functie de stilul arhitectural al casei sau de estetica generala a gradinii la care vrei sa ajungi cand ai terminat cu amenajarile exterioare. Gardurile din materiale clasice, de exemplu lemnul, vor fi la mare cautare si vor ajuta la obtinerea unui design care se va potrivi oricarei gradini, in vreme ce gardurile din bambus sau metal vor fi mai mult pentru gradinile in care stilul industrial, poate rustic sunt mult mai importante. Ce fel de garduri poti utiliza in amenajarea exterioara a gradinii?

Gard din lemn in trepte. E format din panouri, se potriveste de minune unui stil arhitectural modern si rustic, unei amenajari exterioare in care elementele rustice si cele moderne se impletesc in mod armonios. Aspectul e unul coeziv, gardul arata foarte bine, lemnul se poate intretine usor, se poate si vopsi la nevoie. Se mentine si ideea de spatiu deschis in gradina, mentinandu-se si intimitatea, e usor de montat si de modificat la nevoie, pe masura ce trec anii si apar alte idei de amenajare exterioara.

Gard cu spalier din bambus. E o alegere perfecta daca vrei sa protejezi natura, plantele „cataratoare” se pot urca fara probleme pe gard si au sustinere suficienta datorita bambusului. Aerul circula fara probleme prin acest gard, intimitatea e garantata si ea, nu exista senzatia de spatiu inchis. Plus ca va fi mai usor decat un gard dintr-un lemn clasic, nu vei avea probleme cu intretinerea si se va potrivi foarte bine cu o amenajare exterioara orientala, cu accente moderne, clasice.

Gard din lemn rustic tip DIY. Se poate utiliza cheresteaua nefinisata sau lemnul recuperat, care se poate recicla. Ai un stil informal aduc in amenajarile exterioare din gradina, ai si satisfactia la final ca ai lucrat la el si ca e un gard care a iesit asa cum ti-ai dorit. Reciclezi si ajuti natura, ai un stil unic, original in amenajarile exterioare din gradina, adaugi personalitate si un aer modern atmosferei minunate din gradina. Plus ca nu pierzi timp foarte mult construindu-l.

Gard din lemn si sarma. Un gard hibrid va ajuta mult daca vrei sa ai in gradina un stil modern-rustic. Obtii stabilitate la nivelul structurii gardului, pastrezi senzatia de spatiu deschis, integrezi si panouri din lemn ce permit o vizibilitate foarte buna a gradinii. Este un gard ideal pentru familii cu animale de companie si copii mici, amenajarile exterioare vor fi unele contemporane, traditionale, oferiand o perspectiva fresh intregii gradini si spatiului acesteia. O alegere ce permite o mare versatilitate la nivel de design exterior, gardul din lemn si sarma este varianta durabila ce permite o protectie excelenta a gradinii si paturilor de flori.

Gard din metal DIY. Stilul arhitectural si modern in gradina va fi mult mai simplu de obtinut prin montarea unui gard din metal DIY. Metalul sudat este cea mai buna varianta in cazul acestui gard, poti obtine prin sudare orice fel de modele doresti. Ai durabilitate garantata, vizibilitate buna in gradina, ai si o latura artistica. Mentenanta e aproape inexistenta, aspectul va fi unul rustic sau modern, depinde ce iti doresti pentru amenajarile exterioare din gradina.

Gard orizontal pentru intimitate mai buna. Varianta orizontala reprezinta o alegere contemporana ce combina designul modern cu functionalitatea. Sipcile orizontale ofera un aspect ce imbunatateste intimitatea in comparatie cu varianta verticala. Iti arati si creativitatea prin diferite tipuri de design sau prin modelele alese. Daca mai incorporezi si plante adaugi o frumusete naturala in timp ce ai si o acoperire mai buna la nivelul gardului ca sa te bucuri de toata intimitatea de care ai nevoie cand te afli in gradina. Gradinile urbane sau cele care au nevoie de o estetica minimalista se vor „impaca” de minune cu gardul orizontal.

Gard din vinil alb. Se potriveste cu o gradina care are si multe plante, se pot pune plante si pe el. Rezista bine in timp, nu are nevoie de o ingrijire speciala, alegerea e mereu una practica. Orice gradina care va avea un astfel de gard va fi mai eleganta si mai sofisticata. Albul va fi perfect pentru un contrast mai mare cu verdele din gradina. Florile colorate, diverse, vor avea fundalul perfect si vor iesi in evidenta mult mai bine. Estetica gradinii va fi imbunatatita, gardul din vinil alb fiind un element de accentuare excelent.

Gard cu zabrele din materiale naturale. Are un farmec aparte, functionalitate foarte buna. Intimitatea e partiala, plantele cataratoare au sustinere excelenta, bariera decorativa e perfecta. Ai versatilitate foarte mare cu un astfel de gard, dar si un fundal perfect pentru paturile de flori sau pentru gradina de legume. Se poate instala si peste un gard solid existent pentru a avea o estetica si mai buna. Personalizarea gardului este infinita, se poate vopsi in ce culori doresti, dar poate ramane si cum e pentru un aspect natural, rustic.

Gard viu. Nu sacrifici stilul pentru intimitate cu un astfel de gard, zidul obtinut e unul verde, organic, intimitatea e foarte buna pe masura ce plantele se maturizeaza. Se intretine ceva mai greu si trebuie sa ai grija de el pentru ca e… gard viu, dar in rest va arata excelent si va fi un element excelent in gradina cu un design exterior modern si unic.

Gard de gradina din piatra rustica. Este frumos, unic, ai un design exterior in gradina cu personalitate daca il alegi cand te apuci de amenajari exterioare. Pietrele naturale pot varia ca forma, marime, culoare, efectul de mozaic obtinut va fi unul perfect. Estetica spatiului exterior e imbunatatita, nu se pierde integritatea structurala indiferent de fenomenele meteo de apar in zona ta, mentenanta frecventa nu exista in cazul acestui tip de gard.