sâm. apr. 13th, 2024

Cand te apuci de amenajari exterioare ai foarte multe lucruri la care trebuie sa fii atent ca sa nu pierzi timpul fara rost si sa ai si amenajari care vor trebui refacute. Un element important al amenajarilor exterioare realizate ca la carte este sincronizarea dintre exterior si interior. Cu cat aceasta sincronizare este mai bine gandita si implementata, cu atat vei avea amenajari exterioare mai ceva ca in reviste si apreciate de catre toti cei care iti viziteaza locuinta.

De ce te-ai chinui sa ai o sincronizare intre interior si exterior cand vine vorba de amenajari exterioare moderne? Pentru ca aceasta sincronizare va garanta un aspect estetic perfect al exteriorului in raport cu interiorul, pentru ca exteriorul va pregati oamenii care vin la tine pentru interior, pentru ca vei avea un stil foarte bine implementat atat la interior, cat si la exterior, mai multa coerenta si armonie vizuala. Nu stii cum sa ajungi la sincronizarea exterior-interior in amenajari? Iata cateva sugestii si etape de parcurs pentru a avea amenajari exterioare reusite si elegante.

Indentifica stilul. Ca sa ai o amenajare exterioara apropiata de cea interioara va trebui pentru inceput sa te gandesti la stilul amenjarilor. Stilul implementat la nivelul locuintei depinde de locatie, de climat, de marimea proprietatii si de amplasare. Orice stil va reflecta si personalitatea si preferintele proprietarului, asa ca e bine sa te documentezi bine in privinta lui si sa il alegi doar pe cel care te reprezinta cel mai bine.

Daca ai inceput cu amenajarile interioare, asa cum e si firesc, ai grija sa ai acelasi stil si la exterior pentru amenajari cat mai apropiate de idealul designului exterior. Poti opta pentru un stil modern, traditional, unul clasic sau unul retro, dar si pentru un stil futurist. E alegerea ta, dar tine cont ca va trebui sa fie identic cu stilul de la interior ca sa nu ai o amenajare exterioara care face nota discrepanta cu tot ce ai reusit sa realizezi la interior.

Tine cont de cromatica abordata la interior. Culorile de la exterior, daca sunt alese cu atentie si se potrivesc cu tot ce inseamna cromatica de interior, vor garanta o atmosfera superba si la exterior si un echilibru excelent la nivel de design interior-exterior si de amenajari interioare si exterioare. Nu e nevoie sa ai aceleasi culori si la interior, si la exterior, poti sa te incadrezi in aceeasi paleta cromatica, sa ai tonuri, nuante complementare. Se vor potrivi de minune nuante diferite de rosu, de portocaliu sau de galben, dar si de maro, daca il ai si la interior. Daca ai optat pentru stilul traditional aceste culori si nuante vor fi perfecte pentru exterior.

Culorile reci, albastru, verde, violet pot fi folosite si ele, dar cu moderatie si cu mare atentie, nu avem nevoie de nuante prea deschise. Mai degraba de vom orienta spre culori si tonuri neutre, nuante de alb, gri, negru, auriu, argintiu. Stilul minimalist va cere astfel de culori si nuante.

Accentele sunt si ele importante. E foarte important sa avem aceleasi culori de accentuare la exterior si la interior pentru armonie deplina la nivel vizual si cromatic. Aici te vei baza pe contrast cromatic, pe alegerea unor culori pentru amenajarea exterioara ca sa fie complementare cu tot ce inseamna nuante de interior. Scoti in evidenta diverse elemente importante cu ajutorul variatiilor cromatice. Foarte important este sa ai culori apropiate pentru accentuare la interior si exterior mai ales daca ai un stil ceva mai complex si vrei sa atragi atentia orice s-ar intampla la capitolul amenajari exterioare.

Alege materialele si texturile potrivite. Materialele si texturile folosite la interior ar trebui sa existe si la exterior. Daca ai metal si sticla la interior trebuie sa incluzi metal si sticla si in cadrul amenajarilor exterioare. Texturile trebuie sa fie complementare materialelor care exista deja la interior daca vrei sa ai un echilibru perfect si la interior, si la exterior. Nu trebuie neaparat sa ai aceleasi texturi interior-exterior, ai voie sa ai si variatiuni, dar sa fie in aceeasi idee si cat mai apropiate la nivel vizual. Intotdeauna vei porni de la interior spre exterior cu amenajarile si vei alege materiale si texturi in paralel, pentru interior, si pentru exterior.

Mobilierul de la exterior, aproape la fel ca mobilierul de la interior. Daca ai mobila dintr-o anumita esenta lemnoasa, cu anumite tipuri de finisaje si culori acelasi tip de mobilier il vei cumpara si pentru exterior. Nu trebuie sa fie nici in acelasi caz acelasi mobilier, sa cumperi aceleasi piese de mobilier, dar vei avea nevoie cu siguranta de piese de mobilier in aceeasi idee si cu aceleasi finisaje, esente lemnoase ca in cazul mobilierului de la interior. Aici e important sa gasesti mobila pentru amenajari exterioare care reflecta si stilul amenajarilor de la interior si sa nu exagerezi cu „sincronizarea” dintre interior si exterior.