Bucataria e de departe camera din locuinta in care ne petrecem foarte mult timp. Gatim, mancam, discutam poate cu invitatii de ocazie la o cafea, ne bem cafeluta dimineata. De aceea va trebui sa dam o atentie sporita designului interior si modului in care arata bucataria daca vrem sa ne simtim bine in ea si sa ii impresionam pe cei care ne trec pragul casei. Folosirea unor culori alese cu grija, care rezoneaza si cu personalitatea noastra si cu ce dorim sa obtinem in bucatarie ar fi primul pas spre o bucatarie perfecta.
Cromatica din bucatarie e definitorie pentru designul final. Degeaba avem cele mai bune materiale si texturi in bucatarie daca nu avem si culorile potrivite si nuantele care ne-ar avantaja. E destul de complicat sa alegi culorile si sa gasesti echilibrul perfect intre ele, intre nuante, dar pana la urma, cu putina atentie cu siguranta vei ajunge la cele mai bune rezultate. Pentru cei care nu sunt inca familiarizati cu tot ce inseamna cromatica in bucatarie si in designul interior am pregatit cateva variante de alegeri cromatice care ar putea fi punctul de plecare pentru viitorul design si decor din bucatarie.
Albul clasic in bucatarie. Spatiul arata mai bine, albul indica organizare, patina timpului nu prea se va cunoaste, albul poate simboliza puritatea, simplitatea. Se pot adauga accesorii colorate foarrte usor, corpuri de iluminat cu LED pentru a avea mereu o bucatarie perfecta. La nivelul mobilierului, dulapurilor sau insulei de bucatarie, albul va fi o culoare perfecta pentru o amenajare interioara si un design, decor cat mai rapid de pus in opera. La nevoie poti avea si tonuri lemnoase sau mobilier din lemn care pare nefinisat ca sa aduci un plus de originalitate in bucataria ta.
Bucataria in care predomina negrul. Negrul poate simboliza luxul, sofisticare, pretentiozitate, dramatismul camerei e mult mai mare. Stilul italian in bucatarie se va obtine mai usor daca ai mobilier sau dulapuri negre, nuante de negru elegante care amintesc de vechiul mobilier italian.
Bucataria in care predomina verdele. Verdele e culoarea naturii, simbolizeaza dezvoltarea, regenerarea. Ai o atmosfera fresh in bucatarie daca folosesti nuante de verde, esti mai relaxat intr-un astfel de spatiu si merge perfect cu orice fel de design de inspiratie naturala din bucatarie. Verdele masliniu ar fi o varianta buna pentru un design atemporal in bucatarie, verdele e o culoare ce ofera dinamism si flexibilitate, e o culoare „bogata”, se poate combina cu un roz pastel.
Bucataria in care predomina tonurile pamantii. Maro, bej, tonuri de gri, toate sunt versatile si confortante si isi gasesc locul in bucataria moderna. Simbolizeaza stabilitatea, sunt o alegere perfecta pentru bucatarii clasice. Atmosfera devine confortabila, placuta, primitoare pentru intreaga familie sau pentru prieteni.
Bucataria in care predomina nuantele vibrante, culorile puternice. Culorile puternice, vibrante vor aduce un plus de energie in bucatarie. Bucatariile cu design urban vibrant sunt cele unde se vor potrivi astfel de culori si nuante, inspira creativitatea in bucatarie. Unice si usor de pus in opera, nuantele vibrante vor transforma complet bucataria in care te plictiseai pana nu demult.
Bucataria in care predomina nuante de albastru deschis si violet. Aceste culori si nuantele derivate vor aduce calmitate si spiritualitate in bucatarie. Sunt alegerea perfecta in bucatariile moderne care vor sa fie si functionale, dar sa aiba si o estetica deosebita. Te poti juca cu niste combinatii inedite de culori si nuante daca vrei sa ai o bucatarie care arata intr-un mare fel.
Bucataria in care predonina galbenul si nuante splendide de galben, portocaliu. Aduce bucurie, relaxare, fericire in bucatarie. Se poate combina galbenul cu niste tonuri mai inchise la culoare, culori inchise, dar si deschise, griuri, alb ceva mai „murdar” pentru un echilibru cromatic aproape de perfectiune.
Bucataria in care predomina rozul deschis. Reinvigoreaza designul bucatariei, armonizeaza si echilibreaza tot ce se afla in bucatarie. Tonurile de roz au efecte calmante, poti sa ai mai multa inspiratie in bucatarie. Accentele metalice, lemnoase vor merge bine cu rozul, la fel si accesoriile rustice intr-o bucatarie clasica.
Bucataria in care predomina culorile neutre si violetul inchis. Combinatia de culori aduce originalitate si eleganta, lux in bucatarie, e extrem de versatila. Merge bine in bucataria moderna, unica, in care vrei sa te relaxezi si sa gatesti, in care ai nevoie de echilibru si armonie vizuale.
In privinta utilizarii culorilor in bucatarie, se tine cont de regula 60-30-10, 60% culoare dominanta, 30% culoare secundara si 10% accente. E importanta si cantitatea de lumina naturala din bucatarie, cu cat mai multa, cu atat mai bine, efectele obtinute vor fi mai interesante, dar si armonizarea culorilor din bucatarie cu cele din restul locuintei.