Dormitorul nu e doar camera in care iei cele mai bune decizii, unde te relaxezi, meditezi, dormi. Dormitorul modern e un spatiu in care se impletesc armonios pacea cu functionalitatea, estetica si tot ce tine de personalitatea si de stilul tau. Amenajarea interioara in dormitor va avea nevoie mereu de un ghid cat mai bine articulat pentru a fi sigur ca la final ai cele mai bune rezultate. Amatori sau pasionati de design interior si amenajari interioare, nu conteaza, aici veti gasi ghidul perfect pentru urmatorul proiect.
De cate ori nu ai incercat sa te apuci de amenajari interioare in dormitor si te-ai lasat pagubas pentru ca nu stiai ce ai de facut, de unde sa incepi si unde sa termini? Amenajarea interioara nu este dificila daca stii de unde sa pornesti, ce etape sa respecti si ce asteptari sa iti fixezi in privinta rezultatului final. Nicio amenajare interioara in locuinta nu poate fi aproape de perfectiune fara un ghid clar. Ca sa nu pierzi timp si sa ai curaj sa amenajezi dormitorul tau asa cum iti doresti ai mai jos cele mai importante puncte dintr-un astfel de ghid:
Porneste intotdeauna de la o viziune. Gandeste-te la tonuri, la palete de culori, la moda si la tendinte care se vor potrivi perfect cu personalitatea ta. Viziunea ta se traduce printr-o imagine de ansamblu asupra proiectului tau de amenajare a dormitorului si asupra designului interior din aceasta camera. Te gandesti cum ai vrea sa arate la final, in ce fel de tipar si tip de design te vei incadra, cum se vor traduce ideile tale in practica in materie de amenajari interioare.
Evalueaza spatiul. Vezi ce caracteristici arhitecturale si obstacole intalnesti in spatiu, ce dimensiuni are, cat de ofertant este pentru amenajarile interioare din dormitor. Dupa ce ai o evaluare obiectiva a spatiului va fi mult mai usor sa alegi amplasarea mobilierului, culorile, optiunile de stocare. Nu vei aglomera prea tare un spatiu prea mic, dar nici nu vei lasa mult spatiu gol neacoperit in dormitoarele mai mari. Masoara, cere sfaturile specialistilor in design interior si opteaza pentru idei de amenajare adecvate spatiului pe care il ai la dispozitie.
Defineste un buget clar. Bugetul te va ajuta sa stii clar de la inceput ce poti implementa si cum anume, cat te poti intinde cu proiectul tau de amenajare a dormitorului. Include in buget bani pentru mobilier, decoratiuni, pentru orice experti de care ai nevoie si pentru vopsea sau parchet, alte solutii utile in configurarea unui design interior de nota 10 in dormitor.
Stabileste schema sau schemele de culori. Schema de culori va fi complementara designului din dormitor. Culorile mai puternice aduc entuziasmul in viata ta, in timp ce culorile soft, calde, tonurile mute te vor ajuta sa te relaxezi. Ca sa ai o schema de culori echilibrata in dormitor gandeste-te la o combinatie de tonuri neutre si culori de accent cat mai apropiate de culorile dominante din locuinta ta. Daca ai spatii inguste sau putin loc in dormitor vei avea nevoie de tonuri deschise peste tot ca sa dai impresia de deschidere, de spatii mai mari.
Selectarea mobilierului pentru dormitor. Alege mereu mobilier modular daca poti si ai suficienti bani, mobilier care are mai multe elemente ce se pot utiliza in cat mai multe moduri. Rafturile pe pereti, paturi cu spatii de depozitare, dulapuri care pot sa fie si pat sau alte tipuri de mobila adaptata spatiului dormitorului vor fi de dorit. Nu trebuie sa te gandesti la prea multe piese de mobilier daca nu ai dormitorul prea mare, in dormitor trebuie sa ai mereu o atmosfera aerisita si un spatiu unde sa faci curatenie rapid si sa te misti in voie.
Pozitia patului din dormitor. De obicei se va amplasa patul de-a lungul celui mai lung perete pentru un echilibru perfect. Ai spatiu si pentru laterale, ai foarte mult loc sa poti sa te joci cu diverse corpuri de mobilier ce vor completa perfect patul si functionalitatea sa. Tine cont de directia luminii, de amplasarea geamurilor in asa fel incat sa ai o atmosfera cat mai „luminoasa” in dormitor si sa nu ai nevoie mereu de lumina artificiala.
Sistemul de iluminat pentru dormitor. Atmosfera din dormitor si amenajarile interioare vor fi influentate si definite de sistemul de iluminat si de lumina artificiala din dormitor. Luminile ambientale vor fi perfecte, la fel si cele de accentuare sau cele cu o functionalitate cat mai buna. Aplicele de perete, luminile suspendate si lampile de noptiera arata si bine si isi gasesc mereu utilitatea in economia spatiului din dormitor. Sistemele de iluminat smart, simple sau mai complexe, se vor potrivi perfect in orice dormitor.
Textile si materiale pentru dormitor. Alege un covor, cuverturi pentru pat, draperii cu texturi si culori cat mai aproapiate de cromatica generala a locuintei. Nu te feri sa suprapui diverse straturi de materiale si de textile, asa vei avea profunzime mai mare si dormitorul va avea acel „cosy” pe care il cautam cu totii cand pasim in aceasta camera, dar si o estetica foarte placuta.
Arta si decor. Nu uita de arta si de tablouri, decoratiuniin dormitor ca sa exprimi mai bine stilul tau si sa iti definesti excelent stilul. Decoratiunile vor fi mereu la minimum ca sa nu aglomerezi vizual dormitorul. Cateva rame din lemn cu poze, fotografii importante pentru tine, un tablou sau doua mai mari, niste decoratiuni in colturile camerei, toate vor fi suficiente pentru orice dormitor.
Oglinzi. Oglinzile imbunatatesc estetica dormitorului, designul interior, dau impresia de spatiu mai mare si mai bine organizat. Amplasate strategic, oglinzile pot reflecta lumina naturala, camera e mai luminoasa, va fi mai rafinata si totul va arata excelent, atmosfera va fi una primitoare.