Blatul de bucatarie nu e doar un accesoriu care iti simplifica viata si sporeste functionalitatea zonei din apropierea chiuvetei. Este un element foarte interesant si versatil care poate aduce mai multa versatilitate si o imbunatatire a designului din bucatarie. Materialele din care sunt fabricate blaturile de bucatarie vor fi importante cand alegi unul, designul general al bucatariei influentand si fiind influentat de alegerile tale.
O bucatarie fara un blat de bucatarie solid, pe care sa faci tot ce vrei este incompleta. In bucataria moderna, blatul nu este doar locul unde vei pregati ingrediente pentru feluri de mancare delicioase, este si acea zona care poate sa schimbe aspectul bucatariei moderne sau poate sa fie un obstacol in amenajarea sa interioara.
Pentru a face mereu cele mai bune alegeri ti-am pregatit un scurt ghid in care vei gasi totul despre materialele blaturilor de bucatarie la moda in 2024, dar si despre modalitatile prin care poti sa iti simplifici alegerile, criteriile de care vei tine cont cand mergi la cumparaturi:
Quartz. Daca esti in cautarea unui design deosebit pentru bucatarie si vrei sa ai costuri reduse quartzul este cea mai buna varianta. Arata foarte asemanator cu granitul, marmura, ai particule de quartz in compozitia blatului, dar si alte minerale pentru un produs durabil si foarte usor de intretinut, rezistent la patare.
Ai modele diferite pe piata, culori diferite, poti opta pentru o estetica a designului excelenta, adaptata nevoilor tale. Se igienizeaza rapid, nu apare mucegaiul, microbii dispar de pe suprafata la o curatare simpla. Designul nu e unul poros, nu e nevoie de sigilare. Nu se va expune la lumina solara in mod direct, vor mai aparea zgarieturi, deci e nevoie de atentie sporita cand umblati cu obiecte ascutite. Quartzul se preteaza atat pentru design futurist in bucatarie, cat si pentru design minimalist, traditional.
Granit. Este extrem de rezistent, rezista la impact si la abraziune, caldura, finisajele sunt deosebite. Se curata usor, dar e poros, deci nevoie de sigilare la trei sau cinci ani, cromatica disponibila pe piata e suficient de diferita ca sa gasesti o varianta care se va potrivi de minune in bucatarie. Bucatariile in stil rustic, clasic, industrial, mediteranean, cele scandinave vor arata mult mai bine cu blaturi de bucatarie, cromatica aleasa fiind una cat mai simpla, alb, gri, negru, crem, maro, nuante mai inchise sau mai deschise, toate se vor potrivi de minune daca discutam despre granit.
Marmura. Are o estetica superba, merge de minune in bucatarie, blaturile din marmura au culori diferite, nuante interesante, aspectul e unul natural. Blatul din marmura rezista bine la caldura, la spargere, ciobire, la zgarieturi si pete discutam de rezistenta mai redusa. Marmura se va sigila macar o data pe an, se va intretine cat de des posibil pentru a-si pastra aspectul perfect. Designul clasic, modern, tranzitional din bucatarie ar putea fi completat de blatul din marmura in culori cat mai deschise si mai apropiate de cele regasite la nivelul bucatariei.
Placi ceramice. Desi le vedem mai degraba in amenajarea bailor, placile ceramice pot fi alegeri excelente cand vine vorba de blatul de bucatarie. Se monteaza rapid, rezista bine in timp, se pot inlocui simplu. Are duritate mare blatul cu placi ceramice, rezistenta la caldura, spargere, zgarieturi e destul de buna, curatarea e mai dificila, dar ceramica arata bine oricand. Atentie si la patare, placile ceramice vor fi mai greu de igienizat si curatat odata ce apar petele.
Lemn. Trebuie sa fie de esenta buna, foarte rezistenta, cele mai bune alegeri vor fi artarul, stejarul, tecul, frasinul sau bambusul. Nu e o alegere la fel de populara precum cele deja enumerate, are textura poroasa, fibroasa, deci se va zgaria mai usor, se va pata repede si rezistenta la foc si la caldura e redusa. E nevoie si de resigilare, de intretinere cu mare atentie la cativa ani ca sa arate bine blatul din lemn in permanenta. Designul clasic, traditional, rustic din bucatarie va permite si montarea unor blaturi din lemn masiv, de calitate, si se poate combina cu alte materiale.
Sticla. E un material versatil si il vedem si in cazul blaturilor de bucatarie. Pe piata sub blaturi din sticla cu texturi diferite, cromatica diversa, foarte rezistente la caldura, durabile in timp. Nu vei umbla in preajma lor sau pe ele cu obiecte, lucruri foarte grele, nu vei scapa nimic din mana deasupra lor pentru ca s-ar putea sa se sparga. Dar versatilitatea oferita este una destul de mare, blaturile din sticla nu au nevoie de mentenanta permanenta si arata excelent. Bucatariile cu design minimalist, cele high-tech, cele de lux sau industriale, scandinave vor fi perfecte pentru montarea rapida a unor astfel de blaturi.
Onix. Este o piatra naturala care arata superb si se potriveste in orice bucatarie daca e folosita pentru blaturi. Are nevoie de sigilare si de curatare, intretinere cu substante speciale, dar rezista bine in timp, e usor. Indiferent ca discutam despre bucatarii moderne, traditionale sau clasice sau in stil industrial, onixul va fi o alegere excelenta si va imbunatati aspectul bucatariei imediat ce am montat blatul.
Cum alegi blaturile potrivite pentru bucataria ta si pentru designul interior din aceasta camera?
- Blatul trebuie sa se potriveasca perfect cu dulapurile la nivel de design si cromatica;
- Testeaza diferite adancimi pentru blatul de bucatarie ca sa oferi mai mult dinamism zonei unde se vor monta;
- Concentreaza-te pe marginile blatului, ele pot face diferenta intre un blat care arata bine si unul care e banal, care nu arata deloc bine si nu atrage atentia;
- Combina culori mai deschise si mai inchise la nivelul aceluiasi blat, e nevoie si de putin contrast in bucataria ta;
- Nu te feri de tonurile intr-o cromatica apropiata de cea a bijuteriilor;
- Atrage atentia cu detalii inedite la nivelul marginii blaturilor de bucatarie;
- Alege blaturi de bucatarie care au doua materiale diferite in acelasi design, de exemplu marmura si beton, lemn si quartz, piatra sau otelul inoxidabil in jurul celor doua materiale combinate vor schimba definitiv aspectul general al blatului.