O bucatarie de lux este visul oricarui pasionat de decor si de design interior. Arata foarte bine, atrage atentia imediat, se lucreaza mai usor in astfel de bucatarii, asa ca nu e de mirare ca atractia spre designul de lux este tot mai mare. Nu e suficient doar sa cumperi niste mobilier mai scump si sa te gandesti la o amenajare ceva mai sofisticata ca sa ajungi la o bucatarie de lux. Conteaza mai mult ideile si modul in care alegi sa incorporezi diferite elemente. Pe cele mai bune si mai interesante le vei descoperi in randurile ce urmeaza.
Bucataria de lux nu este un ideal prea complex si prea indepartat. Noile materiale de pe piata, inovatiile tehnologice, modalitatile unice de prelucrare aparute intre timp si ideile designerilor de produs au facut posibila includerea bucatariei de lux pe lista must have a celor mai multi dintre noi.
Ideea e simpla: trecerea de la banal la lux se va face doar prin intermediul unei proiectari atente si a unei alegeri dupa mult studiu si documentare pentru orice fel de element care intra in bucataria de lux. Asta inseamna ca nimic nu va fi facut la intamplare si ochiul unui specialist ar trebui sa fie mai important decat orice suma de bani pe care esti dispus sa o platesti. In ce sa investesti daca vrei bucatarie de lux si ce idei sa pui in practica? Iata ce spun specialistii in domeniu.
Dulapuri cu suprafete lucioase. E nevoie de dulapuri care sa reflecte lumina cat mai bine, bucataria va incepe sa arate mai spatioasa si va avea o atmosfera mult mai primitoare. O cromatica aleasa in mod corect va transforma orice bucatarie banala intr-una de lux. Albul, albastrul deschis sau inchis, tonurile inspirate din culoarea carbunelui vor aduce adancime spatiului si un look sofisticat. Dintr-odata bucataria va avea un look mai curat, contemporan, efortul depus ca sa ajungi la o bucatarie de lux va fi unul minim in acest scenariu.
Insula de bucatarie. Aici designul va face diferenta, trebuie a fie original, unic, sa puna in valoare atat piesa de mobilier, cat si bucataria. In plus, ca sa ai o insula care iese in evidenta imediat e nevoie de contrast, de nuante in contrast cu restul culorilor din bucatarie. Atentie si la materialele alese, marmura sau granitul vor adauga opulenta si rafinament bucatariei tale de lux. Foarte bine insula de bucatarie poate fi un loc potrivit pentru cina sau un hub social atunci cand vin prietenii sau familia la tine, si asa se combina functionalitatea ei cu eleganta si bucataria de lux prinde contur din ce in ce mai bine.
Electrocasnice incorporate elegante, cu design unic. Poti opta pentru electrocasnice care se integreaza perfect cu dulapurile, cu restul mobilierului din bucataria de lux, asta pentru a avea in continuare o estetica coerenta si eleganta. Optimizezi spatiul, ai un look sofisticat, cu un aspect placut si te bucuri de o atmosfera perfecta pentru lucru sau pentru primirea invitatilor. Ai grija ca toate electrocasnicele incorporate sa se apropie ca design de designul general al bucatariei si sa fie complementare cu toate dulapurile pentru a ajunge sa ai o bucatarie de lux rafinata, armonioasa din punct de vedere estetic, practica si stilata.
Blat din marmura sau cuart. Daca vrei bucatarie de lux neaparat trebuie sa investesti in blat din marmura sau cuart. O tematica mai spre clasic va avea nevoie de marmura, in vreme ce cuartul te ajuta cand vrei sa ai durabilitate mare si un aspect uniform, original. Ambele materiale arata foarte bine, nu au nevoie de mentenanta speciala. Combinatia dintre stil si functionalitate este perfecta pentru bucataria de lux pe care vrei sa o ai si, desi e o investitie mai mare la inceput, in timp iti vei da seama ca a meritat si bucataria arata aproape ca in reviste.
Corpuri de iluminat elegante, de lux. Degeaba ai mobilier si o cromatica adecvata pentru o bucatarie de lux daca nu ai si corpuri de iluminat si sisteme de iluminat care sa puna in evidenta tot ce incluzi in bucatarie. Ai nevoie de o ambianta perfecta in bucataria de lux, asa ca vei investi in pandative, candelabre, corpuri de iluminat cu finisaje metalice, pentru un aspect sofisticat si mai apropiat de conceptul de glamour. Iluminatul principal va fi combinat cu cel de accentuare, intensitatea luminoasa va fi controlata cu dispozitive speciale in asa fel incat sa ai o atmosfera primitoare, rafinata, care reflecta propriul stil fara prea mare efort.
Tehnologii smart integrate in bucatariile de lux. De la baterii care se controleaza prin atingeri la frigidere smart pana la sisteme de iluminat ce se pot comanda prin intermediul vocii poti incerca sa integrezi orice fel de tehnologii smart care te vor ajuta sa ai o bucatarie de lux asa cum iti doresti. Vei avea o functionalitate mai buna, bucataria va fi sofisticata, mult mai usor de folosit, te vei simti mai bine in ea si vei automatiza multe dintre lucrurile pe care le faceai in mod obisnuit si care iti reduceau timpul alocat gatirii sau celor dragi.
Rafturi cu design „open” incorporate in bucataria de lux. Poti sa pui pe aceste rafturi „deschise” de la vesela de calitate pana la decoratiuni. Rafturile din lemn finisat si sticla sunt cele mai cautate pentru bucatariile de lux, elementele metalice de sustinere trebuie sa fie neaparat rezistente si vopsite intr-o culoare cat mai apropiata de cromatica predominanta din bucatarie. Aranjamentele pe rafturi vor fi minimale, organizarea va fi foarte buna, important este sa ai rafturile in centrul atentiei mereu. Ai si acces mai usor la ce se afla pe raft si bucataria va arata dintr-odata mult mai bine.
Pe langa rafturi poti merge mai departe si sa abordezi conceptul „deschis” pentru mai multa fluiditate si spatiu mai mult in bucatarie. Poti sa renunti la zidurile de delimitare intre bucatarie si spatiile de langa ea, bucataria va deveni elementul central al designului interior din zona respectiva, socializarea e mai usoara, functionalitatea e imbunatatita.
Dulapuri personalizate. In bucataria de lux moderna dulapurile, designul lor, dimensiunile, forma, vor fi personalizate 100% pentru a respecta designul interior deja ales si a avea mereu o abordare originala. Poti opta pentru lumini integrate in dulapuri, solutii de stocare specializate, finisaje premium, pentru estetica si functionalitate mai buna si o reflectare mai coerenta a stilului personal. E vorba despre bucataria ta, chiar daca este de lux, asa ca orice element de acolo trebuie sa te reprezinte. Discuta cu un designer si incearca sa ai cele mai bune abordari pentru a ajunge la dulapuri elegante si foarte interesante din punctul de vedere al designului lor.
Elemente naturale incorporate in designul general al bucatariei. Accentele din lemn, rafturile din lemn, blaturile cu elemente din lemn, toate vor adauga o nota rustica designului din bucatarie. Gresia din piatra, faianta din piatra pot contribui la un contrast mai bun cu restul elementelor de design din camera. Estetica finala va fi echilibrata cu siguranta, atmosfera va fi primitoare si va atrage atentia celor care vin in bucataria ta.
Elemente pentru interactiunea cu mobilierul de ultima generatie. Chiuvetele de bucatarie vor avea linii moderne, design adaptat nevoilor tale practice, manerele de la dulapuri vor fi din materiale interesante, crom, alama. Important este sa te gandesti la toate detaliile cand iti alegi dulapurile sau chiuvetele in asa fel incat, dupa montare, fiecare element de design sa contribuie la crearea unei bucatarii de lux asa cum ti-o doresti si cum ai vazut in reviste. Daca nu iti convin cele de la mobilier sau chiuveta poti sa le inlocuiesti cu altele mai sofisticate ca sa ajungi si mai aproape de idealul de bucatarie de lux.
Design minimalist. E nevoie de el pentru o bucatarie de lux. Ai linii clare, spatii fara prea multe lucruri in ele, design functional in general. Dulapurile de bucatarie vor fi simple, vor avea spatii de depozitare ascunse, schema de culori va fi una monocromatica, cu variatii subtile in textura si materiale, totul va fi elegant si elementele importante ale bucatariei vor fi puse in evidenta mai bine. Simplitatea si functionalitatea sunt de baza in designul minimalist, atmosfera e calma, rafinata, eleganta, stilata, aspectul practic nu e omis deloc.