Venirea pe lume a unui copil si sarcina sunt cele mai importante si mai frumoase momente din viata de cuplu. Pregatirea camerei bebelusului este un motiv de stres, inca unul peste altele care exista deja. Pe langa alegerile foarte multe pe care le vei avea de facut mai intervine si discutia legata de sexul copilului si de ce fel de amenajari interioare i s-ar potrivi si s-ar potrivi si cu restul locuintei. Cele mai bune sfaturi de la specialisti te vor ghida cu siguranta cand ai de facut astfel de alegeri.
Camera bebelusului este locul in care acesta isi va petrece cam tot timpul, cel putin in primii ani de viata. Acolo se va juca, acolo va dormi si poate va si manca si tot acolo va interactiona cu parintii. Asa ca o astfel de camera trebuie sa respecte cu totul alte reguli de amenajare interioara decat restul camerelor din locuinta ta. Chiar daca bebe nu prea are nimic de spus si de comentat cat e foarte micut, trebuie sa te gandesti si la el mereu cat timp incepi sa faci diverse alegeri pentru camera sa. Iata ce spun specialistii si la ce ar trebui sa fii atent cand te apuci de amenajarea interioara a camerei bebelusului tau.
Alege o tema pentru dormitorul bebelusului. Inainte sa te apuci de orice fel de amenajari interioare trebuie sa stabilesti o tema pentru dormitorul bebelusului. Ea va fi inspirata din universul copilariei, va fi dominata de culori cat mai „jucause”, de combinatii de culori interesante si adaptate varstei copilului. Nu trebuie sa ai tematica la nivelul fiecarui element din camera, poti sa o aplici doar la nivelul peretilor si mobilierului esential, la nivelul ferestrelor poate.
E important de retinut faptul ca tematica unei camere de copil mic va fi mult mai simpla si minimalista, nu vei avea idei complexe puse in practica tocmai pentru ca micutul sau micuta ta oricum nu va intelege prea multe si nu va da importanta camerei cativa anisori buni. Trebuie sa va placa, voua, parintilor, si sa fie mereu in ton cu restul designului interior ales inainte sa aveti un bebe.
Si mai e ceva: designul interior din dormitorul copilului poate fi complementar sau poate fi asemanator cu designul camerei voastre, dormitorului parintilor. E doar alegerea voastra, important este sa existe echilibru la nivel vizual si sa integrati perfect designul si amenajarile din camera copilului cu restul amenajarilor din locuinta.
Textilele, pe primul loc in designul dormitorului copilului. Nu te gandi din prima la culorile din camera copilului, pentru ca vei avea probleme cu asortarea si cu designul interior. Alege intai textilele, tot ce vei folosi in dormitorul bebelusului, vezi ce fel de draperii sau perdele textile poti pune si de abia dupa ce ai toate materialele textile din camera te poti apuca si de culori si de restul designului care va defini si tematica deja aleasa pentru camera bebelusului.
Prefera textilele care nu au modeluri prea complicate si prea multe culori, stabileste la nivelul lor ce fel de cromatica vrei sa ai in functie de culorile din locuinta si de restul amenajarilor interioare. Gandeste-te si la textilele care rezista la orice s-ar intampla, la micile accidentele, la materialele textile placute la atingere, cu texturi foarte placute, care nu vor irita sau supara bebelusul.
Investeste in niste mobilier de calitate. Nu doar bebe va avea nevoie de un patut cat mai confortabil. Confortul e crucial si pentru parinti, care isi vor petrece mult timp in camera bebelusului. Poti cumpara un fotoliu in care sa te relaxezi si sa stai cat hranesti copilul, cat te mai joci cu el, niste scaune tapitate din materiale de calitate, usoare si cat mai rezistente. Alege mereu scaune, fotolii, orice mobilier pe care vei sta in asa fel incat sa nu il dai deoparte cand bebe creste si nu va mai sta doar in patutul sau.
E important sa intelegi ca mobilierul din camera bebelusului se va mai schimba pe masura ce trec anii si e firesc sa fie asa. Daca alegi cu atentie fiecare piesa de mobilier din camera bebelusului cu siguranta nu vei mai cheltui iarasi sa schimbi aproape totul cand acesta mai creste un pic.
Gaseste paleta de culori perfecta pentru dormitorul bebelusului. Daca ai tinut cont de sfaturile anterioare ai deja cateva idei de cromatica pentru camera bebelusului. Albastru e pentru camerele unisex, poti opta si pentru griuri alaturi de alb si de roz pentru ceva mai multa „caldura” in dormitor. Completeaza cromatica in asa fel incat sa scoti in evidenta culorile, gaseste accesorii care vor fi complementare restului designului si culorilor din dormitorul micutului. O alegere interesanta sunt variantele pastelate ale culorilor deschise, portocaliul devine „piersicuta”, lime-ul devine crem, galbenul devine un fel de roz spre galben cumva.
Spatiile de depozitare, esentiale in dormitorul bebelusului. Camera bebelusului este locul in care ai nevoie de spatii de depozitare cat mai multe si cat mai inteligente. Asta inseamna ca vei avea nevoie de o masuta de schimb cu sertare si locuri de depozitare, de sertare la patut si de cosuri pentru diverse lucrusoare, jucarioare, orice ai nevoie pentru ingrijirea bebelusului. Cu cat mai multe spatii de depozitare in aceasta camera, cu atat mai bine. Ideea este ca trebuie sa ai spatiu sa te misti si sa fii in stare sa ajuti copilul cu orice, sa iti fie simplu sa ai grija de el in orice fel de context.
Mobilierul multifunctional, o alegere inteleapta pentru dormitorul bebelusului. Ai nevoie de mobilier multifunctional pentru confort si pentru simplitate in caz de curatenie sau cand interationezi cu bebe. Investeste de la inceput in mobilier multifunctional esential pentru a avea mai mult spatiu si mai multa flexibilitate in privinta spatiului din dormitorul bebelusului. Ai grija si la design, alege mobilier cu piese usor concave, curbe netede, arcuri, daca vrei sa dai senzatia de camera mai mare pentru o camera a bebelusului ceva mai micuta.
Alege pardoseala din lemn, parchet de calitate modern. In loc de o carpeta din plus foarte greu de curatat mai bine optezi pentru parchet modern, usor de spalat, aspirat, curatat de orice. Da, poate te gandesti la un covor cu o textura placuta, colorat, interesant, dar gandeste-te bine si la ce face bebe in primele luni de viata cand nu sta in pat si prefera sa ai o suprafata cat mai dreapta si mai usor de „gestionat” cand esti mic si nu prea poti sa iti mentii echilibrul multa vreme.
La final cel mai important sfat: personalizeaza totul. Gandeste-te la ce iti place si tie si ce ii va placea si bebelusului pe masura ce mai creste, nu te gandi neaparat la camerele tipice de baietei si de fetite. Incearca sa ai de fiecare data abordari creative si personale si sa adaptezi tot ce vezi prin reviste si pe Internet, tot ce auzi de la specialistii in amenajari interioare.