Una dintre problemele cu care cei mai multi oameni (care petrec mult timp in bucatarie) se confrunta este in mod clar reprezentata de urmele vaselor fierbinti pe blaturile de lemnn. Orice bucatar, indiferent de gradul de experienta, s-a confruntat la un moment dat cu aceasta problema, mai ales ca de multe ori, punerea chiar si pret de cateva secunde a vaselor fierbinti pe blatul de lemn sau pe masa e facuta in lipsa unei alternative de moment.
Totusi, ce e de facut?
Pentru inlaturarea acestor urme, se folosesc 2 metode:
Prima metoda presupune eliberarea unui jet de abur cald (preferabil, cu ajutorul fierului de calcat) asupra petelor. Dupa aceea, petele se sterg cu o carpa umeda, apoi imediat cu una uscata. Daca nu au disparut complet, atunci se ia prosopul uscat si se aseaza pe un prosop, dupa care se dau drumul la aburi. Se lasa prosopul circa 5-6 minute, dupa care se freaca zona in cauza, pentru ca apoi umezeala (si petele, implicit), sa fie sterse cu un alt prosop uscat. Totusi, aceasta metoda este un pic invaziva si destul de periculoasa pentru unele tipuri de lemn, motiv pentru care multe persoane incearca mai intai si alte metode alternative, mai putin invazive.
In ce-a de-a doua metoda, se amesteca o lingura de pasta de dinti cu bicarbonat de sodiu pana se obtine o pasta uniforma. Cu acea pasta se freaca urmele lasate de vasele fierbinti pana ce acestea dispar definitiv. Eventual, in cazul in care nici aceasta metoda nu da rezultate (desi, teoretic, ar trebui sa dea), atunci se mai poate apela la o ulei de masline, otet si sare. Cu aceste trei ingrediente se face o solutie – care nu este 100% solubila – si se freaca zonele patate.
In cazul in care niciuna dintre metodele prezentate mai sus nu da rezultate, se poate ca lemnul sa fie pur si simplu avariat, astfel ca singura metoda de redobandire a aspectului initial este fie schimbarea bucatii respective, fie mascarea ei cu ajutorul unui spray cu vopsea de aceeasi nuanta.