sâm. apr. 13th, 2024

In bucatariile moderne dulapurile suspendate sunt ceva obisnuit, banal. Cu ajutorul lor ai stocare mai eficienta, functionalitate mai buna a bucatariei, dar si un design interior mai interesant. Cu toate astea poti sa le omiti in amenajarile interioare si sa folosesti spatiul care ramane pentru a aduce un plus de eleganta si de valoare bucatariei tale. Ce avantaje si ce dezavantaje aduce lipsa dulapurilor suspendate in bucatarie?

Daca te-ai hotarat sa faci schimbari importante in bucatarie poti incepe cu renuntarea la dulapurile suspendate. Desi sunt la moda si ti le recomanda inca orice fel de specialist in amenajari interioare, dulapurile suspendate nu isi mai dovedesc atat de mult utilitatea cand vine vorba de design interior si de amenajari cu dichis. Ca orice schimbare dintr-un spatiu dat si renuntarea la dulapurile suspendate vine cu avantaje si dezavantaje pentru proprietarii locuintelor din perspectiva functionalitatii sau a designului interior:

Avantajele bucatariilor fara dulapuri suspendate:

Estetica imbunatatita. Fara dulapuri suspendate in bucatarie camera va arata mai bine, mai aerisita, insa efectul lipsei dulapurilor depinde mult si de marimea ei. In bucatariile mai mari poti sa ai cat de multe dulapuri la nivelul electrocasnicelor, aragaz, masina de spalat. Indiferent de marimea bucatariei tale poti sa inlocuiesti dulapurile suspendate voluminoase cu rafturi din lemn sau sticla. Estetica va fi cu atat mai buna cu cat vei avea si pereti cu tapet sau poate cu o cromatica deosebita aleasa inca de la inceput, cand ai planificat amenajarea interioara in bucatarie.

Curatare simplificata si intretinere mai usoara. Este foarte simplu sa igienizezi si sa faci curatenie cand nu ai dulapuri suspendate in bucatarie, suprafetele verticale devin mai simplu de curatat. Ai acces imediat la spatiile pe care vrei sa le cureti, nu se acumuleaza murdarie si praf, nu mai esti nevoit sa inghesui lucruri in dulapuri si sa le gasesti foarte greu cand ai mai mare nevoie de ele. Plus ca vezi imediat ce ustensile sau farfurii ai nevoie, recipiente si nu esti nevoit sa deschizi mereu usile de la dulapurile suspendate, evitand astfel si accidentele nedorite. Functionalitatea bucatariei este imbunatatita.

Spatiu mai mult, cel putin la nivel vizual. Bucataria va fi mai mare si mai luminoasa fara dulapurile suspendate. Daca ai bucatarie mica sau o bucatarie care face parte dintr-un plan deschis cu alte camere excluderea dulapurilor suspendate este cea mai buna decizie pentru iluzia de mai mult spatiu in aceasta camera.

Stil minimalist mai usor de pus in practica. Pentru cei care isi doresc bucatarii in stil minimalist lipsa dulapurilor suspendate este primul pas spre o camera aerisita, moderna, minimalista. Adaugarea unor rafturi din lemn nu va face decat sa sporeasca simplitatea si coerenta intregului design din bucatarie.

Personalizarea spatiului din bucatarie. In lipsa unor dulapuri suspendate ai spatiu mai mult pentru niste placi decorative, decoratiuni si vase frumoase de expus pe rafturile care vor lua locul dulapurilor. Daca existau dulapurile probabil ca toate decoratiunile sau obiectele frumoase ajungeau sa stea intr-un colt inghesuite, fara a beneficia deloc de ele la nivelul designului interior.

Economie cand vine vorba de renovari sau de constructie. Nu mai cheltuiesti cu dulapurile suspendate, cu achizitionarea lor, cu montajul si ajustarile. In locul lor poti investi banii ramasi in bucatarie, renovari, in alte corpuri de mobilier si electrocasnice utile in bucatariile moderne.

Dezavantajele bucatariilor fara dulapuri suspendate:

Spatii de depozitare mai putine. Se reduc mult spatiile destinate depozitarii, dar se poate apela la sertare, la dulapuri de podea. Spatiul de depozitare pe vertical lipseste si el, vei fi nevoit sa iti regandesti bucataria sau sa aglomerezi ce ai de depozitat pe blat sau sa apelezi mereu la solutii de depozitare alternative.

Gasirea mai dificila a ustensilelor, obiectelor, accesarea ingreunata. Intr-un dulap suspendat organizezi totul pe mai multe niveluri, gasesti rapid ce ai nevoie si accesezi lucrurile fara probleme. Daca nu mai sunt dulapurile suspendate vei avea sertare si rafturi de podea pe care te bazezi mereu, nu vei mai avea eficienta dorita in bucatarie, confortul va fi redus mai ales daca ai si bucataria mica.

Flexibilitate scazuta la nivelul designului interior din bucatarie. Cand nu ai dulapuri suspendate in bucatarie schimbarea aspectului si organizarea camerei fara modificari majore sunt aproape imposibile. Spatiul de lucru din bucatarie se va personaliza mai si baza vor fi alte alte elemente de design.

Planificarea mai atenta si atentie mai mare la detalii. Spatiul trebuie sa fie suficient in bucatarie pentru toate ustensilele si electrocasnicele din camera. Va trebui sa te gandesti si sa planifici totul mult mai detaliat ca sa ai si o aranjare cat mai eficienta in bucataria fara dulapuri suspendate.