Dum. oct. 13th, 2024
greseli comune design interior amenajari interioare experti

Designul interior si amenajarile interioare sunt foarte dificil de facut mai ales daca ai un spatiu limitat si foarte multe idei pe care ai vrea sa le pui in practica. Chiar si cei mai experimentati designeri de interior au nevoie de experienta si de ceva timp pentru a gasi cele mai bune solutii de amenajare interioara pentru diverse locuinte.

Si cand ai atat de multe lucruri de pus la punct si nici nu ai experienta, nu apelezi la designeri de interior, greselile incep sa apara si iti vor ruina toata munca ta de cateva saptamani…

Greselile in amenajarile interioare pot sa para banale la prima vedere si vei trece peste ele, mai ales daca nu ai deloc experienta in design interior. Dar banalitatea lor si indiferenta ta fata de ele nu vor fi niciodata un punct bun de pornire spre un decor de vis. Invata din greselile altora si incearca sa le eviti data viitoare cand te ocupi de amenajari interioare pe cont propriu. Iata in continuare doar cateva dintre cele mai des intalnite greseli si posibile solutii ca sa treci peste ele, daca le-ai facut deja, si sa le eviti pe viitor.

Nu variezi inaltimea mobilierului. De foarte multe ori o singura greseala de design interior si de amenajare interioara poate ruina tot potentialul unei camere. Scalarea si proportionalitatea sunt foarte importante in amenajarea interioara, de aceea trebuie a avem foarte mare grija la ele daca ne dorim sa avem camere si locuinte care nu doar arata foarte bine, dar sunt si foarte bine organizate la nivel vizual intr-o amenajare interioara perfecta. Daca totul este de aceeasi inaltime, amenajarea interioara va fi un haos total.

Cel mai simplu truc sa eviti aceasta greseala comuna in amenajarile interioare este sa te gandesti la spatiul din casa ca la un oras si sa il umpli cu o combinatie de inaltimi si proportii cat mai diversa. Vei avea inaltimi diferite, forme diferite si totul va arata impecabil din orice fel de unghi ai privi locuinta ta, interiorul sau.

Folosesti doar mobila de culoare inchisa in spatii mici. E un adevarat cosmar pentru orice designer de interior sa gaseasca un decor perfect pentru o camera mica, un living mic. Imediat te gandesti la mobila de culoare inchisa, poate neagra. E o greseala mare in amenajari interioare. Mobilierul intunecat, mare, impunator poate reduce vizual spatiul si asa prea mic si poate transforma o amenajare interioara a livingului intr-un esec de zile mari.

In livingurile mici avem nevoie de materiale ceva mai light, de niste proportii foarte bine gandite ca sa obtinem decorul perfect. Poti opta pentru mobilier modular, deschis la culoare, din lemn de calitate, alaturi de niste draperii, perdele din materiale usoare, deschise la culoare si ele, in ton cu mobilierul pe care il ai deja pentru un living mic.

Optezi o marime nepotrivita in privinta covoarelor. Covoarele ajuta la amenajarile interioare, atrag atentia si transforma complet decorul din camera. In loc de covoare prea mari, greu de intretinut si in culori inchise poti alege covoare mai mici. Regula de aur aici este: alege un covor cu o marime ce permite unui numar de doua scaune si picioarelor de la canapea sa stea lejer pe el. Masoara suprafata camerei in care vrei sa pui covoarele ca parte a amenajarilor interioare si de abia apoi alege si modelul si tipul de covor pe care il vrei in sufragerie, de exemplu. Si trebuie sa masori suprafata camerelor de fiecare data cand vrei sa cumperi elemente pentru amenajari interioare sau cand vrei sa schimbi complet amenajarea interiorului locuintei tale.

Pozitionezi operele de arta, tablourile la un nivel incorect. Nu trebuie sa pozitionezi tablourile prea sus pe verticala sau intr-o pozitie evidenta, banala. E bine sa te gandesti la un loc neasteptat si sa pozitionezi tablourile intr-o locatie subtila, sa nu ai nimic in fata lor. Ca punct de pornire pe verticala alege locul in care poti privi fara sa ridici ochii deloc, drept in fata ochilor, dupa care coboara putin si acolo vei pozitiona corect tablourile favorite. Incearca sa vezi ce tablou se potriveste in functie de ce se afla in jur si de tematica respectivei camere, daca o are, si de abia apoi ia o decizie.

Nu te gandesti sa incluzi surse multiple de lumina. Iluminatul e incredibil de important pentru amenajarile interioare. De aceea trebuie sa adaugam mai mult de o sursa de lumina in spatiile de amenajat ca sa avem o atmosfera perfecta si sa punem in valoare toate elementele designului interior. Incearca sa gandesti iluminatul in „straturi”, sa ai surse de iluminat la inaltimi diferite si cu variatii diferite ale intensitatii luminoase. Becurile cu lumina galbena ceva mai pala sunt perfecte, lumina alba nu este recomandata deloc. Lumina calda inseamna si intimitate si schimba total atmosfera obtinuta in urma amenajarilor interioare.

Cumperi cele mai ieftine piese de mobilier mai mici. Nu te gandesti deloc la accentuare, la importanta detaliilor, asa ca vei cumpara diverse piese de mobilier mai mici sau poate mai miri la cele mai mici preturi posibile. In loc sa cumperi diverse piese de mobilier ieftine, mai multe, mai bine investesti intr-o canapea mare, eleganta sau intr-un coltar din materiale de calitate.

Impingi mobilierul fix pana in perete ca sa ai mai mult spatiu la dispozitie. In loc sa lipesti de perete tot mobilierul e bine sa te concentrezi pe gruparea pieselor de mobilier cat mai originala. Aduna piesele de mobilier cat mai aproape una de alta si departe de pereti ca sa creezi un cadru mai intim si mai placut. Daca nu stii care ar fi pozitionarea corecta incearca sa faci o schita si sa te joci cu aranjatul mobilierului in spatiu in asa fel incat sa nu mai ai pe toti pereti doar mobila si sa acoperi mare parte din ei.