Dum. dec. 3rd, 2023

Orice sufragerie poate fi amenajata in diferite stiluri, in functie de gusturile proprietarilor si de ideile de design interior pe care le ai la un moment dat. Un stil original si unic, interesant si elegant in acelasi timp este stilul industrial. Materialele brute, lipsa unor finisaje foarte complicate, materiale reciclate, naturale, toate pot fi utilizate pentru a obtine un stil cat mai interesant pentru amenajarile interioare. 

Stilul industrial in amenajarile interioare a aparut pentru prima data prin anii 1970, cand multe foste fabrici si depozite se inchideau si deveneau spatii de locuit. In loc sa acopere complet si sa schimbe infatisarea cladirilor, designerii de interior au ales sa decoreze in jurul lor.

Ultimii ani au adus o explozie de cereri pentru acest stil in amenajarile interioare, mai ales ca poti sa arati si istoricul cladirii, poti sa folosesti materiale reciclate, naturale, pe care nu ai fi avut cum sa le utilizezi in alte situatii. Si pe langa toate astea obtii si o atmosfera primitoare si placuta.

In stilul industrial intalnim minimalismul, culorile neutre, simplitatea, detalii arhitecturale necosmetizate, elemente brute expuse, finisaje naturale, mult metal, spatii deschise functionale. Cele mai interesante idei pentru implementarea stilului industrial in propria sufragerie le poti parcurge in randurile ce urmeaza.

Mobilier elegant si lucios. Stilul industrial este despre minimalism, despre materiale rezistente, de calitate, dar si despre eleganta. Poti sa incepi sa conturezi un stil industrial in living prin cumpararea de mobila industriala foarte eleganta, din metal, lemn, fara prea multe finisaje sofisticate, liniile clare vor fi o prioritate oriunde apar. Desi confortul nu este pe lista de prioritati in stilul industrial e bine sa te gandesti la el atunci cand ai de gand sa adopti stilul industrial in sufrageria ta.

Functionalitatea conteaza cel mai mult. Un sac de box nu ar avea ce sa caute in nicio sufragerie normala, dar daca adopti stilul industrial chiar se va potrivi foarte bine. Stilul industrial in sufragerie este doar despre functionalitate, poti sa lasi tevi, cabluri, orice ascundeai inainte in sufragerie la vedere, la fel si sacul de box, de exemplu. Totul e sa nu aranjezi prea mult si sa te gandesti la detalii pentru ca vei depasi cu mult ceea ce isi propune stilul industrial in amenajarile interioare.

Rafturile de metal, piesa de rezistenta in stilul industrial. Rafturile din tevi vor fi excelente pentru o sufragerie in stil industrial. Cu cat ai rafturi mai simple, facute din metal, cu atat vei avea si un stil industrial mai usor de pus in practica. Nu trebuie sa te feresti si de rafturile ceva mai elegante, mai bine lustruite si mai lucioase. Materialele elegante vor adauga o textura aparte si o durabilitate mai mare in orice camera, spatiul va fi mult mai aproape de stilul industrial si mult mai eficient, mai elegant.

Spatiul negativ. Interioarele in stil industrial sunt mari, ai spatiu deschis caracterizat prin tavane inalte, putini pereti care iti stau in cale. Dar cum vei umple atat spatiu cand te apuci de amenajari interioare? Raspunsul e simplu: nu il umpli cu nimic. Gandeste zone in spatiul respectiv unde ai mobilier si incearca sa ai si zone, „buzunarase” unde nu e nimic. Asa exagerezi senzatia de spatiu deschis in sufragerie, te joci cu spatiul negativ, spatiile clasice pot fi mult mai aproape de stilul industrial.

Arta grafica in stilul industrial. Arta este o modalitate excelenta de a oferi un echilibru spatiului din sufragerie. Arta grafica este cea mai potrivita pentru a scoate in evidenta si a completa stilul industrial in living. Liniile drepte, tonurile solide, toate vor contribui la reconfigurarea spatiului din sufragerie si adaptarea foarte usoara la stilul industrial.

Incearca sa reproduci stilul luminii expuse. Multe tavane din camerele decorate in stil industrial au la vedere tot, tevi, cabluri, instalatiile de iluminat. Daca nu vrei neaparat sa ai un tavan care arata urat poti sa reproduci o imagine similara cu ajutorul luminii. Monturile incastrate, iluminatul incastrat la vedere, corpuri de iluminat supradimensionate pentru a da impresia de mai putina atentie la detalii.

Straturile de metal. Metalul este unul dintre cele mai folosite materiale in stilul industrial, dar metalul nu trebuie sa fie la fel, sa se potriveasca in momentul in care te apuci de amenajat interiorul. Cupru, otel, fier mai putin prelucrat, toate iti vor aduce un plus de eleganta nesperata in sufrageria in stil industrial. Variatiile foarte mari si dese de la elegant la mat sau la robust te vor ajuta sa ai zone unde materialele se vor completa chiar daca sunt diferite, sa ai straturi unde metalul, diferite tipuri de metal, vor functiona ca un tot ca sa ofere sufrageriei un aspect elegant si atragator.

Tavan industrial. Orice tavan care e lasat nefinalizat va atrage atentia si va reusi sa se integreze mai bine in stilul industrial. Daca nu vrei neaparat sa ai in sufragerie un tavan nefinisat poti sa iti indrepti atentia spre panouri din lemn, grinzi de lemn expuse sau alte materiale structurale. Important aici sa nu acorzi iarasi prea multa atentie finisajelor si sa lasi cat mai multe zone unde nu intervii pentru a corecta imperfectiunile.

Spatiul alb in stilul industrial. Cand ai inceput sa construiesti o amenajare interioara a sufrageriei in stil industrial trebuie sa te gandesti la spatiul negativ la nivel micro si macro. Ai nevoie de spatii „albe” in zona rafturilor, in zona mobilierului din sufrageria industriala. Combinate, astfel de alegeri vor oferi spatii mai vaste, mai deschise si, desigur, mai industriale.

Vopseaua, importanta in stilul industrial. Peretii din caramizi, tevile din metal, zonele cu lemn nefinisat vor fi elemente dinamice in stilul industrial. Dar daca vrei sa ai o atmosfera ceva mai primitoare si mai calda in sufragerie poti sa le vopsesti in tonuri neutre, in alb. Vei mai ascunde din instalatii si imperfectiuni fara sa strici tot ce ai obtinut inainte. Asa apare si echilibrul intre confort si un stil industrial foarte bine implementat la nivelul sufrageriei tale.