mie. ian. 15th, 2025

Amenajarea dormitorului nu e niciodata foarte usoara. Chiar daca e vorba de o camera nu foarte mare si sunt putine lucruri de pus la punct odata ce ai si mobilierul corect, amenajarea unui dormitor inseamna idei cat mai bune si timp suficient petrecut cu planificarea. Cu toate astea poti sa te opresti la multe modalitati neinspirate de amenajare si nici macar sa nu iti dai seama…

Dormitorul ar trebui sa fie un spatiu cat mai intim, o camera unde sa te simti bine si sa te poti relaxa oricand doresti. Orice amanunt lasat la voia intamplarii in dormitor, in timpul amenajarilor poate sa distruga toata munca noastra de cateva luni. Pentru a evita amenajari gresite de la inceput ale dormitoarelor am pregatit o lista de modalitati mai putin inspirate de amenajare pe care nu ar trebui sa le repeti cand te apuci de aranjarea dormitorului personal.

Prea multe perne pe patul din dormitor. Chiar daca ti-ai dori cat mai multe perne pe pat pentru a avea o atmosfera cat mai primitoare si relaxanta, prea multe perne strica tot decorul si amenajarea dormitorului. Cand ai deja multe perne pe pat s-ar putea sa nu te simti deloc confortabil cat vei sta pe el. Ca o regula generala vezi daca poti sa te intinzi drept pe pat pe toata lungimea sa. Daca nu o poti face probabil ai deja prea multe perne si e cazul sa mai reduci din numarul lor. Patru perne in dreptul capului, cate doua pentru fiecare, doua perne decorative cel mult si e suficient.

Sistemul de iluminat este prea puternic, lumina e prea puternica. Multa lume prefera sa aiba in toate camerele, inclusiv in dormitor, o lumina suficient de puternica pentru a putea vedea bine orice si a lucra pana mai tarziu sau a citi o carte buna. Dar o lumina prea puternica si prea multe surse de lumina nu te vor ajuta deloc sa adormi mai bine si mai repede. Ori te concentrezi pe doua corpuri de iluminat, unul mai puternic pentru zi si altul ceva mai soft pentru seara, cand te pregatesti de culcare sau folosesti un dimmer care reduce treptat luminozitatea becurilor.

Nu tii cont de cromatica din dormitor. In dormitor nu ai nevoie de culori prea puternice peste tot. Vei avea nevoie in schimb de culori care sa te relaxeze, sa iti calmeze simturile. Cremul si verdele, nuantele, tonurile inspirate de aceste culori sunt potrivite pentru dormitoare. Daca preferi alte culori nu e nicio problema, doar sa ai grija sa fie in ton cu restul culorilor din casa si sa nu fie mult prea deschise sau in contrast prea mare cu restul amenajarilor interioare.

Peretii goi nu ar trebui sa fie intalniti in amenajarea interioara a dormitorului. E bine sa ai fotografii, un tapet macar cu o fotografie inspirationala, relaxanta, tablouri care sa fie puse in punctele importante ale peretului din dormitor. Nu e cazul sa exagerezi cu tablouri si fotografii, dar e bine sa ai pe fiecare perete ceva care sa te inspire si care sa completeze amenajarile interioare si decorul interior.

Piese de mobilier cu forme neregulate aruncate la intamplare in dormitor. Mobilierul care intra in contrast cu atmosfera din dormitor si mobilierul care e prea mare si iese prea tare in evidenta, atrage atentia prea tare ar trebui sa dispara din dormitor. In locul acestor piese de mobilier ar putea fi folosit mobilier cu dimensiuni mai mici, adaptate spatiului, mobilier modular in culori apropiate de cele ale peretilor si ale decorului interior gandit pentru toata locuinta. Cu cat mai putina mobila in dormitor, indiferent de marimea sa, cu atat mai bine, mai ales ca in dormitor ai nevoie sa te misti si sa te relaxezi, sa te simti cat mai bine fara sa te impiedici de prea multe piese de mobilier masive.

Ignorarea ferestrelor si neincluderea lor in etapele amenajarilor interioare. Ferestrele sunt esentiale pentru dormitor, pe acolo intra lumina de la soare, aerul, cand aerisesti zilnic. Insa ele trebuie acoperite cu draperii daca nu vrei prea multa lumina si prea mult zgomot care vine de afara. Draperiile trebuie fixate cat mai aproape de tavan, chiar de tavan. Daca ai draperii cat inaltimea camerei vei acoperi mai bine ferestrele si dormitorul va parea mai mare si mai primitor, confortabil.

Dezordinea din dormitor in contrast cu amenajarile interioare. Chiar daca te-ai chinuit sa amenajezi cat mai bine dormitorul daca ai dezordine mereu si nu te ocupi de curatenie si de aranjarea lucrurilor vei strica tot ce ai incercat sa faci la inceput. Evita sa ai biblioteci sau rafturi in dormitor si daca ai tendinta sa lasi dezordine in urma ta mai mereu programeaza o zi sau mai multe in care sa strangi totul si sa te ocupi si de amenajarile interioare care ti-au mai ramas de facut.

Nu iei in considerare si accesoriile diverse, decoratiunile pentru dormitor. Cand iti amenajezi dormitorul te gandesti doar la utilitatea spatiului. Dormitorul e camera unde te retragi dupa o zi stresanta. Incearca sa amenajezi dormitorul in functie de personalitatea ta si de ce iti face placere sa ai acolo, decoratiuni, cat mai multe accesorii, texturi si materiale pentru ca totul sa se simta cat mai autentic si atmosfera sa fie una relaxanta si primitoare mereu.