sâm. apr. 13th, 2024

In designul interior e nevoie de multa creativitate si de viziune, perspective unice ca sa ai la final cele mai bune rezultate. Designul interior al dormitorului si amenajarea sa pot fi mai simplu de realizat si de pus in practica prin folosirea de rulouri, jaluzele, draperii sau perdele. Desi sunt trecute cu vederea de cele mai multe ori aceste accesorii contribuie semnificativ la obtinerea unui design interior perfect, modern, la moda de fiecare data.

Perdele, rulouri sau jaluzele sau draperii, nu conteaza ce alegem in dormitorul nostru, ele vor accentua anumite caracteristici ale designului interior. Ele devin centru de interes in camera, adaugand personalitate si stil dormitorului familiei. Se adauga, fireste, rolul estetic, textura, culoarea, modelul sunt caracteristici importante ce completeaza aspectul general al camerei. O perdea sau o draperie din matase adauga o nota de lux dormitorului, jaluzelele din lemn trimit cu gandul la rustic, traditional, deci stilul traditional in dormitor e mai usor de obtinut.

Rulourile sunt o prima varianta foarte simplu de utilizat in dormitor. E practic o bucata de material care se va trage dintr-un spatiu cilindric si se va ridica foarte usor. Stilul e minimalist, rulourile merg foarte bine in dormitoarele simple, unde amenajarea interioara nu e una complexa. Stilul modern in dormitor se va obtine la fel de usor tot cu aceste rulouri.

Perdelele ofera, pe de alta parte, eleganta si un aspect clasic dormitoarelor si amenajarilor interioare. Cu modele, culori si din materiale diferite, vei gasi cu siguranta o perdea care sa mearga perfect cu designul interior din dormitorul tau. Se intretin mai greu, e adevarat, dar arata mult mai bine decat banalele rulouri. La rulouri curatarea, igienizarea e simpla, dar noaptea s-ar putea sa nu obtii atat de multa intimitate precum iti doresti daca materialele din care sunt realizate sunt mai subtiri.

Perdelele te ajuta sa controlezi mult mai bine nu numai estetica, ci si atmosfera din dormitor. Versatilitatea oferita nu se compara cu nimic, stilul casual sau modern este completat perfect de perdele in culori neutre sau din materiale interesante, de exemplu matase.

Rulourile iti permit sa stabilesti tu cata lumina va intra in dormitor in orice moment din zi. Perdelele ofera un strat in plus de izolare, temperatura in interior se mentine mai bine, mai ales cand e foarte frig sau foarte cald. Rulourile blocheaza de multe ori lumina care intra in camera, daca sunt perfect mate, prin perdele mai trece lumina.

La capitolul longevitate si eficienta castiga rulourile, dar si perdelele „se tin” bine, insa in timp se vor decolora, degrada de la atat de multe spalari, curatari. Perdelele sunt mai ieftine de multe ori decat rulourile, te bazezi pe ele, le inlocuiesti mai usor, nu depinzi asa de mult de dimensiunile fixe ale ferestrelor.

O varianta la fel de populara pentru imbunatatirea designului interior in dormitor e reprezentata de jaluzele. Verticale sau orizontale, in culori diferite si cu o textura aparte, jaluzelele vor fi optiuni la moda mereu pentru amenajari interioare de impact in dormitor. Se monteaza usor, se intretin relativ simplu, se vor potrivi cu orice fel de idei de amenajare interioara pentru dormitor si sunt suficient de versatile cat sa ai libertate totala in utilizarea lor. Sunt excelente pentru orice fel de camera, deci nu trebuie sa iti faci probleme daca le ai si in dormitorul tau.

Draperiile nu trebuie excluse nici ele cand vine vorba despre designul interior al dormitorului. Sunt realizate din damasc, matase, catifea, vor fi mai formale la nivel estetic, exista intr-o varietate de culori, texturi, modele, ferestrele vor fi mai sofisticate daca sunt si ele prezente. Draperiile vor asigura finisajele perfecte unui dormitor in materie de design interior. Vor fi ideale pentru dormitoare, arhitectura inconjuratoare zonei de fixare va fi dusa deja la alt nivel, imbunatatita, camera va capata o nota usor romantica-camerele ceva mai „formale”, precum dormitorul, sunt alegerile perfecte pentru draperii. Putem avea si perdele, dar si draperii in dormitor.

Jaluzelele romane merita amintite aici, sunt din materiale de calitate, la ridicare se pliaza rapid si se strang foarte elegant, exista niste panouri de material separate si designul e unicat. In permanenta, la ridicare completa, o portiune din fereastra va ramane acoperita.

In final si cateva exemple de utilizare a rulourilor, jaluzezelor sau perdelelor, draperiilor in designul interior al dormitorului. Pentru dormitoarele minimaliste se aleg intotdeauna rulouri simple, jaluzele verticale din materiale naturale cat mai simple, lemn, bambus, perdele simple, fara culori deschise, neutre de preferat.

Dormitoarele romantice, atmosfera romantica si un design romantic vor putea fi obtinute prin includerea de perdele din materiale delicate, voal, matase, in culori neaparat pastelate. Dormitoarele moderne vor fi mai interesante cu rulouri opace si jaluzele venetiene, de pilda, din metal, plastic.

Jaluzele, rulouri, perdele, draperii, indiferent de alegerile tale vei avea in dormitor un echilibru aproape perfect intre estetica, functionalitate si confort.