Bucataria nu e doar un spatiu unde pregatim mancarea, este si un loc in care vrem sa ne relaxam si sa ne petrecem un timp cat mai placut alaturi de familie sau de prieteni. Atmosfera din bucatarie si designul vor fi influentate de lumina si de sistemele de iluminat, de pozitionarea lor si de tipul de sisteme de iluminat si de lumini folosite.
Cand vine vorba despre amenajarea bucatariei si despre designul interior avem la dispozitie trei tipuri de sisteme de iluminat moderne si surse de lumina: lumina ambientala, lumina pentru anumite zonele unde vei gati, zona aragazului, blatului, lumina de accentuare, doar pentru a scoate in evidenta un anumit element de design, o anumita zona interesanta din bucatarie. Ele vor completa excelenta lumina naturala care va intra in bucatarie prin fereastra si vor transforma radical tot ce faci si cum faci in bucatarie, e nevoie de ferestre cat mai mari pentru si mai mult spatiu in bucatarie, cel putin la nivel vizual.
In bucatarie e nevoie de lumina mai multa ca in alte camere, deci corpuri de iluminat, cu becuri puternice, de efect, vor fi perfecte pentru cei 70-80 lumeni pe metru patrat de care ai nevoie in aceasta camera.
Daca nu ai o bucatarie cu un spatiu atat de mare nu inseamna ca nu ai cum sa folosesti mai multe surse de iluminat pentru a aduce imbunatatiri si designului interior. Poti sa ai corpuri de iluminat mai mari, centrale, suspendate, care sa lumineze toata bucataria, lumini pentru anumite sarcini din bucatarie, ca sa lucrezi rapid si eficient, spoturi pentru a avea un design modern, cool si a avea si zone de lucru practice. Nu uita de iluminatul de la nivelul dulapurilor din bucatarie si rafturilor ca sa gasesti rapid ce ai nevoie si sa completezi atmosfera din bucatarie, aducand o imbunatatire la nivelul esteticii amenajarilor interioare.
La alegerea becurilor pentru sistemele de iluminat din bucatarie vei tine cont de lumina calda sau rece pe care ti-o doresti acolo. Inainte sa iei o decizie asupra luminii din bucatarie e bine sa te gandesti la cromatica generala si la tema aleasa pentru designul interior din bucatarie. De exemplu, cu un bec halogen galben, tonuri calde poti sa schimbi complet aspectul unui bucatarii in care predomina cremul. Combinarea unor becuri cu lumina alba rece fluorescenta cu pereti in culori neutre, gri nu e dorita, pentru ca se schimba complet atmosfera si te vei simti ca la spital.
Cum folosim bucataria cel mai mult seara si dimineata si avem si lumina naturala pana la un punct ar fi de preferat sa ne asiguram ca vom avea suficienta lumina si cand e ceva mai intunecat sau vine noaptea, mai ales cand pregatim mancarea.
Daca ai ghinionul si ai bucataria indreptata spre nord chiar vei avea nevoie de sisteme moderne de iluminat cat mai bine gandite ca sa iti asigure lumina de care ai mare nevoie pe tot parcursul zilelor ceva mai innorate si serilor, noptilor, diminetilor. O cromatica mai inchisa pentru mobilierul de bucatarie combinata cu becuri cu tonuri halogen calde ar putea sa readuca atmosfera relaxanta in astfel de bucatarii mai complicat de amenajat.
In bucatariile orientate spre sud ai deja multa lumina cat e ziua de lunga, deci te poti juca cu tonurile, cu lumina calda, rece, o poti avea oriunde in bucatarie.
La bucatariile orientate spre est, dimineata ai lumina multa, dar dupa incepi sa ai nevoie de corpuri de iluminat, tonurile calde si reci ale sistemelor de iluminat, becurilor, vor trebui echilibrate pentru a avea un iluminat perfect peste zi. Orientarea bucatariilor spre vest va insemna si tonuri calde in bucatarie daca ne referim la lumina artificiala, seara ai lumina ceva mai buna in astfel de bucatarii.
Unde poti sa amplasezi sisteme de iluminat smart sau moderne in bucatarii pentru un design interior aproape de perfectiune? In dulapuri, in jurul lor, ca sa gasesti lucruri rapid, ca sa ai zona din jurul lor scoasa in evidenta, in zona plintelor, adauga dimensiune si adancime bucatariilor, impun o nota de lux pentru orice bucatarie. Rafturile vor avea si ele sisteme de iluminat, benzi led, spoturi, se pot pune sisteme de iluminat si sub dulapuri ca sa ai iluminat de sus in jos, inspre rafturi, dar si geamurile, zona ferestrelor.
Ce fel de corpuri de iluminat se potrivesc in bucatarie pentru un design modern? Pandantive, perfecte pentru barurile destinate unui mic dejun rapid, insulele din bucatarie, meselor pentru cina, pentru bucatariile cu tavanul la inaltime mare, se pot personaliza rapid in functie de design, se instaleaza usor si se curata usor.
Candelabrul este o alta alegere inteligenta pentru bucatarie. Da, ai auzit bine, candelabrul merge pus in bucatariile mai mari, vor fi dintr-odata bucatarii de lux, cu design deosebit, elegant. Se vor pune deasupra emselor, in mijlocul bucatariei, suspendate, pentru a atrage atentia. Benzile LED sunt cea mai simpla si mai ieftina alegere, se pun sub dulapuri, in jurul suprafetelor de lucru, in orice zona din bucatarie, pe mobilier, in jurul lui.
Sistemele de iluminat se vor amplasa strategic in asa fel incat sa ai texturi diferite scoase in evidenta si sa atragi atentia asupra unor anumite zone importante din bucatarie. In bucatariile mari se va monta sistemul de iluminat smart in zona insulelor, mesei pentru cina. Suprafetele si finisajele care reflecta lumina sunt perfecte daca vrei sa ai un iluminat elegant, modern in bucatarie, deci le vei amplasa in aproprierea lor. Iluminatul bucatariei va fi gandit in asa fel incat sa fie in linie cu alte elemente, zone cheie ale insulelor din bucatariile spatioase
Tine cont si de regula lui 3 in designul bucatariei, incluzand lumini de ambient, pentru anumite sarcini, de accentuare, trei pandative cu lumini LED.