Orice dormitor trebuie sa fie un sanctuar, sa fie functional, sa isi dovedeasca utilitatea si sa fie decorat si iluminat cat mai placut. Dincolo de mobilier sau de finisaje, de cromatica peretilor, un element foarte important pentru o atmosfera perfecta in dormitor este iluminatul.
Daca ai un sistem de iluminat bine gandit in dormitor eviti si frustrarea, greselile copilaresti de amenajare interioara si chiar insomnia. Sfaturile specialistilor sunt cele mai bune ca sa pornesti de fiecare data cu dreptul in amenajarea interioara a dormitorului tau.
Spre deosebire de sufragerie sau de bucatarie, in dormitor lumina nu trebuie sa fie neaparat una foarte puternica. Pe langa lumina naturala care vine oricum prin ferestrele mari poti sa te bucuri de un ambient perfect pentru relaxare cu un sistem de iluminat modern pentru dormitor. Dar cum trebuie sa fie el si mai ales la ce trebuie sa fii atent cand te apuci de amenajari interioare de unul singur?
Stabileste de la inceput cum vrei sa arate sistemul de iluminat din dormitor. Gandeste-te mai intai la functionalitate, la locurile si zonele unde vei avea nevoie de lumina, daca ai nevoie de lumina de accentuare si unde nu e nevoie neaparat de un corp de iluminat si de lumina mai puternica. Prioritizeaza de fiecare data cand planifici sistemul de iluminat din dormitor, cele mai bune idei pentru sistemele de iluminat din dormitor pornesc de fiecare data de la confort si relaxare. Fa si o schita daca iti este mai usor si stabileste clar unde ai nevoie de lumina si ce fel corpuri de iluminat, tip de lumina, calda, rece vrei sa ai in zona respectiva.
Lumina in „straturi”. „Straturile” aici se refera la existenta mai multor surse de lumina care se completeaza perfect realizand o lumina ambientala perfecta. De exemplu, avem o sursa principala de iluminat, un bec deasupra capului, o lustra, apoi vine sistemul de iluminat de accentuare din mai multe parti ale camerei. Luminile de accentuare trebuie sa fie pozitionate de fiecare data langa pat, de exemplu, pentru confort si comoditate, poti pune acolo si lampi. Lumina de „lucru” va fi la fiecare masa, birou unde ai ceva de lucru si unde lumina de accentuare nu e suficienta. Unele surse de lumina trebuie sa fie indreptate in sus, altele in jos, ca sa ai un echilibru al sistemului de iluminat cat mai bun si sa nu devina obositoare lumina.
Rece sau cald, depinde de sensibilitatea ta si de gusturile tale. O lumina calda sau neutra va fi potrivita pentru un dormitor functional si o atmosfera relaxanta. Atentie insa la toate sursele de lumina, ele trebuie sa se incadreze in acelasi tip de lumina, calda sau rece, la temperaturi de 2700-3000K. Daca ai si LED-uri care permit ajustarea culorilor si schimbarea culorilor, temperaturii in functie de ce vrei sa obtii in dormitor in materie de iluminat, cu atat mai bine.
Porneste in crearea unui sistem de iluminat perfect de la lumina de baza. Ai nevoie de lumina ambientala, decorativa, vrei lumina mai puternica dominanta, ca sa vezi ce faci prin camera cand se lasa seara? Gandeste-te bine la aceste intrebari si probleme inainte de a te apuca de amenajat dormitorul. In jurul luminii de baza si corpurilor de iluminat de baza poti sa te joci cum vrei, dar incearca sa te asiguri ca ai facut o alegere potrivita de la inceput. Monteaza corpul de iluminat principal din dormitor cat mai aproape de tavan daca lumina de la el e mai puternica, asta ca sa ai lumina buna in toata camera. Corpurile de iluminat lasate mult prea jos in raport cu tavanul ar putea sa iti ofere o lumina putin prea puternica si daca esti mai inalt te vei lovi de ele.
Lampa de pe noptiera, cel mai important corp de iluminat ambiental sau functional, de accentuare din dormitor. Lampa de pe noptiera o aprinzi cand vine seara, o aprinzi si dimineata si in toiul noptii, cand vrei sa mergi la baie sau poate pana la bucatarie, cand vrei sa mai citesti ceva, cand ai insomnii. Poti avea doua astfel de lampi daca tii sa ai o lumina mai interesanta langa tine sau poti avea una care isi schimba temperatura de culoare si culorile in functie de momentul zilei.
Nu uita de variatoarele de intensitate. Ele iti vor permite sa controlezi intensitatea luminilor din dormitor asa cum doresti si sa obtii un iluminat perfect si o atmosfera pentru relaxare si studiu uneori chiar in dormitorul tau. Asa reusesti sa faci distinctia mai usor intre lumini de accentuare si sursele de iluminat principale. Ia in considerare si lampile de veghe sau sursele de lumina de veghe, care trebuie sa aiba si ele variatoare de intensitate ca sa poti sa te joci cu ele cum vrei.
Creeaza zone cu lumina diferita in dormitor. In functie de necesarul de lumina din fiecare zona ar fi bine sa iti faci un plan si sa montezi surse de lumina in jurul patului, pe pereti, in jurul geamurilor, poate in dulap, in jurul noptierelor, in jurul biroului si al scaunului, daca ai asa ceva si in dormitor. Fiecare zona va avea corpuri de iluminat diferite si vei incerca sa o personalizezi cat poti de mult ca sa iti placa si sa te simti bine cand esti in respectiva zona luminata cat mai placut.
Ia in considerare si lumina naturala care vine din zona ferestrelor. Nu te gandi doar la lumina artificiala cand pui pe hartie cum va arata sistemul de iluminat pentru dormitor. Lumina artificiala ar trebui sa fie complementara si de accentuare in raprot cu lumina naturala de la gemauri. Nu toate dormitoarele au lumina naturala suficient de puternica pentru a mai compensa din lumina artificiala cand tragem draperiile, perdelele. Asa ca pozitionarea corpurilor de iluminat si becurile alese, temperatura, toate pot ajuta enorm in recrearea unei lumini cat mai apropiate de cea naturala.