mar. apr. 22nd, 2025

Un proiect DIY va putea fi si unul prin care reusesti sa protejezi mediul si sa ajuti natura sa „traiasca” mai mult. Proiectele DIY sustenabile pentru locuinta sunt la mare cautare, folosesc materiale naturale si biodegrabile si propun abordari eco-friendly pentru orice fel de element introdus intr-un anumit spatiu. Si nu ai nevoie de prea multe lucruri ca sa le obtii si sa le vezi puse in practica.

De ce ai alege sa ai proiecte DIY sustenabile? Pentru ca economisesti timp si bani, pentru ca nu mai esti nevoit sa arunci multe lucruri si le refolosesti ca sa obtii decoruri si elemente de design excelente pentru o locuinta mai ceva ca in reviste. Plus ca ai estetica personalizata, poti sa mergi cat de departe vrei cu proiectele DIY fara sa depinzi de ce spun specialistii-nu ar strica sa te consulti si cu ei sau sa te inspiri din ideile celor mai buni profesionisti care se ocupa si de DIY. Iata doar cateva idei de la care sa pornesti in proiectele tale DIY:

Dulapuri, comode pictate manual. Poti sa transformi radical cum arata un corp de mobilier mai vechi daca optezi pentru o vopsea eco-friendly si pentru o infrumusetare a dulapurilor sau comodelor cu o simpla vopsea si putina imaginatie. In proiect poate fi implicata intreaga familie, nu conteaza ce fel de picturi veti pune pe suprafata mobilierului vechi, conteaza doar ca la final toata lumea sa fie multumita si noul look sa fie in ton cu restul designului interior general.

Scaun tip balansoar DIY. E un alt proiect interesant din sfera DIY care se poate realiza cu niste vopsea care nu e toxica, cu niste tesaturi naturale din materiale naturale precum bambus sau bumac si ceva lemn. Cu putina rabdare si pricepere, cateva instrumente si masinarii pentru prelucrarea lemnului poti sa ai cel mai tare scaun si sa iti transformi complet relaxarea de dupa-amiaza, dintr-o zi calduroasa de toamna. Mai stii si sa cosi sau poate vrei sa inveti, e o ocazie nemaipomenita sa iti exersezi abilitatile.

Spaliere pentru gradina. Pentru cei care adora sa aiba o gradina cat mai mare, cu plante de toate felurile si mai ales cu multe plante agatatoare niste spaliere pentru gradina DIY ar putea fi inceputul unui proiect sustenabil DIY. Poti sa folosesti lemn, tevi PVC, bambus, daca ai la dispozitie pentru spaliere rustine si rezistente. Asa se reduce si nevoia de plastic, de metal, gradina va arata mai bine si va avea un aspect mai personal, mult mai apropiat de imaginea ta legata de o gradina perfecta.

Rafturi plutitoare din materiale sustenabile. Rafturile sunt foarte bune in orice locuinta. Daca mai sunt si plutitoare cu atat mai bine, pentru ca aduc un plus de eleganta si stil intregului decor, oferind spatiu de stocare aditional si spatii decorative pentru interior. Le poti construi singur din lemn de diferite grosimi si lungimi, suporturi pentru raft pentru stabilitate si un design mai interesant, functionalitate excelenta. Asa ai un proiect DIY sustenabil excelent, nu mai cumperi rafturi produse in masa, protejezi si mediul, iar lemnul il ai de la mobilier vechi sau alte proiecte de care te-ai apucat in trecut.

Gradina de interior DIY sustenabila. Poti sa iti faci o gradinita in interior, in care sa ai de la plante decorative la plante aromatice pentru mancare. Ca sa respecti ideea de sustenabilitate trebuie sa folosesti lemn cat mai mult, materiale reciclabile, care nu vor dauna mediului, dar si un design care va fi cat mai apropiat de ceea ce inseamna o gradina de interior moderna si personalizata.

Autocolante DIY pentru peretii de interior. Decorarea interiorului locuintei se poate face mult mai simplu cu autocolante, stickere pe care le poti confectiona chiar tu din materiale eco-friendly. Se incepe cu o creionare a designului intr-un soft specializat, se continua cu alegerea vinilului si a culorilor pentru a completa designul interior, dupa care se decupeaza rapid formele dorite la dimensiunile dorite si se aplica pe ziduri. Asa eviti sa mai cumperi autocolante pline de plastic, cum sunt cele din comert, faci un bine si naturii si ai si un avantaj ca iti decorezi fix asa cum iti doresti toata casa.

Zone pentru pasari pentru curte sau zone cu apa DIY. Cu pietre decorative, un piedestal din materiale eco-friendly si o sursa de apa le oferi si pasarilor si celor care te viziteaza un loc excelent pentru relaxare. Elementele decorative naturale, pietre, scoici, statui din stanca personalizate vor adauga un plus de frumusete zonelor pentru pasari si celor cu apa.

De la toate aceste idei poti sa incepi sa te joci si sa iti creezi propriile combinatii de materiale si de design, de culori. Ai grija doar sa nu ai contrast prea mare intre decor, design si ceea ce va iesi din mainile tale. Respecta proportiile si cromatica, materialele folosite in general si cere macar o parare a unui ochi format inainte sa finalizezi proiectele DIY.