sâm. apr. 13th, 2024

Ai buget redus pentru reamenajari, pentru un design nou pentru interiorul locuintei tale? Iti place sa te joci cu idei originale si sa te ocupi de tot ce tine de fenomenul Do It Yourself sau DIY? Cu putin curaj, multa rabdare si cele mai bune idei poti obtine un design interior pentru locuinta ta mai ceva ca in reviste.

In proiectele DIY totul incepe cu un plan foarte bine schitat, cu etape clare de amenajare a interiorului locuintei. Daca ai un plan pus la punct poti incepe sa cauti materiale, sa vezi cum poti utiliza ce ai deja, cum poti recicla diverse lucruri pentru a obtine decoruri unicat in interiorul casei tale.

DIY nu inseamna doar cateva elemente combinate si lucruri mai vechi refolosite. Inseamna si mici schimbari pe care le poti face in interior, o atentie mai mare la detalii si jocul cu diferite concepte si idei geniale. Ce poti face pentru designul interior al locuintei tale daca esti pasionat de DIY? Iata cateva sfaturi utile de la specialisti cu experienta.

Vopseste usa de la intrare, daca locuiesti la casa. Daca iti doresti sa lasi celor care iti calca pragul o impresie buna inca de la intrare poti sa te apuci sa pictezi, vopsesti usa de la intrare in culori cat mai indraznete, cu tonuri glossy eventual. Rosul este o alegere buna, dar poti adauga si portocaliu, galben, verde chiar. Toate culorile si nuantele care aduc liniste si transmit un mesaj puternic despre personalitatea ta, stilul tau, te reprezinta sunt alegeri foarte bune.

Cand usa e prea veche si demodata o poti inlocui de tot cu una transparenta mata, din sticla securizata pentru a avea mereu cea mai buna alternativa la usile clasice. Si pe aceasta o poti vopsi, te poti juca cu suprafata ei exact asa cum iti doresti, fara nicio ezitare.

Culori deschise si neutre pentru peretii interiori. Bej, gri, la primul etaj, parter, pentru o tranzitie cat mai usoara. Peretii vopsiti in culori neutre iti ofera o flexibilitate importanta in materie de decoratiuni, permitandu-ti sa schimbi rapid accesoriile daca te-ai razgandit la un moment dat.

Daca ai doua camere mici una langa alta poti opta pentru aceeasi culoare neutra pe pereti ca sa para mai mari, mai incapatoare. Pentru ceva variatie intre camere si echilibru alege nuante un pic mai deschise, mai inchise si vei avea camere care arata foarte bine si pe care le poti aranja fix asa cum iti doresti din momentul in care ai varuit, vopsit peretii in culorile potrivite.

Livingul: canapeaua trebuie sa „comunice” mereu cu scaunele. Inainte sa te apuci de design interior si de amenajari, de schimbari stai putin si te gandeste la holul de la intrare din hotelurile de lux. Acolo ai mobila aranjata in grupuri care invita la conversatie, la socializare. Cand vrei sa aranjezi sau rearanjezi mobila in sufragerie incearca sa ai acelasi efect, dar si echilibru si intimitate.

Idealul aranjarii este urmatorul: o zona de conversatie in forma de U, cu o canapea si doua scaune care sunt fata in fata, langa o masuta de cafea, masuta flancata de scaunele respective; o zona in forma de H, cu o canapea in fata celor doua scaune, vizavi de ele si o masuta de cafea in mijloc. Si nu care cumva sa duci toata mobila langa perete. Nu vei face decat sa ai o sufragerie mai mare vizual vorbind, nu neparat mai spatioasa.

Bucataria si lumina de la soare. Evita sa atarni niste draperii prea grele si mult prea mate, din materiale greu de intretinut. Poti sa lasi ferestrele de la bucatarie libere ca sa intre lumina de la soare pe timpul zilei. Daca vrei neaparat ceva in dreptul ferestrelor te poti indrepta spre niste decoratiuni care se lipesc pe fereastra, perdele, jaluzele din materiale aproape transparente, prin care trece lumina.

Cand ai prea multa lumina in bucatarie opteaza pentru culori care rezista la decolorare. Prefera materiale precum bumbac, in sau matase, amestecuri in proportii variate pentru ca se vor „mula” foarte bine pe zona de acoperit, respectiv ferestrele de la bucatarie.

Un sistem de iluminat inteligent, in straturi. In fiecare camera trebuie sa ai cel putin trei tipuri de iluminat: ambiental, iluminare pentru toata camera, pentru diverse sarcini, actiuni, de obicei de gasit deasupra insulelor din bucatarie, de accentuare, mai mult cu rol decorativ, scotand in evidenta anumite zone, elemente, decoruri, accesorii.

Pozitionarea luminilor in sus, poate intr-un colt bine ales, care sa se reflecte din tavan, ar putea sa iti ofere impresia unei camere ceva mai mari. Daca nu ai neaparat un buget mai mare pentru corpuri de iluminat moderne poti sa ti le faci si singur din lemn sau corpuri mai vechi reciclate.

Covoarele „ancorate” bine sub picioarele pieselor de mobilier. Daca iti pui covor mai mare in sufragerie toate picioarele canapelei si a le scaunelor trebuie sa se gaseasca pe covor. Zona unde vei sta alaturi de invitati trebuie sa fie definita si delimitata de covor.

Si daca nu ai covor asa de mare sau corpuri de mobilier masive, mari, macar cate doua picioare de la canapea si scaunele trebuie sa stea pe covor. Nu cumpara covoare prea mici pentru dimensiunile sufrageriei tale, dar nici unele supradimensionate pentru ca vei dezechilibra proportiile bine gandite deja din living.

Aplica finisajelor vechi „tratamentul Cenusaresei”. Ca sa nu dai bani pe finisaje noi, mobilier nou si reamenajari care te vor costa destul de mult este recomandat sa folosesti spray special, vopsea la spray, kituri pentru refacerea finisajelor. Chiar si corpurile de iluminat vor arata ca noi daca aplici un strat fin de vopsea de calitate la spray, cu uscare rapida.

Dulapurile din bucatarie prea vechi, care nu arata bine deloc pot sa fie vopsite rapid. E important sa alegi produse de calitate pentru finisaje si sa te gandesti mereu la ce vrei sa faci cu ele inainte sa le cumperi pentru rezultate excelente si mobilier, finisaje, accesorii care vor arata fix ca in prima zi de folosire, poate si mai bine.