Daca la inceput privesti cu entuziasm un proiect DIY de amenajare interioara, pe masura ce incepi sa pui in practic toate elementele sale si ideile pe care le ai vei vedea ca e destul de complicat sa obtii ce iti doresti. Ai nevoie de timp, de bani, de multa imaginatie si de rabdare ca sa ai o amenajare DIY ca la carte. In incercarea ta de a obtine perfectiunea chiar daca nu ai la dispozitie ajutorul unui specialist trebuie sa tii cont si de bunele practici din amenajarile interioare DIY.
Bunele practici in DIY si amenajari interioare pot fi destul de confuze si greu de inteles. E un termen abstract pe care trebuie mai intai sa il interiorizezi ca sa ajungi sa il poti respecta si vedea si in practica, in proiectele tale DIY. Sunt foarte multe modalitati in care poti pune in practica bunele practici in DIY pentru amenajari interioare, totul e subiectiv aici. Dincolo de subiectivitate insa, bunele practici in proiectele tale DIY pentru interior se pot reduce la cel putin sase idei importante care, daca le pui in practica, pot sa iti aduca o amenajare interioara excelenta, apropiata de cea din reviste, chiar daca ea se raporteaza la ideile tale in privinta DIY-ului aplicat in amenajari interioare.
Intelege spatiul pe care urmeaza sa il amenajezi. Orice fel de amenajari interioare DIY vor incepe de la intelegerea spatiului de amenajat. Desi pare complicat in teorie, in practica e foarte simplu sa iti dai seama ce are nevoie spatiul tau si cum functioneaza el. Ca sa nu te complici prea tare cand ai deja in minte un proiect DIY de amenajare ar fi bine sa pornesti de la cele mai banale intrebari: cine va folosi camerele, interiorul, interiorul de amenajat e pentru copii, pentru adulti, ai si animalute de companie in casa. Asa iti dai seama foarte usor de ce mobila ai nevoie, ce texturi se vor potrivi, unde poti interveni asupra proiectului DIY ca sa ai cele mai bune rezultate la final. Si dupa ce ai inteles bine spatiul de amenajat poti sa pui pe hartie si proiectul tau DIY, o schita, ideile tale ca sa vezi daca se potrivesc cu raspunsurile date, cu toate concluziile tale.
Iluminatul. Indiferent ce fel de proiecte DIY de interior ai iluminatul va fi foarte important. El va atrage toate privirile, va pune in evidenta tot ce ai in camerele respective, va ascunde anumite imperfectiuni. Sursele de iluminat incluse in proiectele tale DIY trebuie sa fie complementare cu decorul, sa nu iasa in evidenta prea mult si sa poata fi incluse in elementele de amenajare DIY. De preferat sa ai lumina doar in zonele pe care le vei folosi efectiv. In functie de ce elemente de design interior DIY vei alege poti sa te joci cu iluminatul si cu diferite tipuri de lumina in functie de ceea ce vrei sa obtii la final.
Intelege limbajul vizual al culorilor. Chiar daca tu esti cel care decide cum va arata la final amenajarea interioara DIY e bine sa ai si cateva notiuni de baza legate de culori. Culorile vor oferi personalitate camerelor, vor transmite anumite emotii, vor transforma complet interiorul daca vor fi alese corect. Sunt trei tipuri de culori care vor fi la baza amenajarilor DIY: primare, rosu, albastru, galben, secundare, portocaliu, verde, violet, tertiare, rosu-portocaliu, galben-verde, albastru-violet, galben-portocaliu. Cand stii deja cum functioneaz culorile impreuna poti sa te gandesti si la nuante, tonuri si sa ai un proiect DIY perfect.
Invata de la japonezi si de la stilul lor minimalist. Daca vrei sa ai un proiect DIY pentru amenajari interioare perfecte poti integra si elemente apartinand minimalismului japonez. E foarte usor sa ai elemente DIY de inspiratie japoneza. Poti sa te folosesti de culori care nu sunt inlocuit de nuante de alb, ci se pierd in nuante mai inchise, de texturi care sunt folosite pentru a avea o oarecare adancime a camerelor, a elementelor, in loc sa te gandesti doar la umplerea spatiilor. Mobilierul reconditionat sau inventat chiar de tine din ce ai prin preajma ta trebuie sa fie minimalist, trebuie sa stea cat mai aproape de pereti.
Mobilierul ca piesa centrala in orice fel de proiect DIY. In proiectele DIY vei avea probabil si mobilier pe care il vei face chiar tu sau il vrei reconditiona. De preferat ca piesele de mobilier sa fie elementul central al fiecarei camere amenajate cu elemente DIY. Un mobilier DIY obtinut dupa ce ti-ai pus la lucru imaginatia si creativitatea poate fi cea mai buna alegere pentru o zona unde poti avea si diferite obiecte pe care le vei arata celor care vin la tine, dar si multe spatii pentru depozitarea si aranjarea lucrurilor tale.
Principiile de baza legate de designul interior sunt importante. Nu uita de ele cand incepi sa iti creionezi proiectul DIY si amenajarea interiorului. Aici e vorba despre functionalitate, armonie si echilibru, culoare, textura si materiale, proportionalitate si flux si circulatie, dar si despre personalitate si individualitate. Fa o documentare serioasa inainte sa te apuci de orice fel de proiecte DIY de amenajare a locuintei la interior, intelege fiecare principiu si de abia dupa ce le-ai integrat in proiectele tale DIY poti sa te apuci si de treaba.