mie. iun. 19th, 2024

Un vechi proverb romanesc spune ca „este mai bine sa previi decat sa tratezi”. Si noi suntem de aceeasi parere. De aceea, in acest articol o sa vorbim despre un obiect ce va poate fi extrem de util in prevenirea unor evenimente extrem de neplacute si, in ultima instanta, va poate chiar salva viata. Obiectul in cauza este un detector de fum. Acest dispozitiv de plastic are incorporat in interiorul sau un difuzor ce emite un sunet extrem de strident (care cu siguranta va fi auzit) atunci cand acesta detecteaza fum sau gaz intr-o cantitate mai mare decat cea normala.

Probabil ca nu stiati acest lucru, dar exista, dupa cum am spus si mai sus, detector de gaz. Acesta este extraordinar de folositor si nu strica deloc sa aveti unul in incaperea in care tineti aragazul. Exista unele detectoare de gaze, mai scumpe, ce-i drept, care vin si cu un sistem de inchidere automata a valvei. In cazul in care nu sunteti acasa, iar detectorul „simte” o cantitate de gaz peste limita normala, acesta va inchide automat robinetul prin care trece gazul, evitand astfel pericolul de explozie. Astfel de detectoare se pot declansa si la scapari de GPL.

Senzorul de fum functioneaza, in general, pe baza de baterii, dar exista modele si cu fir. Este extrem de indicat sa aveti un detector in fiecare camera a locuintei dumneavoastra in care exista aparate ce funtioneaza pe baza de curent electric, existand in permanenta pericolul de scurtcircuit.

Puteti cumpara senzori de fum/gaz din orice hypermarket precum Dedeman, Praktiker sau Bricostore. Preturile pentru modele mai simple incep de la 35-40 lei si pot ajunge pana la 400-500 lei pentru cele mai performante. Tipurile care inchid automat conducta de gaze din casa sunt ceva mai greu de gasit si putin mai scumpe, dar sunt extrem de utile. Daca ar fi sa ne gandim la posibilele daune materiale provocate in urma unei explozii, cu siguranta un astfel de dispozitiv isi merita banii.

 

Lasă un răspuns