Decorarea camerei bebelusului este o misiune emotionanta si foarte placuta pentru parinti. Poti sa te apuci de ea in timpul sarcinii sau dupa ce se naste bebe. Indiferent de momentul cand vrei sa te apuci de treaba trebuie sa te gandesti si la decoratiunile DIY care iti pot schimba total designul interior si pot personaliza in cel mai simplu si mai placut mod camera bebelusului.
Cum poate influenta designul interior o abordare DIY si decoratiunile DIY? In primul rand e vorba de personalizare, sunt reflectate si gusturile si stilul parintilor, dar si personalitatea micutului, adaptarea la tema si schema de culori aleasa e mult mai simpla. Cu elementele DIY prezente in camera copilului ai si stimulare senzoriala permanenta, poti avea texturi si culori diferite, dezvoltarea cognitiva si motorie a bebelusului e mult mai rapida.
Se adauga si schimbarea si actualizarea rapida a decorului, designului in functie de varsta copilului, siguranta vizavi de materialele folosite e mai mare, stii ce folosesti cand confectionezi orice pentru camera copilului, apare si o legatura emotionala cu tot ceea ce faci. Toata familia se poate implica in crearea elementelor DIY din camera bebelusului, elementele culturale si traditionale importante pentru familie sunt mai usor de incorporat.
Ca sa te bucuri de toate aceste avantaje poti incerca urmatoarele proiecte DIY pentru camera bebelusului, special gandite pentru un design interior unic si o atmosfera perfecta pentru noul membru al familiei tale:
Perete cu stelute. Este un stimul excelent pentru bebe, este usor de pus in practica si nu ai nevoie de timp prea mult ca sa termini rapid proiectul DIY. Atmosfera din camera se schimba imediat, estetica e deosebita, totul arata bine si minimalismul te va ajuta sa ai o camera pentru bebe usor de intretinut si cu decoratiuni rezistente. Cu un vinil care se vede bine si pe intuneric, fluorescent, rezolvi rapid problema decorarii peretilor, decupezi cate stelute vrei si le poti lipi cu adeziv cat ai zice… steluta. Cromatica vinilurilor e diferita, arata bine si ziua, dar si noaptea si se curata foarte simplu.
Foarte bine poti picta peretele din apropierea patutului si poti avea un adevarat tablou cu orice vrei tu in el. Dureaza ceva mai mult, dar efectul e unul excelent, mai ales daca vrei ceva iesit din comun pentru camera bebelusului.
Panou, tablita cu numele copilului. Asa copilul se va familiariza mai rapid cu numele sau, dezvoltarea cognitiva va fi accelerata si bebe va raspunde mai rapid cand e strigat. Dimensiunile panourilor sau tablitelor le aleg parintii, pot fi mici, mari, dar din lemn de calitate pe care vei pune prenumele copilului, cu litere din lemn decupate cu atentie. Nu e complicat deloc sa faci litere din lemn si sa le lipesti pe o tabla, un suport din lemn, la final vei avea suficiente decoratiuni creative cu numele copilului atat pentru zona patutului, cat si pentru usa sau orice alte zone din camera.
Suport pentru hainutele bebelusului. Iti va fi mai usor sa gasesti lucrusoarele copilului si sa le ai mereu la indemana cu un astfel de suport DIY. Cu ceva pricepere si niste lemn de calitate, chiar si reciclat, poti avea rapid un suport pentru hainute si nu vei fi nevoit sa ai mereu toate hainele scoase din sertare doar ca sa gasesti accesoriul dorit. Il poti colora, infrumuseta cu alte accesorii din lemn, poti sa faci tot ce vrei cu el ca sa arate foarte bine.
Dulap regandit pentru stocare. Poti sa pui intr-un dulap mai vechi de care nu mai ai nevoie prin bucatarie, prin baie chiar lucrusoare, jucarii si astfel ii dai o noua viata. Scoti usile de la dulap, il poti vopsi, adaugi accesorii, cosuri micute pentru organizare mai buna, pe peretii din spate poti sa pui si un tapet interesant, la fel si la exterior. Si asa, in loc sa arunci dulapul il transformi intr-un proiect DIY excelent.
Rafturi din cutii din lemn. Se pot vopsi usor, se fixeaza pe perete cu niste console si se decoloreaza cu autocolante, hartie decorativa. Dureaza foarte putin sa ajungi la un produs care se poate utiliza oricand, poti lucra alaturi de sot si va puteti bucura de noua voastra pasiune. Rafturile din cutii din lemn se pot pune oriunde in camera copilului ca sa ai acces la tot ce iti trebuie pentru bebe si vor fi foarte rezistente, usor de intretinut.
Cosuri textile decorate. Poti sa ai cosuri din material textil si sa le decorezi acasa cu panglici, nasturi, vopsele diverse ca sa ai cat mai multe modele si mai variate. Cosurile vor fi utile pentru depozitare, le poti refolosi pe cele de care nu mai ai nevoie si se pot si igieniza rapid, deci ai doar avantaje. Mai mari sau mai mici, poti sa ai cosuri de orice fel de dimensiuni doresti, mai ales ca vei avea de fiecare data si idei creative pentru decorare.
Suport pentru carti DIY. Poti sa pui cartile micutului pe un suport special gandit pentru camera sa. Ai nevoie de cutii de lapte goale si de ceva imaginatie si rabdare. Tai cutiile pe diagonal, le decorezi cu hartie colorata, le vopsesti daca vrei si ai din start cele mai tari suporturi pentru cartile micutului tau. Le poti amplasa unde vrei, sunt usoare, se pot sterge usor de praf la nevoie si nu ocupa loc mult deloc.
Sisteme de iluminat si decoratiuni DIY. Poti sa ai cele mai tari lampi de noapte pentru camera bebelusului decorand borcane de sticla, vopsind sticla in diferite modele. La interior poti pune LED-uri si ai si lumini care se pot schimba la nivel cromatic. Poti merge si mai departe cu ghirlande luminoase, cu niste benzi LED infasurate in jurul unor forme din carton, stele, luna, orice, peste care pui materiale textile colorate.
Jucarii DIY. De un cerc de metal, sarma se atarna obiecte usoare, facute tot de tine, origami, figurine, cu niste ata colorata, dar poti avea si alta abordare cu niste bucati de material cusute pe baza de panza, cu texturi diferite. Adauga nasturi, fermoare, clopotei si ai cea mai tare jucarie pentru bebe.
Decoruri pentru ferestre DIY. Se pot crea modele simple pe perdelele albe din camera bebelusului, cu vopsea textila de calitate, pe geamuri se vor pune autocolante din hartie colorata in diferite forme. Daca ai mai adaugat si alte decoratiuni DIY din aceasta lista perdelele si geamurile vor completa perfect atmosfera ideala din camera copilului.
Sistem de masurare a inaltimii DIY si cutia de amintiri DIY. Pe o bucata de lemn mai inalta se picteaza o scara de masurare, se marcheaza centimerii si se decoreaza cu autocolante, desene. Cutia de amintiri se obtine din lemn, carton, se vopseste, se decoreaza cu poze, autocolante, decupaje diverse. In interior se fac compartimente cu lemn sau carton si se depoziteaza „amintiri”, lucrusoare, poze care sa va aduca aminte de cele mai frumoase momente petrecute in compania micutului si de toata perioada in care acesta era foarte mic.