Spatiile exterioare cu dimensiuni mari sunt mult mai simplu de amenajat decat cele cu dimensiuni mai mici. Ai loc unde sa pozitionezi diverse corpuri de mobilier, decoratiuni exterioare, corpuri de iluminat diverse, plante, flori. Dar cand spatiul e si asa unul foarte mic amenajarile exterioare devin aproape imposibile. Sau nu? Amenajarea exteriorului cand spatiul nu are dimensiuni prea mari poate fi foarte simpla daca stii la ce sa fii atent si cum sa te organizezi.
Inainte sa te apuci de amenajarea exteriorului locuintei tale trebuie sa ai un plan. Planul implica si existenta unor criterii de care trebuie sa tii cont in momentul in care ai deja cateva idei de amenajare a exteriorului cu un spatiu nu atat de mare. La ce sa fii atent si cel mai important cum ar trebui sa arate amenajarea exterioara in momentul in care constati ca spatiul nu e unul foarte mare?
Pozitionarea spatiului exterior. Aici discutam despre o curte cu o suprafata destul de mica, interioara sau exterioara. Daca ai spatiu interior, aproape de casa, curte interioara de dimensiuni mici undeva in spatele casei probabil ca acolo depozitezi tot felul de instrumente, ustensile utile. Pentru o curte exterioara care arata bine si are si functionalitate imbunatatita poti sa te gandesti la zone speciale de gratar, zone unde poti sa mananci ceva.
Cumperi o masa sau doua de gradina, patru-sase scaune si ai terminat cu zona respectiva. Niste plante decorative adaugate pentru atmosfera si deja ai o gradina interioara aproape perfecta. Ce mai lipseste? Balansoarul, fotoliile de gradina aranjate in jurul unei zone de relaxare pentru mai multa intimitate, poate o mica fantana si ai atins deja perfectiunea.
La un spatiu exterior, curte exterioara mica, pozitionat in fata casei ai flexibilitate mult mai mare. Vei avea grija sa nu ai prea mult mobilier sau decoratiuni ca sa poti circula fara probleme si te poti apuca imediat de treaba. Ca si la o curte interioara, spatiul exterior, curtea exterioara poate sa primeasca o zona destinata gratarului, o zona pentru mancat, o zona de pregatire a gratarelor gustoase. Plantele decorative adaugate nu trebuie as fie foarte mari, unele de dimensiuni medii sunt perfecte.
Stilul abordat in amenajari exterioare. Un aspect important cand ai in vedere amenajarea unui spatiu cu dimensiuni reduse din exteriorul locuintei este si stilul. El trebuie sa reflecte personalitatea ta si viziunea celui care locuieste acolo, sa fie in armonie cu stilul amenajarilor interioare si sa aduca un plus de eleganta si de rafinament exteriorului.
Pentru spatiile exterioare ceva mai mici ca dimensiune stilul rustic poate fi o alegere potrivita, cu mobilier din lemn, niste ghivece din lut pictate eventual, plante simple, piatra multa si elemente decorative in care predomina acest material. Nu exagera cu decoratiunile si cu statuetele, incearca sa te limitezi la casute pentru pasarele si la indicatoarele celebrele care iti arata directia din care bate vantul.
Nici stilul modern sau oriental nu sunt de evita chiar daca ai spatiu putin la dispozitie la exterior. Stilul modern se traduce prin mobilier cat mai confortabil, functional, fara ceva sofisticat, vegetatie arhitecturala aleasa cu mare grija, renunta la orice ti se pare ca nu are un loc bine definit in curte, spatiul exterior de dimensiuni reduse. Stilul oriental implica folosirea de element din bambus, dar si licheni sau muschi, multe pietre si scaune cat mai scunde, un podet tipic din lemn, piatra, de pietrisul decorativ.
Coerenta si camuflarea gardului care delimiteaza spatiul exterior. Chiar daca spatiul exterior e mai mic nu inseamna ca nu trebuie sa te gandesti mereu la coerenta. Nu arunca la intamplare piese de mobilier, decoratiuni prin curte, spatiul exterior. Gandeste un plan, vezi cat de coerente sunt ideile tale de amenajare si incearca sa ai armonie perfecta.
Decorul exterior trebuie sa reflecte in fiecare coltisor si designul interior, totul trebuie sa fie foarte bine integrat si adaptat. Pentru aleile din gradina, din spatiul exterior de dimensiuni mai mici poti sa te folosesti de piatra ornamentala pentru marcare si delimitare, intr-o culoare care e apropiata de cea a peretilor exteriori ai locuintei.
Cat despre gard, desi e o parte importanta din spatiul exterior al casei, e bine sa il camuflezi cumva. Florile inalte si plantele cataratoare te vor ajuta sa elimini aceasta bariera vizuala si dintr-odata spatiul va parea mult mai mare. Daca nu vrei sa te complici prea tare poti investi de prima data in gard viu artificial care mai e si extensibil si se monteaza oriunde doresti.
Pentru si mai mult spatiu vizual in gradina, zona exterioara a locuintei se pot trasa borduri care se indeparteaza de centru, aparand astfel perspectiva falsa si senzatia de mai mult spatiu.
Oglinzile, iluminatul si mobilierul corect pentru spatiu exterior de dimensiuni reduse. Spatiul exterior cu dimensiuni reduse poate parea dintr-odata ceva mai mare daca amplasezi oglinzi mari si le pozitionezi in diverse zone, mai ales in cele umbrite, in cele unde sunt ceva probleme estetice. Oglinda care imita niste ferestre, obloane, pe un perete ar putea aduce si mai mult spatiu si amenajari exterioare de efect fara cheltuieli mari si bataie de cap.
Mobilierul pentru spatiile exterioare mici nu trebuie sa fie de mari dimensiuni, piesele de mobilier modulare mici sunt ideale pentru o curte mica, un spatiu exterior mic, volumul lor nu trebuie sa fie exagerat insa. Scaune, mese mici, fotolii extensibile simple, mese, scaune pliabile clasice, toate te vor ajuta sa ai spatiu suficient in zona exterioara si sa te bucuri de relaxare si de miscare in voie fara sa te lovesti mereu de mobila.
Iluminatul va completa amenajarea exterioara, unele zone vor avea nevoie de lumina mai multa, de exemplu zona pentru gratar, altele de mai putina, cele de relaxare de exemplu, acolo fiind potrivita lumina ambientala. Lampadarele de exterior si iluminatul smart LED care asigura si control al culorilor si intensitatilor corpurilor de iluminat vor fi alegeri esentiale pentru o atmosfera de poveste in orice colt al spatiului exterior de mici dimensiuni odata cu lasarea serii.