Designul exterior cere in permanenta echilibru si o calitate cat mai buna a elementelor ce il compun. Modernul si traditionalul se regasesc si la nivel de design exterior, exista o lupta permanenta intre ele, asa ca alegerea e foarte dificila. Dar daca tii cont de avantaje si de caracteristicile fiecarui stil vei avea o alegere mult mai simpla atunci cand te apuci de renovari.
Designul exterior modern este si cel mai cautat astazi, este la moda mereu si are o serie de caracteristici care il individualizeaza. De exemplu, liniile curate, simple, formele geometrice simple, designul minimalist pana la urma sunt tipice designului exterior modern. Sticla, betonul expus, otelul sunt cele mai folosite in designul exterior modern, discutam despre materiale contemporane, toate fiind folosite pentru a crea spatii deschise, planuri deschise si interconectate, peretii despartitori sunt o raritate.
Eficienta energetica a designului exterior modern este pe primul plan, sunt integrate tehnologii de ultima generatie, panouri solare, izolatie avansata cu materiale de cea mai buna calitate, ferestre pentru izolare fonica, termica moderne. Culorile sunt mereu neutre, predomina albul, negrul, griul si tonurile naturale in designul exterior modern, aspectul e unul elegant, rafinat, foarte curat.
Cu ce avantaje vine designul exterior modern? In primul rand o estetica de actualitate, designul exterior modern e mereu sofisticat, elegant, in pas cu noile tendinte, spatiile sunt mai eficiente, ofera o flexibilitate mai mare, functionalitatea spatiului e imbunatatita. Se discuta si despre sustenabilitate, cu practici si materiale ecologice de cea mai buna calitate, dar si despre economie de timp si de bani, alegerile designului si elementelor sale fiind foarte simple si eficiente. Adaugam conexiunea cu natura si lumina naturala ca elemente esentiale pentru acest design deosebit.
De cealalta parte, designul exterior traditional aduce detalii ornamentale diferite, decorative, cornise, stucaturi, frontoane de efect pentru intregul design, se folosesc doar materiale clasice, lemn, caramida, piatra pentru a avea un aspect traditional 100%.
In privinta arhitecturii, designul exterior traditional e caracterizat de simetrie, echilibru, structurile sunt foarte bine dimensionate si integrate in ansamblul arhitectural. Stilurile arhitectonice istorice revin in designul exterior traditional, de la cel colonial si victorian la cel neoclasic. Culorile sunt calde, tonurile naturale, pamantii, verde, maro, albastru sunt culori dominante, confortul e garantat pana si la nivel vizual. Spatiile sunt relativ micute, compartimentate chiar si in exterior, se pune accent pe intimitate si pe separarea clara a zonelor de interes din exterior.
Avantajele clare ale designului exterior traditional sunt atemporalitatea, designul traditional va ramane la moda si va ramane atractiv pentru generatii la rand. Prin detaliile foarte multe scoase in evidenta si materialele naturale fiecare cladire care va beneficia de designul exterior traditional se va individualiza vizual si va avea caracter si personalitate. Istoria si traditia arhitecturala locala, cultura vor fi reflectate mult mai usor prin folosirea designului exterior traditional, integrarea culturala va fi perfecta de fiecare data.
Si totusi care e cea mai buna varianta pentru designul exterior contemporan? Aici depinde mult de locatie, de preferinte, de functionalitate sau scop. De exemplu, daca ne referim la locatie, zona istorica, rurala va cere design exterior traditional, in vreme ce o zona urbana moderna va cere neapara design modern. Cat despre preferinte, aici totul depinde de gust, de valorile fiecaruia, de asteptari, unii vor linii curate, minimalism, altii vor caldura, detalii si aleg in consecinta. Daca vrei design mai practic pentru cea ce traiesti si ai in prezent alegi designul exterior modern, daca vrei un stil aparte in exterior si elemente de design care par sa pastreze patina timpului, atunci te indepti spre designul exterior traditional.
De regula, arhitectii si specialistii in design exterior recomanda combinarea stilurilor, designului pentru obtinerea unor efecte excelente la nivel vizual, pentru un stil electic in adevaratul sens in al cuvantului.
Impactul designului exterior, modern sau traditional, asupra valorii locuintei tale este extrem de important. Daca ai grija de el si stii ce sa alegi atractivitatea casei, locuintei va creste, cumparatorii, cand vinzi locuinta, vor vrea sa vada si interiorul daca exteriorul chiar le atrage atentia, valoare locuintei creste si cu 7% daca aspectul exterior sau designul exterior este unul excelent. Elementele de design unice vor contribui la sporirea calitatii designul exterior, valoarea locuintei este mai mare si cu 10-15% daca stii cum sa le pui in valoare si sa le incluzi in design. Preturile platite vor fi mai mari daca designul exterior e premium si e personalizat.