mie. iun. 19th, 2024

In gradina casei tale poti sa faci orice fel de amenajari doresti. Dar ca sa arate totul foarte bine si sa primesti doar laude de la cei care te viziteaza e nevoie si de un stil anume abordat in designul exterior. Stilul frantuzesc va fi mereu cea mai buna alegere pentru amenajarea gradinii de la casa, asta pentru ca se bazeaza pe ordine si pe simetrie si rezultatele finale vor fi excelente. De la forme geometrice la piatra folosita peste tot pe unde se poate, culori putine, dar puternice, si decoratiuni alese cu grija, toate vor defini stilul frantuzesc in amenajarea gradinii.

Originile stilului frantuzesc in amenjari exterioare, in special cele pentru gradini, este undeva in Renasterea italiana si frantuzeasca, in peisagistica de atunci. Totul e despre armonie si ordine, nimic nu e la intamplare. Cele mai celebre gradini, cele de la Versailles, sunt un exemplu al acestui tip de amenajare. Ce ai de facut ca sa aduci si tu in gradina un pic din gradinile de la Versailles, Franta?

Planifica in detaliu amenajarea gradinii in stil frantuzesc. Spre deosebire de alte tipuri de gradini, cele in stil frantuzesc au nevoie de masuratori multe, de un plan bine pus la punct pentru ca rezultatele sa fie unele precise, totul sa arate foarte bine si sa fie perfect din punctul de vedere al designului. In orice fel de gradina in stil frantuzesc ai totul foarte bine organizat, ai echilibru la nivel de amenajare exterioara, nimic nu e intamplator in gradina in stil frantuzesc.

Nu exagera cu plantele, copacii din gradina in stil frantuzesc. Cu cat mai putine plante, flori, copaci in gradina, cu atat mai bine, de vreme ce e nevoie de organizare si de cat mai multa rigoare la nivel de design exterior. Stilul frantuzesc in amenajari exterioare pentru gradina impune de multe ori si culori si nuante stricte, doar albastrul, violetul si albul pot sa fie permise. Nu spune nimeni sa ai doar cateva plante ici si colo sau un copac, niste arbusti in toata gradina. Dar nu exagera deloc cu ele pentru ca te vei indeparta prea tare de stilul frantuzesc in gradina.

Alege plante care cresc si se dezvolta cat mai lent. Nu ai nevoie de plante care cresc necontrolat si incep sa acapareze totul, sa transforme gradina intr-o jungla. E nevoie de echilibru, organizare, deci plantele care cresc mai lent sunt de dorit daca vrei neaparat o gradina in stil frantuzesc. Vei avea nevoie de zile mai putine de „mentenanta” in gradina, nu iti vei ocupa timpul prea mult cu tot ce inseamna gradinarit intr-o gradina in stil frantuzesc. Discuta cu oamenii care vand plantele, arbustii la care te-ai gandit si vezi cat de repede se dezvolta planta respectiva inainte sa o cumperi si sa o plantezi in gradina ta.

Piatra, un atu pentru gradinile in stil frantuzesc. Pentru a adauga linii clar delimitate in designul exterior sau pentru a avea elemente centrale, un punct central asupra caruia sa se indrepte atentia piatra este un element important de integrat in amenajarile exterioare ale unei gradini in stil frantuzesc. Potecile cu pietris, fantani, orice fel de elemente cu apa din piatra, bancute din piatra, statui, pereti josi din piatra, toate vor fi perfecte pentru un peisaj de vis si o gradina care arata intr-un mare fel. Piatra se completeaza perfect cu restul plantelor si amenajarilor din gradina ta.

Zonele clar delimitate, importante in gradina in stil frantuzesc. Incearca sa adaugi in gradina orice fel de delimitari, din plante, din piatra, din ornamente de tot felul. Liniile clare, drepte sunt mai usor de obtinut cand ai delimitari inteligente, iti dau senzatia de control si de organizare. Si tocmai despre asta este si stilul frantuzesc in amenajarea gradinii.

Formele geometrice de baza, importante in stilul frantuzesc din gradina. Poti obtine forme geometrice „curate” din gard viu tuns, arbusti taiati, cu pavaj si pietris. Ca forme geometrice poti sa alegi patrate, carouri, triunghiuri, sfere, cercuri, semicercuri ca sa ai o simetrie perfecta a designului. Te poti juca in acest fel cu orice fel de forme geometrice vrei, doar sa pastrezi echilibrul si organizarea din gradina in stil frantuzesc. Nu te feri si de elementele metalice pentru ca o gradina in stil frantuzesc cum vezi doar in Paris, de exemplu, va fi una care arata extraordinar.

Cromatica gradinii in stil frantuzesc. Am amintit ceva mai devreme in articolul nostru despre culorile stricte dictate de gradina in stil frantuzesc. Aici vom merge pe clasic, pe verde, roz, albastru, mov, alb, violet. De exemplu, poti sa te folosesti de lavanda, o planta clasica des intalnita in gradinile in stil frantuzesc, dar daca ai spatiu mai putin poti alege plante cataratoare, chiar si ceva vie. Si tot in gradinile mai mici poti avea culori complementare simple, raportat la verdele tipic al gradinii. Nu te feri de legume si de condimente, plante aromate in gradina, si ele au farmecul lor si pot fi ornamentale pentru zonele unde sunt plantate si unde se vor dezvolta.

Elementele decorative din amenajarile exterioare in stil frantuzesc. Gardurile negre si balustradele vopsite in negru ofera un look clasic frantuzesc in orice gradina. Coloane de piatra, urne, diverse ghivece mari decorative pentru plante, acestea ar putea oricand sa faca parte dintr-un design modern in stil frantuzesc aplicat in gradina ta. Accentele rustice sunt oricand un plus pentru gradinile in stilul frantuzesc atat de apreciat.