Gradina poate fi amenajata asa cum isi doreste fiecare proprietar. Sunt o multime de idei de design pentru gradina si si mai multe modalitati in care poti personaliza fiecare amenajare exterioara. Gradinile cu design zen sau gradinile zen de inspiratie asiatica, japoneza sunt cea mai buna alegere daca nu vrei sa cheltuiesti mult cu amenajarile si vrei si un design minimalist, dar de efect. Cum le amenajezi si ce elemente vor regasi la nivelul lor vei afla in randurile ce urmeaza.
Gradinile “zen” sunt un tip de gradini japoneze foarte simple care incurajeaza mereu pacea si meditatia, care aduc un tribut naturii. Sunt potrivite pentru spatiile exterioare micute, dar si pentru proprietarii care sunt interesati de designul gradinilor japoneze. Gradinile karesansui, cum mai sunt cunoscute in Japonia, folosesc piatra pentru a sugera ideea de munti si nisipul sau pietrisul pentru a sugera o apa susurand, alaturi de alte elemente inspirate din natura.
Gradinile zen si conceptul din jurul lor sunt originare din secolul 11, cand calugarii buddhisti au dezvoltat o gradina ca spatiu de meditatie in exterior. Astazi se folosesc doar pentru relaxare si rareori pentru meditatie.
Ca elemente componente o gradina cu design zen nu va avea apa in mod traditional, va fi una “uscata”, insa gradina zen moderna va incorpora si apa. Rocile, pietrele sunt de baza in gradina zen, apa si plantele aduc un plus atmosferei, o infrumuseteaza, aduc calmul de care ai mare nevoie.
Tine cont si de principiile de design in gradina zen cand te apuci de treaba: simplitate, natura, aduci un tribut naturii, asimetrie care aduce echilibru paradoxal si atrage atentia catre un punct de interes din gradina, neconventionalitate, personalitatea ta trebuie sa transpara din amenajarea gradinilor zen, trebuie sa rezonezi cu gradina ta.
Iata ce ai de facut in practica, ce poti adauga in gradina ca sa ajungi la designul zen:
Nisip greblat. De regula se va folosi nisip alb greblat, alaturi de niste pietre puse din loc in loc si de niste arbusti mici pentru a se obtine un design zen in gradina. Cu design subtil la nivel nisipului si forme dintre cele mai interesante trasate cu ajutorul greblei mai simplu rezultatele pot fi uimitore si se incadreaza de minune in stilul minimalist propus de gradinile cu amenajari zen. Greblarea nisipului fin, de calitate, trebuie sa se faca in asa fel incat sa obtinem niste valuri care sunt simbolice si sugestive, care imita miscarea valurilor poate, apei. Poti sa incerci si liniile drepte, pentru a inconjura un pat de flori sau un arbust sculptat.
Munti de pietris. Nisip, pietris, pietricele mici si gata, ai muntii de pietris tipici designului zen din gradina. Pozitioneaza muntii in zonele unde nu te vor incurca, incearca sa combini cu vegetatie pitica, cu arbusti si alege pietris de cea mai buna calitate, care ajuta si solul pe care e pus si nu pune probleme prea mari la intretinere. Pietrisul e element de baza in designul zen din gradinile de la case, asa ca nu trebuie sa te feresti sa il folosesti si tu ca sa obtii amenajarea gradinii care arata mai bine ca in reviste si induce si liniste, indeamna la meditatie.
Cascade uscate. Pietre, pietris, nisip poate oferi iluzia unui curs de apa. Daca ai o panta usoara la curte poate fi un punct central excelent, iar daca ai gazon nivelat niste pietre mari te vor ajuta sa obtii un design original si o cascada uscata, cu inaltimi contrastante pentru o amenajare zen a gradinii care corespunde tuturor principiilor zen.
Pod in curtea din spate si apa cu pesti. E musai sa ai si apa si pesti in gradina cu design zen. Asa ca te poti apuca sa iti construiesti un pod frumos din lemn, cu apa sub el si multi pesti. Pestii trebuie sa fie si ei japonezi sau ceva specific unei gradini zen, sa fie rezistenti si usor de ingrijit. Cat despre pod sau podet poti sa il cumperi gata facut sau mai bine il faci chiar tu si sa il personalizezi pentru ca tot designul final sa fie cat mai aproape de viziunea ta despre gradina zen. Pentru impact si mai mare podul poate avea un design in zigzag.
Copaci taiati cu meticulozitate si arbusti pitici. Nu vei gasi prea multa verdeata si prea multi pomi, arbusti mari in gradina cu design zen. Dar cei taiati cu mare grija si cei mai mici, arbusti rezistenti, vor oferi simetrie, simplitate si vor ordona vizual intreg spatiul. Inflorirea pomisorilor si arbustilor va fi perfecta mai ales primavara, cand vei avea cea mai frumoasa gradina zen. E bine sa nu exagerezi cu arbustii sau chiar cu niste copaci care nu se dezvolta prea mult pentru ca vei trece foarte usor de tot ce inseamna design zen in gradina.
Elemente din bambus. Bambusul este un material versatil si foarte durabil, este usor de prelucrat si se gasesc foarte multe elemente pentru gradinile zen. E de preferat sa il ai mereu in stare lui naturala, adica sa plantezi bambus daca poti si te lasa si solul sau sa instalezi porti, pereti, pergole, pagode de tot felul din bambus de caliate. Atentie la plantare pentru ca planta are tendinta sa invadeze teritoriul si se dezvolta accelerat daca gaseste conditii prielnice.
Fantana curgatoare. E un must in orice fel de gradina cu design zen. Poti pleca de la un design popular in Japonia, shishi-odoshi, un fel de fantana improvizata cu un tub de bambus care permite apei sa aiba o curgere perpetua. Niste pietre amplasate strategic ca sa faca un zgomot tipic cand se intalnesc cu apa si totul va fi perfect. Si mai simplu ar fi sa iti faci propria fantana curgatoare cu ce ai la indemana, prin garaj si satisfactia va fi si mai mare cand vei vedea rezultatul.
Iluminat pe timp de noapte. La baza gradinile cu design zen ar trebui sa aiba lumina de la Luna, naturala, insa luminile artificiale trebuie sa fie subtile si sa existe totusi ca sa se ajunga l perfectiune daca e mai mereu innorat in zona ta. Se pot confectiona felinare din piatra, lemn, metal, se pot agata unde vrei in gradina, in puncte strategice in asa fel incat sa ai de fiecare data cea mai frumoasa priveliste si pe timp de noapte in propria gradina. Iluminatul trebuie sa fie soft, sa nu exagerezi cu sursele de lumina si sa ai de fiecare data o abordare minimalista, discreta.
Alte elemente de design intalnite in gradinile zen care te vor ajuta sa obtii amenajarile dorite: cararea din pietre, arcade, ferigi amplasate strategic si combinate cu bambus, roci ca elemente sculpturale aranjate peste tot prin gradina, materialele trebuie sa fie insa neutre, natural de fiecare data.