D. apr. 27th, 2025

Un element care poate face diferenta intre o gradina banala si una impresionanta, foisorul este o structura care poate aduce un plus de eleganta si de rafinament, dar fi functionalitate in gradina unei case. In designul exterior al gradinii foisorul are un rol foarte important, poate ajuta la amenajarea gradinii si la crearea celui mai reusit design fara efort prea mare si fara o investitie considerabila. Ce tipuri de foisor sunt potrivite pentru gradina casei tale si ce avantaje iti vor aduce la nivelul designului exterior? Raspunsurile la aceste intrebari si mai multe detalii despre foisoarele in designul exterior le vei descoperi in randurile ce urmeaza.

Foisoarele sunt alegerea perfecta pentru gradina casei tale. Ele reprezinta structuri arhitecturale decorative si functionale, cu forme circulare sau hexagonale, octogonale, cu acoperisuri mari sustinute de stalpi. Se construiesc din lemn sau metal, chiar piatra, ofera spatii de relaxare si adaport in aer liber, se poate servi masa sau se organizeaza evenimente mici in interiorul lor.

Ca amplasare vom gasi foisoarele in centrul gradinii sau intr-un colt in care e si multa verdeata, la nevoie se decoreaza cu plante cataratoare, perdele, mobilier, sisteme de iluminat smart. Poate oferi adapost in zilele calduroase de vara, umbra, te poate feri de ploaie si e usor de intretinut, se contruieste relativ simplu daca e din lemn sau chiar din metal.

Din perspectiva designului exterior al gradinii foisorul ofera mai multe avantaje. Serveste ca element central pentru gradina, in jurul sau se pot „tese” toate celelalte elemente de design, organizarea gradinii va fi mult mai simpla. Va atrage mereu privirile, va fi un centru vizual pentru design, adaugand dimensiunea verticala si profunzime spatiului exterior al gradinii si completand stilul casei sau venind cu un contrast inedit.

Spatiul e definit mai bine cand folosesti un foisor in designul exterior al gradinii, vei avea zone mai bine conturate, diferite, dar si o camera in aer liber. In foisor poti sa socializezi, sa mananci, sa te distrezi, relaxezi, spatiul de locuit se extinde si in aer liber.

Aduci rapid imbunatatiri designului exterior prin integrarea cu plante si cu alte elemente de peisagistica, aspectul creat va fi unul natural odata cu folosirea plantelor cataratoare. Valoarea proprietatii va creste, gradina va fi mai atractiva fara un efort prea mare si fara investitii uriase.

Stilul personal se exprima mai usor in designul exterior, foisorul si constructia sa se adapteaza in functie de amenajarile exterioare si de tematica aleasa pentru gradina. Trecerea de la spatiul interior la cel exterior e mai lina, ai din start o punte intre casa si restul gradinii.

Iluminatul decorativ in gradina si imbunatatirea designului exterior se va simplifica mai mult, gradina se poate folosi si odata cu lasarea serii. Pot fi amplasate la nivelul sau orice fel de sistem de iluminat exterior, smart sau nu, pentru a avea o amenajare exterioara a gradinii ca in revistele de specialitate.

Ca sa ai o amenajare exterioara perfecta a gradinii, in care folosesti si un foisor modern, va trebui sa cunosti tipurile de foisor si sa stii ce tip de foisor sa alegi. Foisoarele pot fi de mai multe tipuri:

Clasice-au forma hexagonala, octogonala, au acoperisurile in forma de cupola si sunt din lemn sau metal, merg folosite in gradinile traditionale sau in cele moderne.

Deschise-nu au pereti laterali, au vedere panoramica a gradinii, merg folosite in gradinile moderne.

Inchise-au deja pereti si ferestre pentru protectie permanenta, merg folosite in orice gradina.

Moderne-cu design minimalist, materiale contemporane folosite la constructie, sticla, otel, sunt ideale pentru gradinile moderne.

Rustice-sunt din lemn brut, busteni, au aspect natural, potrivite pentru gradinile in stil country.

Victoriene-design cu multe ornamente, foarte elegante, detaliile decorative sunt elaborate, merg folosite in gradinile moderne sau in cele de inspiratie victoriana.

Asiatice-se inspira din arhitectura japoneza sau chineza, au acoperis curbat, cu detalii multe, merg folosite doar in gradini cu tematica asiatica.

Mediteraneene-aici avem influente italiene, spanionele, sunt fabricate din piatra sau stuc, le vedem in gradinile tematice italiene, spanionele, medietareene.

Modulare-cu asamblare si dezasamblare usoara, configuratia e flexibila, merg folosite in gradinile moderne sau in cele cu tematica futuristica.

Suspendate-se pot atasa de copaci, structuri existente, experienta oferita e unica, sunt doar pentru gradinile moderne.

Plutitoare-se construiesc pe platforme deasupra apei, sunt bune doar daca ai gradini cu iazuri, lacuri mai mari.

Tendintele pentru 2024, ce a mai ramas din el, si pentru 2025, in materie de foisoare pentru gradina, sunt deja conturate, asa ca putem discuta despre ele. Pe de o parte discutam despre foisoare multifunctoanle, cu spatii versatile ce pot fi folosite chiar si pentru birou in aer liber, o sala de fitness, zona de relaxare, cu tehnologii smart deja integrate, sisteme audio, iluminat inteligent si Wi-Fi la discretie.

Designul e in general minimalist si modern, liniile sunt simple, nu e nimic complicat la foisoarele la moda in 2024 si 2025, se folosesc adesea materiale simple, sticla, otel, lemn tratat, dar si materiale reciclabile, reciclate, panouri solare pentru energie verde, sisteme de colectare a apei de ploaie.

Vom vedea in gradini si foisoare cu acoperisuri ajustabile, pentru un mai bun control al luminii, temperaturii, sisteme de incalzire si racire integrate si ele in structura foisoarelor. Peretii verzi, acoperisurile vegetale, plantele folosite pentru atragerea polenizatorilor vor fi caracteristici cautate in materie de foisoare. Se adauga foisoarele modulare si personalizabile in cele mai mici detalii, cu structuri extinse si usor de modificat, cu adaptare rapida la stil si nevoile personale.

Mai nou se integreaza si bucatariile exterioare in design, zone de bar, dining, wellness si relaxare. Iluminatul foisoarelor moderne e important, se folosesc LED-uri, instalatii de lumina artistice deja integrate in design.

Materialele utilizate la construirea si finisarea foisoarelor in tendinte in 2024 si 2025 vor fi texturate, naturale, piatra, lemn brut, aspectul organic va fi foarte important. Peretii glisanti se adauga foisoarelor pentru mai multa flexibilitate si control, pentru intimitate. Uneori foisoarele vor fi folosite ca suport pentru arta exterioara, pentru instalatii atractive, integrarea artei in designul lor poate fi deja un must pentru cele mai moderne tipuri de foisoare.