mie. nov. 13th, 2024

Intrarea din fata a casei sau usa de la intrare sunt parte din designul exterior al locuintei si de multe ori sunt neglijate. Ne gandim ca nu sunt atat de importante dar, in realitate, ele au o importanta majora in orice amenajare exterioara. Pentru a le putea amenaja cat mai interesant ti-am pregatit cateva idei interesante de design exterior pentru intrarea din fata a casei sau usa de la intrare.

Designul exterior perfect este greu de obtinut. De ce? Pentru ca de cele mai multe ori nu te gandesti la toate elementele componente si omiti niste zone foarte importante. O astfel de zona este intrarea din fata a casei sau usa de la intrare. Cele doua zone pot face diferenta intre un design exterior complet si reusit si un design care nu poate aduce imbunatatiri prea mari la nivel vizual pentru ca nu e “intreg”.

Intrarea din fata a casei si usa de la intrarea sunt cartea de vizita a casei tale, asa ca trebuie sa le acorzi atentie mai mare si sa le pui mereu in centrul atentiei cand vine vorba de amenajari exterioare. Iata ce poti face pentru un design exterior mai ceva ca in reviste:

Stil asimetric pentru usa de la intrare, intrarea din fata. Ca sa obtii asimetrii care au totusi o oarecare simetrie intrinseca poti incepe cu o usa intr-o parte a fatadei, nu pe centru, o usa cu design neconventional, cu dimeniuni atipice. Ferestrele vor fi si ele asimetrice, cu dimensiuni si forme diferite, ele putand sta foarte bine in jurul usii.

Copertina sau acoperisul pot fi asimetrice si se pot instala deasupra intrarii de la casa pentru o forma neregulata mai bine scoasa in evidenta. Se vor putea combina materiale diferite pentru usa, lemn, metal, iluminatul va fi si el asimetric, dimensiuni diferite la corpurile de iluminat, stiluri diferite pe fiecare parte a intrarii, a usii. Treptele care duc la intrare pot avea forme neregulate, culorile vor fi contrastante pentru usa, intrarea si zona din jurul ei. Placarile asimetrice vor completa asimetria la care speri in designul exterior,

Numerele de la casa pe post de decor. Daca nu ai loc pentru tot felul de decorari si idei de design exterior si numerele de la casa pot fi o solutie salvatoare. Ele pot avea dimensiuni mari pentru a atrage atentia, stiluri diferite si culori diferite, armonizate cu tot ce tine de cromatica exterioara. Numerele din metal, lemn, sticla sau piatra vor fi potrivite pentru orice design exterior al intrarii de la casa, iar daca le mai si luminezi cu sisteme de iluminat in spatele lor deja ai imbunatatit considerabil designul exterior. O idee excelenta ar fi sa dispui numerele pe plan vertical, in culori contrastante de preferat fata de fatada. Numerele vor fi incadrate in forme geometrice, cercuri, patrate, daca e posibil e bine sa aiba si un stil artistic, design interesant, caligrafic. Si mai interesant ar fi daca numerele ar fi integrate in elemente arhitecturale, stalpi, balustrade, pervazuri. Din mozaic se pot obtine numerele de la intrare foarte usor, textura ar putea fi 3D.

Materiale textile pentru textura deosebita si dimensiune. Aici posibilitatile sunt practic nelimitate. Poti porni de la draperii exterioare rezistente la intemperii, de la covoare exterioare texturate, perne decorative, mari, rezistente, pe bancile, scaunele de langa intrare, tapiserii murale pana la umbrele textile, decorative, panouri textile, inramate, copertine textile si hamace decorative, covorase suspendate. Daca mai adaugi si elemente de macramé vei obtine un aspect artizanal, texturat de cea mai buna calitate si foarte interesant. Plasele decorative cu suport pentru plante cataratoare vor da un plus de eleganta decorului exterior.

Culori indraznete. Se vor folosi culori vibrante, nuante intense, Galápagos Turquoise sau alte culori inspirate din natura, finisaje moderne, mate, texturate, pentru contrast vizual placut si integrare armonioasa in restul arhitecturii casei. Nu trebuie sa te feresti de combinatiile de culori neasteptate, insa ar fi bine sa tii cont de cromatica exterioara abordata si de tot ce ai folosit si in interior, ca sa ai o armonie cat mai bine definita la nivelul culorilor. Incearca sa ai mereu simetrie compozitionala si sa nu exagerezi cu nuantele si diferitele artificii la nivelul culorilor.

Sticla, element important pentru designul exterior. Cand esti in pana de idei si nu vrei sa cheltuiesti prea mult poti investi in pereti din sticla, sticla se integreaza in designul usilor, intrarii de la casa, pentru a crea o legatura vizuala intre interior si exterior. Spatiul interior va fi mai deschis, mai primitor, va fi foarte bine luminat pe timp de zi, astfel ca vei avea avantaje daca ai o astfel de abordare. Alege sticla transparenta sau sticla mata, cu diferite insertii si modele ca sa aduci un plus de eleganta designului exterior. Feroneria va fi minimalista, accesorii si manere metalice cu design simplu, care completeaza aspectul modern al usilor, intrarilor de la casa.

Minimalism functional. E un termen cam complicat la prima vedere, dar in practica el se reduce la design simplificat, stil minimalist, linii clare, curate, forme geometrice simple, cu intretinere simpla. Spatiile sunt deschise, intrarile aerisite, se elimina elementele inutile, miscare ce contribuie la o senzatie de confort ordine. E nevoie de acest minimalism functional pentru intrarea din fata, usa de la intrare mai ales daca vrei sa aduci o schimbare de stil si design care sa nu te coste prea mult.

Integrarea sistemelor cu tehnologie inteligenta. Iluminatul LED pentru evidentierea usii de la intrare, pentru crearea ambientului cat mai placut pe timp de noapte, dar si sistemele de securitate moderne, usi cu sistem de acces prin smartphone sau camere de supraveghere discrete, vor fi elemente ale unui design exterior modern si interesant, care vor aduce cu siguranta o schimbare vizuala, dar si la nivel de siguranta.