Amenajarea gradinii este o operatiune mult mai complexa decat pare. De la delimitarea zonelor in care vor sta diferite elemente de decor pana la stabilirea tipului de gazon si pomilor care vor fi plantati, designului exterior pentru gradina, toate vor presupune o documentatie serioasa si timp pentru cele mai bune rezultate. Insulele cu flori si plante din gradina ar putea fi oricand un bun inceput pentru obtinerea unui design exterior perfect si unei amenajari exterioare apropiate de cea din reviste.
Insulele cu flori si plante in gradina sunt zone distincte in amenajarile peisagistice, inconjurate de gazon, peluza in general, fiind foarte importante pentru designul exterior al gradinii. Insulele pot fi amplasate oriunde in gradina, pentru simetrie si atragerea atentiei asupra unei anumite zone, pot avea forme si dimensiuni variate, alese in functie de estetica gradinii si de ideile de amenajare exterioara. Dimensiunile trebuie sa fie insa proportionale cu zonele din jur pentru a asigura echilibru vizual.
Fiecare insula cu plante sau flori adauga culoare, textura, inaltime peisajelor din gradina, anuland monotonia gazonului. In functie de nevoile fiecarui proprietar de gradina poti avea insule tematice, cu o selectie de plante, flori, insule care sunt la fel de frumoase in orice sezon sau devin superbe in anumite sezoane. Ideal ar fi sa ai incorporate in insulele din gradina plante anuale, perene, ornamenteale pentru a avea mereu un interes vizual indiferent de sezoanele care se succed-plantele si florile vor inflori in perioade diferite si insula isi va schimba textura pe masura ce sezoanele se succed.
Pentru ca sunt inconjurate de gazon aceste insule cu plante si flori, arbusti chiar pot sa fie usor de intretinut, se ajunge rapid la ele din orice parte. Apa in exces din gradina va fi redirectionata mai usor cu astfel de insule, nu va mai ajunge la fundatii, se va reduce eroziunea.
Cu ajutorul insulelor de flori si plante din gradina delimitezi mai eficient spatiul, poti sa creezi zone distincte pentru relaxare, joaca, functionalitatea spatiului exterior fiind imbunatatita. In gradinile mai mari, insulele cu flori si plante pot sa aduca intimitate in spatiile prea mari, atragand atentia asupra unor anumite zone din gradina. In gradinile mai micute astfel de insule vor duce la iluzia de gradina mai mare, directionand atentia spre exterior. Se adauga echilibru si profunzime gradinii, plus un plus de eleganta pentru tot ce inseamna design exterior.
Care sunt etapele amplasarii unor insule cu plante si flori in gradina?
Ia in considerare amplasarea insulelor-trebuie sa te gandesti foarte bine unde vei amplasa insulele in gradina. Fa o schita a gradinii, gandeste-te ce fel de design iti doresti. Daca e o gradina mai mare nu amplasa insulele cu plante, flori sau arbusti prea departe de locul in care iti petreci majoritatea timpului cat esti afara. Niciodata nu vei amplasa insulele pe marginea, laturile gradinii, alaturi de toti copacii din gradina. Incearca sa ai mereu o privire de ansamblu si sa masori cu atentie si spatiul dedicat acestor insule, sa vezi daca vei putea face ce iti doresti;
Gandeste-te la forma, dimensiuni, formalitate-ce fel de insule vrei, formale, informale? Patratele si dreptunghiurile nu vor fi potrivite pentru insulele cu flori si plante, arbusti puse in gradina. Formele rotunde, ovale sau unele atipice vor fi mai potrivite pentru insule, cele in forma de rinichi modificat un pic ar fi perfecte. Nu incerca sa ai insule prea mici, raporteaza-te la dimensiunile gradinii tale, distanta fata de casa, dar si la cat de inalte sunt plantele, florile din insule.
Daca ai dubii prefera sa faci o insula mai mare pentru ca nu vei gresi niciodata asa. Si ai grija la perspectiva, fa un pas in spate si vezi cum arata insula pe masura ce lucrezi la ea;
Pregateste pamantul in zona unde va fi insula-afaneaza, sapa, adauga si pamant cu ingrasaminte naturale daca e nevoie si stabileste clar ce vei planta, ce fel de flori, plante, arbusti ornamentali vei pune in insula sau in insulele tale;
Planteaza tot ce vrei sa ai in insule-tine minte ca plantele si florile mai inalte, arbustii mai micuti vor fi cat mai aproape de partea centrala a insulei, iar pe masura ce te indepartezi de centru vei avea plante, flori, arbusti mai inalti. Tine cont de forma, contrast, culori, cromatica generala. Gaseste o combinatie cat mai buna de plante si flori, arbusti, in asa fel incat sa infloreasca in perioade diferite din an. Ar putea ajuta daca ai imparti insula in trei zone, in fiecare zona vei avea cate o planta sau mai multe care vor inflori intr-o anumita perioada.
Avantajele unor insule cu flori si plante in gradina sunt numeroase, dintre acestea cele mai importante fiind:
- Interes vizual crescut si echilibru mai usor de definit in gradina;
- Oportunitati de stratificare prin folosirea de diferite tipuri de flori, plante, cu diferite inaltimi;
- Management al apei din gradina simplificat;
- Crearea unui microclimat interesant, in care fiecare planta are perioada sa in care se dezvolta si ofera un spectacol vizual perfect;
- Intimitate si zgomot mai putin, insulele sunt bariere excelente, in gradina vei avea o atmosfera relaxanta;
- Incurajeaza explorarea gradinii, asigura definirea unor zone distincte in care sa se intample diverse lucruri;
- Insulele vor mima peisajele naturale, fiind alegeri excelente pentru cei care isi doresc un look ceva mai organic in gradina casei.
Tendintele in materie de insule cu flori si plante in gradina in raport cu designul exterior sunt dintre cele mai interesante in ultimii ani. De exemplu, se discuta despre sustenabilitate tot mai mult, despre o amenajare eco-constienta, este sustinuta biodiversitatea, impactul asupra mediului inconjurator e redus. Se folosesc plante care nu au nevoie de atat de multa apa, mentenanta si ingrijirea insulelor e deja mult mai simpla. Se vor integra si materiale naturale, roci, pietre, lemn pentru a da o forma cat mai neasteptata insulelor cu plante, flori arbusti.
Foarte interesante sunt si gradinile cu insule care incurajeaza polenizarea, care atrag insectele care pot asigura polenizarea-se pot gandi zone pentru insecte care sa incurajeze venirea lor si polenizarea si sa infrumuseteze si insulele cu flori, plante sau arbusti.
Designul multifunctional in gradina si in cazul insulelor e la moda, nu se mai reduce totul doar la estetica. Zonele unde sunt insule pot fi pentru relaxare, cina, pentru joaca. In jurul insulelor apar de la zone de gatit la zone de relaxare, mobilier si orice alte elemente care mai de mult le regaseam doar in interior.
Si daca tot discutam despre exterior si interior si de tendintele in designul gradinii si insulelor din gradina nu avem cum sa nu amintim de disparitia granitei dintre interior-exterior, practic exteriorul este o continuare a interiorului. Insulele devin extensii ale zonelor de locuit din interior, incurajand socializarea si incorporand frecvent instrumente si echipamente de gatit, locuri pentru luat masa si relaxare.
Abordarea mai „naturalista” a plantarilor in insulelor din gradina este alt aspect foarte interesant. De la iarba ornamentala, gazon ornamental la plante native, pe toate le vom integra in peisaj pentru a mima peisaje naturale, ecosistemul local este sustinut in acest fel si estetica generala a gradinii se pastreaza.
Dinamica si profunzimea gradinii se obtine mai usor cu insulele cu flori si plante cu texturi si modele diferite. Designerii folosesc gazon, iarba ornamentala impreuna cu plante cu flori, ce infloresc mai mereu, de mai multe ori pe an, pentru a realiza o dinamica perfecta la nivel vizual, infrumusetand intr-un mod elegant gradina.
Tehnologia smart este incorporata in aceste insule de gradina, in designul lor. De la sisteme de irigare smart la instrumente smart pentru gradina si insule, pentru mentenanta, ingrijire pentru optimizarea folosirii apei in gradina, toate vor fi in continuare cautate si la moda. Sa nu uitam de sistemele de iluminat cu LED Smart care vor aduce un plus de stil si eleganta insulelor si zonelor din jurul lor.