mie. sept. 11th, 2024

Cabinele de dus sunt la moda, dar nu pot oferi confortul pe care il ai cand intri in cada si te relaxezi dupa o zi grea petrecuta la munca sau pe teren. Cada este o alegere excelenta pentru orice fel de amenajari interioare facute in baie, poate fi elementul central in jurul caruia sa creezi o atmosfera aparte si care sa dea valoare baii. Nu orice cada poate sa te ajute in amenajarile interioare, asa ca ti-am pregatit cateva idei pentru amenajari interioare ca in reviste.

Cada este cea mai buna alegere daca vrei sa te relaxezi, sa folosesti si sare de baie, diverse substante pentru relaxare, sa nu obosesti si mai tare dupa ce termini cu spalatul la final de zi. Consumi si mai putina apa decat la dus, cresti valoarea locuintei odata ce ai instalat si ai o cada moderna in baie, speli mai usor si copiii. Dar ce fel de cada vei alege pentru baia ta? Iata mai jos cele mai bune variante.

Cada de sine statatoare. Este un tip clasic de cada, in trecut cada era din metal sau din portelan, dar se foloseste si astazi pentru amenajari interioare in baile moderne, de lux. In prezent cazile de sine statatoare sunt fabricate dintr-un mix acrilic-fibra de sticla. Marea problema la cazile acestea sunt instalatiile de alimentare cu apa, cele de eliminare a apei din cada, dupa folosire. Poti sa amplasezi cazile de sine statoare in baile mari, cu suficient spatiu pentru a oferi cazilor un loc central, unde sa atraga atentia si sa dea valoare baii.

Cada in stil alcov. Se intalneste in casele unde spatiul nu e asa de mare in baie sau unde se fac renovari, regandiri ale spatiului, unde ai deja o baie si vrei sa mai faci una pentru invitati. Nu e nimic deosebit la aceste bai, doar ca au trei pereti care le inconjoara. Le vezi in orice apartament obisnuit, poti sa ai un dus pentru a putea sa te speli mai usor. Plecand de la o cada tip alcov ai putea sa ai amenajari interioare de lux in baie, marimea lor e destul de mare. Nu costa mult, se instaleaza usor si cada e foarte rezistenta.

Cada de baie cu picioare/suport. E o alegere versatila, vine intr-o multime de dimensiuni, se poate opune in orice fel de baie si se integreaza de minune in decorul interior din camera respectiva. In jurul lor poti sa construiesti ce vrei, ai de facut amenajari interioare si nu te va incurca deloc prezenta cazii. Flexibilitatea oferita de cazile cu suport, picioare este importanta, se va monta cada de-a lungul baii. Rezista bine in timp si pe langa acest tip de cada poti sa amenajari chiar tot ce vrei ca sa ai parte de o atmosfera relaxanta cat faci o baie fierbinte dupa o zi grea petrecuta la locul de munca.

Cada de colt. Ai nevoie de cel putin doi pereti de suport daca vrei sa instalezi o astfel de cada in interiorul baii tale. Dimensiunile standard variaza intre 55-65 inchi, dar iti ofera o flexibilitate foarte mare in privinta spatiului folosit. Dar sunt ceva mai late decat o cada obisnuita, asa ca nu ai ce face cu ele intr-o baie micuta. Intr-o baie mare poti monta cada pe colt pentru a putea face o baie romantica alaturi de partener si a va relaxa impreuna. O provocare mare e si combinarea cu un dus, preturile sunt cam mari, dar daca ai spatiu si vrei sa ai o baie ca in reviste vei investi in asa ceva.

Cada+dus, combinatia perfecta. E cea mai buna alegere daca ai mari batai de cap cu spatiul din baie, se instaleaza foarte usor si primesti tot ce ai nevoie pentru o baie buna la final de zi. Ai nevoie de trei pereti in jur la montaj, de multe ori primesti si rafturi pentru depozitarea unui sampon, sapun, gel etc.

Mai e si varianta combinatiei intre o cada, niste usi din sticla si un kit de panouri. Combinatia de cada si dus in acelasi pachet va fi doar pentru baile unde nu ai cum sa ai separat cada si dus si nu e practic sa te ocupi de o astfel de amenajare.

Cada cu „gheare” pe post de suport. Cu origini in Tarile de Jos si o vechime de sute de ani, prezenta inca din secolul 18 prin baile celor bogati, cada cu „gheare” a fost inspirata ca design din motivul dragonului chinezesc. Daca ai o baie clasica, cu un design clasic dorit, atunci cu siguranta acest tip de cada se va potrivi de minune. Multe modele din prezent sunt acrilice, dar obisnuiau sa fie realizate fonta acoperita cu email in perioada lor de glorie. Sunt durabile, rezista extrem de bine la temperaturi ridicate, dar sunt foarte grele si dificil de instalat in baile noastre normale. Plus ca trebuie sa ai mare grija sa ai si gaurile pentru baterii, dus, pentru ca nu ai cum sa gauresti asa ceva. Finisajele pe care le vei gasi in comert pentru aceste cazi sunt pentru toate gusturile si dorintele, culorile sunt extrem de variate si ele. Vei avea acest tip de cada doar in baile foarte mari, unde spatiul chiar nu e o problema.

Cada cu hidromasaj. Cazile cu hidromasaj sunt foarte bune daca vrei sa ai o relaxare adevarata cat faci o baie buna. Poti sa ai mai multe duze care iti asigura hidromasajul si presiunea necesara pentru a avea o cada care „bolboroseste” mereu. Ai marimi si stiluri diferite la cazile cu hidromasaj, le vei avea amplasate undeva pe colt de regula, pot fi de o persoana sau de doua. Trebuie sa te inarmezi cu rabdare ca sa cureti mereu duzele sa nu le permiti sa se infunde. De fiecare data cand incepi sa folosesti cada cu hidromasaj trebui sa te asiguri si ca presiunea de pe duze este cea corecta, ca nu ai probleme legate de instalatia de „aerare” a apei.

Cada japoneza. Ofuro, cum mai e numita aceasta cada, este special gandita pentru relaxare. Este adanca, poti sa stai lejer in ea si sa uiti de toate problemele cat faci baia de seara alaturi de un pahar de vin bun. Forma cazii japoneze este de regula una ovala, patrata, octagonala. Daca la inceput cazile japoneze erau din lemn, astazi le avem fabricate din acrilic, fibra de sticla, otel, cupru. Sunt micute si se pot pune in orice fel de baie, nu conteaza ce dimensiuni are camera. Se monteaza in centrul baii ca sa fie puse in valoare mai bine.