sâm. apr. 13th, 2024

Ai de gand sa organizezi si sa amenajezi bucataria mai ceva ca in reviste, dar nu stii de unde sa incepi? O intelegere a principiilor designului interior pentru bucatarie ar ajuta in luarea deciziilor legate de acest spatiu si la amenajarea in stil modern pentru o estetica mai buna si o functionalitate excelenta. 

La amenajarea interioara a unei bucatari vei avea multe elemente care trebuie sa fie combinate in asa fel incat sa obtii la final un tot unitar. Dulapuri, aparate, blaturi, podele, piese decorative, toate cu nuante, culori, texturi diferite, forme diferite trebuie sa se potriveasca perfect si sa se transforme in elemente de design perfecte pentru bucatarie. Utilizarea acestor elemente in amenajarea interioara este mult mai simpla daca tii cont de principiile de design interior aplicabile si in bucatarie. Care ar fi principiile de baza pentru designul interior din bucatarie?

Principiul 1. Echilibru Vizual si Simetrie. Ti s-a intamplat de multe ori sa mergi intr-o camera si sa ti se para ca e ceva in neregula acolo? Prea mult spatiu gol, un televizor prea mare, canapea prea mare prost pozitionata, iata doar cateva elemente care ar putea distruge designul interior si amenajarile interioare in bucatarie. Echilibrul vizual e problema aici, alaturi de simetrie. Cand ai echilibru vizual, simetrie, in bucatarie si in orice camera din locuinta comunici din start relaxare si securitate. Toata camera va fi centrata, compozitia sa va fi excelenta, iti va face placere sa stai acolo.

Ca sa readuci echilibrul intr-o camera trebuie sa incepi cu un punct central. Poti pozitiona acolo insule pentru bucatarie, mobilier de calitate, iar in jurul acestor elemente construiesti simetria. In jurul punctului central poti sa ai masa, dulapuri, scaune, decor, totul simetric. Simetria aduce calmul si armonia in orice spatiu. Chiar si in bucatariile gandite de la inceput ca fiind asimetrice poti sa gasesti echilibrul prin amenajarea camerei si aranjarea mobilierului intr-un echilibru vizual perfect.

Spatii simetrice si simetria din jurul chivetei, ferestrelor vor crea ordine in spatiile mai stramte.

Principiul 2. Punctele focale. Nu e nimic complicat, desi suna destul de savant aceasta formulare. Prin puncte focale se inteleg obiectele sau elementele care atrag atentia imediat ce intri in bucatarie. Un TV, poate o mobila interesanta, niste scaune de bucatarie, o canapea micuta dintr-o parte a camerei, toate pot fi puncte focale.

In bucatarii punctele focale pot fi hotele, plitele, chivetele, insula din centru unde gatesti, dar si o fereastra. Orice alte elemente si mobilier din camera vor sustine punctul focal si nu vor concura cu el. Doar cand ai spatii mari si bucatarii foarte mari poti sa te gandesti la puncte focale multiple.

Fara puncte focale designul interior si amenajarile interioare ale unei bucatarii vor fi neinteresante si vor parea „plate, fade”. E bine sa se aleaga tonuri de alb, griuri in bucatariile moderne pentru a crea un impact vizual si un interes cu un decor minimalist.

Principiul 3. Scara si Proportia. Toate elementele din bucatarie au dimensiuni potrivite in relatie cu ele insele si cu decorul. Orice obiect va avea dimensiunile adaptate in functie de tot ce gasesti in bucatarie, ca sa nu para disproportionat fata de camera si de alte obiecte de pe langa el. Dulapurile suspendate trebuie sa aiba inaltimea raportata la inaltimea camerei, in asa fel incat spatiul sa se „simta” mai mare si mai confortabil.

Proportia si scara ar putea fi adaptate la spatiul din bucatarie si prin mentinerea unei latimi aproximativ egale pentru elementele de pe pereti, pentru orice fel de decoratiuni sau mobilier. Atentie si la insule si la proportia insulei in raport cu restul bucatariei. Ea trebuie sa fie un fel de separator care va delimita zone distincte pentru gatit, dining, si un spatiu destinat altor activitati.

Principiul 4. Secventa lucrului in bucatarie. Aici avem o secventa simpla: stocare, spalare, pregatire mancare, gatire, servire, mancatul celor pregatite. Dupa care secventa continua cu spalare, curatare, debarasare. In amenajarea bucatariei trebuie sa se tina cont de miscarea cat mai rapida si cu cat mai putin efort cat indeplinesti si treci prin toate aceste etape ale secventei. Distanta dintre zona de pregatire a mancarii si zona umeda trebuie sa fie minima, nu trebuie sa ai mai mult de 1.8 m.

Principiul 5. Triunghiul lucrului in bucatarie. Este vorba despre relatia dintre frigider, chiuveta, aragaz. Regula de baza e simpla: cand adunam distantele suma nu trebuie sa fie mai mica de 3.5 m si mai mare de 6.5 m. Distanta mai mica inseamna un spatiu foarte greu de gestionat cand te apuci de gatit, distantele prea mari inseamna prea multi metri facuti cand te apuci de gatit. Chiar daca bucataria e mare, spatioasa, tot trebuie sa tinem cont de acest triunghi magic daca vrem sa fim eficienti cat suntem in aceasta camera. Distantele se vor masura incepand cu centrul fiecarui aparat.