Designul interior din baie este destul de usor de distrus daca nu prea stii ce faci si vrei sa ai de toate in aceasta camera, sa semene cat mai mult cu ce vezi prin filme sau prin reviste. Greselile de design si de amenajare interioara in baie apar adesea si fara sa ne dam seama din lipsa de experienta sau din graba. Solutii sunt si le putem pune in practica foarte usor, singura conditie este sa identificam intai greseala.
Greselile de amenajare si de design, de planificare a designului, reamenajarilor sunt la ordinea zilei. Daca te duci intr-o baie obisnuita din locuinta unui individ vei vedea o multime de greseli. De ce? Pentru ca sunt putini cei care apeleaza si la un specialist cand se apuca de amenajari si de design interior. Din dorinta de a economisi sau de a vedea ce pot face cu mainile lor, oamenii amenajeaza baile „dupa ureche” sau „la ochi” si intr-un final au doar un fiasco in materie de stil, design si de amenajare interioara.
Primul pas spre o amenajare interioara a baii la modul profesionist si ideal ar fi recunoasterea si identificarea greselilor. Nu ai nevoie de specialisti ca sa iti dai seama ca ai gresit. Doar de ceva documentare si de o privire atenta in baie, la ce e facut deja. Ca sa iti simplificam munca iti lasam mai jos o lista de greseli de amenajare pe care sa nu le mai repeti cand te apuci de lucrari in propria baie.
Alegerea unor elemente de design sau unor cazi, chiuvete, rafturi, cabine dus care sunt prea mari pentru baie. Se intampla de multe ori sa vezi in bai moderne, care nu prea au spatiu asa de mult la interior cazi prea mari, cabine de dus cu dimensiuni gresite, vase de toaleta sau chiuvete care vor lua si mai mult din spatiul si asa prea putin. Inainte sa cumperi orice masoara si iar masoara spatiul din baie, spatiul zonei unde vei amplasa cada, o cabina de dus, o chiuveta si incearca sa ai loc in jurul lor si pentru deplasare sau pentru curatenie.
In baie trebuie sa te relaxezi, sa te simti bine, nu sa te inghesui mereu si sa te lovesti de toate cate se afla in aceasta camera. Vorbeste si cu un designer de interior si incearca sa alegi elemente care te avantajeaza din perspectiva designului interior si care au dimensiuni potrivite pentru baia ta.
Cu niste elemente mult prea mari pentru baie designul interior va avea de suferit si el, echilibrul la nivel vizual va fi imposibil de atins, iar combinarea formelor si dimensiunilor anormale va transforma baia intr-un haos vizual si chiar cromatic, daca alegi prost si culorile.
Usa de la baie cu deschidere direct spre vasul de toaleta. Nu e in regula pentru design, pentru stil, dar nici din punct de vedere practic. Poti sa montezi vasul de toaleta in spatele usii sau intr-o parte ca sa nu vezi fix toaleta cand deschizi usa la baie. Daca ai mai multe bai e bine sa ai toaleta si acolo ca sa nu astepte cineva sa mearga la baie cand se foloseste dusul, cada. E de preferat sa ai o toaleta sau un spatiu pentru aranjat, unde sa ai niste dulapuri, o chiuveta, o oglinda pentru cei care nu au nevoie la baie pentru nevoile fiziologice, normale la inceput de zi.
Spatiu de stocare insuficient. Te concentrezi pe estetica si uiti de functionalitate, si asa se ajunge la aceasta problema ce poate afecta si designul interior. In loc de o oglinda banala fixata pe perete alege dulapuri cu oglinda sau cu oglinzi, in care sa poti pune tot ce doresti, accesorii, ce ai nevoie la baie in fiecare zi. Daca le poti „ingropa” si in perete e si mai bine, ca sa ai un design ca in reviste in baie si spatiul de stocare sa fie suficient.
Asa ajuti si designul interior, nu mai ai lucruri lasate peste tot, haos vizual, totul e ordonat si ascuns privirii, aspectul baii e unul curat, minimalist si ingrijit.
Iluminat slab in baie. De cele mai multe ori ai un bec in baie deasupra oglinzii sau in mijlocul tavanului, o aplica in cel mai bun caz. In baie ai nevoie de surse de lumina variate si cat mai eficiente. In loc de banalul bec poti sa alegi sisteme de iluminat cu LED si benzi LED, aplice care se pot monta pe pereti, care pot avea diferite niveluri de luminozitate ajustabila din telefon. Noile sisteme de iluminat pot fi si in jurul cazii, chiuvetei, vasului de toaleta, oglinzii, poti sa iti cumperi oglinda smart cu lumini ambientale incorporate si fel de fel de functii interesante.
Lipsa zonelor separate in baie. Daca tot ai spatiu mai mare in baie de ce sa lasi un loc liber in mijloc si sa aduni tot ce ai nevoie pe margini, prin colturi si sa aglomerezi totul? Zonele clar delimitate in baie vor ajuta si designul interior si estetica generala si te vor ajuta si pe tine sa te organizezi mai bine si sa ai un spatiu mai mare in interiorul baii. Zonele delimitate vor fi pentru baie, pentru dus, pentru chiuveta, pentru toaleta. Un perete transparent sau niste elemente de decor pentru baie sub forma de „zid” pentru delimitarea zonelor planificate vor fi excelente si nu te vor costa o avere, baia va deveni dintr-odata o camera in care luxul si eleganta chiar sunt la ele acasa.
Lipsa unor locatii eficiente si bine gandite pentru accesorii. Tot ce ai nevoie trebuie sa gasesti si sa iti fie la indemana in baie. De la inceput ai nevoie sa stabilesti clar niste locatii pentru accesorii, sa stii clar unde vor veni si sa ai puncte de sprijin si de siguranta pentru ele. Gandeste-te ce vei folosi, mergi prin baie si stabileste un plan legat de amplasarea accesoriilor si zonelor pentru ele. Suporturile pentru prosoapele de corp vin aproape de dus, cada, chiuveta, cele pentru maini vor fi in locuri in care nu e impiedicata deschiderea sertarelor, usilor. E de preferat sa aveti o nisa cu gresie in zona dusului decat rafturi fixate pe perete, pentru a avea o zona a dusului ceva mai putin aglomerata vizual.