S. mart. 22nd, 2025

Vine un moment in care bucataria si designul ei ti se par banale, nu mai au nimic deosebit si vrei neaparat sa faci o schimbare. Reamenajarea bucatariei e o idee buna si nu trebuie sa dureze neaparat foarte mult, nu investesti nici bani multi in ea daca esti inteligent si stii cum sa te folosesti de cele mai moderne trucuri de amenajare si de design interior. Dar nu o poti face oricum, asa ca ti-am pregatit un scurt ghid si cele mai bune idei de design pentru reamenajari ca in reviste.

Reamenajarea bucatariei este mai simpla decat cea pentru alte camere pentru ca ai suprafata mai mica, nu ai foarte multe de facut si de schimbat. Te gandesti la pereti, mobilier, la pardoseala si zona de gatit, la tavan, pentru ca si el e important, la, zona geamurilor din bucatarie. Ai electrocasnice mai multe decat in orice camera aici, asa ca si ele te vor ajuta sa obtii spatiul care arata bine, isi pastreaza functionalitatea si are in continuare o atmosfera perfecta si pentru gatit, dar si pentru relaxare, unde poti cat de creativ vrei tu.

Fiind un proces destul de complex si de durata, reamenajarea bucatariei pentru a obtine un design perfect in interiorul camerei nu se face oricum. E recomandat sa respecti niste directii clare de reamenajare daca iti doresti sa obtii o bucatarie moderna care poate fi data exemplu mereu cand vine vorba de amenajari interioare. Iata ce ai de facut pentru reamanajarea bucatariei:

Protectie pentru peretele din spatele blatului de bucatarie, zonei de pregatit ingredientele, gatit. Poti sa imbini utilul cu placutul si sa iti transformi complet zona unde gatesti in bucatarie cu o protectie pentru perete in spatele blatului. Alege niste faianta in culori deschise sau in contrast cu restul designului din bucatarie sau opteaza pentru faianta cu diferite modele ce pot sa iti ofere inspiratie si sa dovedeasca si creativitatea ta in materie de amenajari interioare. Daca vrei ceva mai deosebit poti sa cumperi faianta 3D sau faianta din materiale de foarte buna calitate, mai scumpe, poti sa combini mai multe tipuri de faianta si chiar sa pui mozaic pentru o zona care iese in evidenta si e foarte usor de curatat. Cum zona delimitata nu va fi foarte mare nu te va costa mult deloc si vei putea sa te joci cum doresti, asta si dupa ce discuti cu un designer ca sa respecti tendintele in materie de amenajari interioare.

Dulapuri vopsite. Daca te-ai saturat de clasicele dulapuri de bucatarie care parca sunt toate la fel poti sa te implici intr-un proiect DIY si sa le vopsesti in nuante neutre, in alb, chiar si in griuri. Poti opta pentru dulapuri cu aspect vintage, dulapuri din lemn refolosit, poti sa iti faci chiar tu dulapurile sau sa reconditionezi unele pe care le-ai folosit mai de mult si pe care le-ai uitat prin pod, prin garaj. Aici depinde doar de imaginatia ta si de ce iti doresti. Combini culori, faci modele, iti lasi creativitatea sa te inspire si sa iti ofere idei excelente pentru dulapurile de bucatarie vopsite ca sa fie cat mai aproape de stilul tau.

Adauga rafturi in loc de dulapurile inalte sau de cele din partea superioara a bucatariei. Daca ai bucatarie mica te va ajuta mult acest truc, spatiul va parea mai mare. Poti sa montezi rafturile la nivelul dulapurilor de bucatarie, unde ar fi stat ele, poti sa ai mai multe tipuri de rafturi si le poti fixa usor de perete. Nu te teme, nu se va intampla nimic cu ce pui pe ele, multe rafturi au si protectii ca sa nu cada nimic nici la cutremur. Ai putea foarte bine sa iti faci propriile rafturi daca te pricepi si vrei sa te implici si mai mult in reamenajarea bucatariei. Din lemn, sticla, metal sau o combinatie a materialelor moderne, cu diferite modele, rafturile ar putea fi un inlocuitor perfect pentru dulapurile mari de bucatarie.

Blaturi de bucatarie cu o cromatica aparte, modele inedite. Blatul de bucatarie poate sa influenteze foarte mult designul intregii bucatarii. Daca alegi un blat in alb si negru sau cu diferite modele si mai e si din marmura sau alte materiale mai scumpe, cuart, schimbi imediat designul si atragi atentia asupra zonei respective. Poti opta pentru combinatii inedite de culori, de modele, poti sa integrezi blatul in designul zonei de gatit, de pregatit ingredientele pentru gatit in asa fel incat sa aduci un plus de eleganta si de valoare intregului design din bucatarie.

Foloseste-te si de colturile camerei. Daca ai un colt pe care nu prea il folosesti la nimic poti sa il transformi in spatiu de depozitare si sa il amenajezi in asa fel in cat sa ai o zona de dining informala, o zona de lucru cat esti in bucatarie. Poti avea o masuta de cafea, cateva pernute si mobilier de colt pentru a putea sa te bucuri de confort si de siguranta cat lucrezi si te relaxezi. Foarte bine coltul nefolosit din bucatarie poate fi imbunatatit si reamenajat si cu ajutorul unei cromatici diferite, care sa il individualizeze, ai putea sa adaugi culori in contrast sau apropiate de cele din bucatarie ca sa atragi atentia asupra coltului respectiv si sa ai o delimitare vizuala clara in raport cu restul bucatariei.

Regandeste pardoseala din bucatarie. Poti sa renunti la parchet sau la gresia banala si te poti indrepta spre vinil sau spre gresia din ceramica, cu modele 3D si culori deosebite. Daca ai si faianta din aceleasi materiale in spatele blatului cu atat mai bine. Ideea este sa treci dincolo de traditional si sa refaci pardoseala in asa fel incat sa fie si usor de intretinut, sa arate bine si sa ajute designul din bucatarie. Gresia sau vinilul ar putea fi alegeri inspirate si daca vrei sa schimbi stilul bucatariei, sa il mai aduci mai aproape de cel modern, futurist sau poate de cel scandinav.

Adauga un covor si o zona acoperita cu un covor in bucatarie. Poti sa pui covorul sub masa de bucatarie ca sa delimitezi bine zona, sa fie mai usor de curatat si sa nu se intample accidente, patarea de la ulei, ale ingrediente lichide, solide care mai sar cand gatesti. E bine sa mergi pe covoare ce se pot curata rapid si spala la masina, nu foarte mari, covoare care nu se pateaza chiar atat de repede. Atentie si la alunecarea pe gresie, e bine sa iei covoare care au pe spate suprafete ce nu permit deplasarea pe gresia de orice fel. Cat despre marimi si modele, poti alege ce doresti, cromatica poate fi in aceleasi tonuri precum cea din bucatarie sau poate fi in contrast ca sa atragi atentia asupra zonei unde se afla covorul si masa sau asupra zonei din fata aragazului, masinii de spalat, daca ai asa ceva in bucatarie. Iti va tine si de cald, vei avea confort mai bun iarna in bucatarie, mai ales daca ai ramas la gresie.

Sursele de lumina chiar pot schimba designul din bucatarie la renovari, reamenajari. Specialistii in design interior si amenajari interioare recomanda un mix de stiluri cand vine vorba de iluminatul in bucatariile moderne. Iluminatul poate sa schimbe si el total modul in care arata si se „simte” o bucatarie. Poti sa renunti la clasicul bec in mijlocul bucatariei si sa ai aplice sau candelabre chiar in bucatariile mai mari, poti avea corpuri de iluminat la nivelul pardoselii, pe pereti, pe suprafetele mobilierului sau in jurul mobilierului de bucatarie. E un must sa ai acum si sisteme de iluminat smart sub dulapurile de bucatarie, in dulapuri, la nivelul blatului sau mesei, pe langa masa si imbinarile zidurilor, la colturi, in jurul geamurilor, ca sa ai de fiecare data o atmosfera perfecta indiferent daca gatesti, ai invitati sau vrei sa te relaxezi in bucatarie intr-o zi friguroasa de iarna.

Nu uita de tavan. Trebuie incorporat in schema de design gandita pentru a avea o reamenajare a bucatariei ca la carte. Poti sa il vopsesti in culori in contrast cu cele de pe pereti, de la dulapurile de bucatarie, sa adaugi grinzi, scanduri de lemn sau casete aplicate pentru a obtine un design interior cu adevarat deosebit. Daca mai incastrezi si niste sisteme de iluminat smart in tavan si ai si tavan fals ai toate sansele sa ai o bucatarie ca in reviste.