Dormitorul este o camera unde vei avea nevoie mereu de confort si de cat mai mult spatiu. Unii au noroc de case, apartamente cu dormitoare mari, altii insa au dormitoare prea mici ca sa se poata bucura de ele. Amenajarea interioara intr-un dormitor mic e posibila, desi e mai dificila, si te poate ajuta sa ai un dormitor care pare ceva mai mare si care isi recapata din functionalitate.
Cand vine vorba despre amenajari interioare in spatii mici, specialistii au cateva recomandari de baza. Fara prea multe idei de implementat, atentia la detalii trebuie sa fie pe primul plan, originalitatea si imaginatia vor ajuta enorm.
Pe langa aceste recomandari e bine sa fii realist si sa te gandesti foarte bine ce vrei sa obtii cu amenajarile interioare cand ai dormitoare mici, de exemplu. Prea multe nu poti face cu spatiul, el va ramane la fel, dar poti sa ii oferi un alt aspect si o spatialitate la nivel vizual ceva mai mare. O camera cu o suprafata mica va avea aceeasi suprafata la finalul amenajarilor interioare asta e clar. Dar spatiul de folosit din camera va fi mult mai bine organizat si nu vei mai avea senzatia de dormitor prea mic.
Iata ce poti face cu un dormitor mic in materie de amenajari interioare.
Iluminatul, cheia unui spatiu mai mare. Camerele intunecate par mai mici, cele mai luminoase, cu mai multa lumina, par mai mari. Lumina ajuta orice camera sa fie mai placuta, sa fie primitoare, atmosfera se imbunatateste daca avem un iluminat implementat cu gandul la spatiul pe care il avem la dispozitie. Adauga mai multa lumina in dormitorul tau mic si dintr-odata vei avea o camera mult mai mare si mai interesanta.
Lumina naturala e ideala, evita orice fel de draperii mai inchise, mate, care o pot respinge, care nu ii permit sa intre prin ferestre. Inlatura corpuri de mobilier care stau fix in lumina si care blocheaza razele soarelui, intrarea lor in camera atunci cand e posibil.
Adauga cateva lampi in jurul camerei pentru un ambient potrivit si pentru accentuarea unor zone din dormitor. Prefera corpuri suspendate de dimensiuni mai mici, LED-uri, becuri smart care iti permit sa te joci cu intensitatea luminii. Poti sa ai un corp de iluminat in mijlocul dormitorului sau mai multe, mai mici, amplasate in toate colturile camerei, ca sa ai tot dormitorul luminat odata cu lasarea serii.
Oglinzile sunt prietenele tale. Ca sa ai lumina naturala in tot dormitorul mic te poti folosi de un mic truc si de reflexia luminii. Adauga oglinzi in puncte strategice, pe pereti, in apropierea sursei de lumina naturala si permite luminii sa circule in toata camera. Dintr-odata ai spatiu mai mult, oglinzile pot sa ofere iluzia unei camere mai mari, exact ce iti doresti pentru dormitorul tau micut. Oglinda sau oglinzile se vor amplasa pe zidul opus ferestrelor ca sa te bucuri de lumina naturala cat mai multa in tot dormitorul. Efectul pe care il obtii e interesant: pare ca ai o alta fereastra in camera din momentul in care ai adaugat si oglinzile.
Culorile bine alese sunt de mare ajutor. Alege culori si tonuri deschise, evita culorile mai inchise, neutre. Nu te feri de culori mai intense, galben, verde, albastru, incearca sa gasesti culoarea care te avantajeaza si care iti ofera cele mai multe avantaje. Daca nu vrei sa te apuci de varuit si sa ai mizerie poti alege tapet textil pentru acoperirea peretilor si pentru protejarea lor.
Ai o multime de variante de culori, poti sa personalizezi tapetul in asa fel incat dormitorul tau cel mic sa se transforme peste noapte intr-o camera mult mai mare in aparenta. Mobilierul trebuie sa fie si el in aceeasi culoare cu zidurile, contrastul culorilor nu trebuie sa fie prea puternic ca sa nu destabilizeze si mai tare tot ce tine de spatialitate. Si un banal covor in culorile peretilor te va ajuta enorm cand ai dormitorul prea mic si vrei sa ai o dimensiune ceva mai mare macar la nivel vizual.
Minimalismul e de baza. Daca ai dormitorul mic renunta la tot ce nu e esential, la mobilier, alte obiecte de decor, si pastreaza doar ce te poate ajuta sa ai o camera aerisita si mai spatioasa. Pastreaza unul sau doua corpuri de mobilier mai micute, comanda mobila speciala pentru dormitorul mic, nu adauga mobilier de care oricum nu te folosesti doar pentru ca arata bine si atat. Cu cat ai mai putine lucruri in dormitorul mic, cu atat vei avea mai mult spatiu si o spatialitate care va fi mereu in favoarea ta, de care te vei putea folosi fara probleme oricand itij doresti acest lucru.