Dum. oct. 1st, 2023

Toata lumea pare sa fie obsedata de spatii mari, camere mari, living mare, mai ales dupa starea de urgenta si dupa ce am trait si tot traim intr-o pandemie continua, cu teama de noi carantine institutite. Dar si cand ai spatii prea mari la dispozitie nu e bine, apar tot felul de probleme pe care trebuie sa le rezolvi.

Desi mai mare inseamna mai bine pentru unii, e foarte dificil sa umpli tot acel spatiu si sa nu iti pierzi echilibul designului interior si coerenta…

O sufragerie mare e visul oricarui proprietar de apartament sau de casa. Vrei sa ai loc sa faci tot ce vrei, sa te misti in voie, sa impresionezi invitatii si sa ai mereu unde pune piese moderne de mobilier. Sufrageria mare poate fi un cosmar pentru cei care se apuca de amenajari interioare si au ceva idei de design interior. Ce ai de facut ca sa nu pierzi timp tot cautand cele mai bune idei de amenajare interioara? Iata cateva idei pe care ni le-au dat specialistii in amenajari interioare de-a lungul anilor.

Delimitari clare cu ajutorul covoarelor supradimensionate. Un design interior tip „open concept” inseamna si spatii mai mari si lipsa unei delimitari clare intre camere. E bine sa avem delimitari intre spatiile din locuinta pentru a oferi o eleganta si mai mare sufrageriei noastre sau holurilor. Un covor mare va permite unei sufragerii mari sa nu „intre” in alte camere sau in holuri si sa contureze mult mai bine suprafata acesteia. Astfel vei avea vizual o aranjare mai buna in spatiu a elementelor din sufragerie si vei beneficia si de o amenajare interioara ca in reviste, fara prea mare efort. Covoarele supradimensionate trebuie sa respecte cromatica si tematica sufrageriei mari si sa se alinieze la liniile de design interior deja trasate.

Incearca sa ai alegeri inteligente in materie de design si de amenajare interioara. Spatiile mici vor fi coplesite de decor, de tot ce adaugi in camera respectiva. La spatiile mari, la sufrageriile mari poti sa te joci cu diverse corpuri de mobilier, cu o canapea, cu un candelabru, cu masute de cafea aranjate strategic pentru a nu te incurca la deplasare. Atentie si aici la cromatica si la designul pieselor de mobilier si elementelor de iluminat adaugate, toate trebuie sa fie adaptate cromaticii generale si tematicii din sufragerie. Sufrageriile mari inseamna spatiu mai mare, dar asta nu iti da unda vedere la cumparare de mobilier de toate tipurile pentru sufragerie doar de dragul de a umple spatiu. Te limitezi la ce ai nevoie si ce se potriveste in sufragerie si iti propui sa ocupi spatiul pe care il ai la dispozitie cu orice chip.

Iluminatul perfect va imbunatati designul interior. Cauta sa ai de fiecare data un sistem de iluminat cat mai bine adaptat sufrageriei mari. Ai spatiu mult, deci vei avea nevoie de lumina mai multa, de lumini de accentuare poate pentru diverse elemente. Fixeaza sisteme de iluminat moderne si pe pereti si incearca sa nu lasi fara lumina niciun coltisor din sufrageria mare. Poti sa apelezi si la sistemele de iluminat smart atunci cand ai de gand sa ai o sufragerie mare cu un iluminat ideal. Pe langa culorile diverse si nuantele pe care le poti obtine ai si cele mai bune si mai sigure modalitati de iluminare pentru sufrageria ta, personalizabile si foarte usor de setat la nevoie.

Inlocuieste un coltar, o canapea in forma de „L” cu doua canapele. In loc sa ocupi un spatiu prea mare cu o canapea masiva in forma de „L” mai bine cumperi doua canapele mai micute pentru sufragerie. Vei obtine o aranjare a mobilierului mai sofisticata si vei umple mai bine spatiul vast din sufragerie. Le poti amplasa in asa fel incat sa fie fata in fata, intre ele poti pune foarte bine o masuta de cafea si doua scaunele langa ele si vei avea practic acelasi spatiu de stat la povesti ca la o canapea masiva si greu de intretinut in forma de „L”. Plus ca va fi si mai usor sa faci curatenie si sa le intretii pe fiecare in parte daca sunt mai mici si mai usor de mutat dintr-o parte in alta.

Gandeste mai multe locuri speciale pentru invitati. Poti adauga mai multe locuri pentru invitati, de stat si de povestit. Fiecare zona de „stat” va putea avea canapea proprie, scaune, masuta de cafea, covorase ca sa ai un spatiu foarte mare aranjat extrem de bine si de elegant. Schema cromatica aleasa trebuie sa aiba o anumita coerenta, o predictibilitate cat mai bine gandita si ea, sa fie complementara elementelor de design din sufrageria mare. Cu cat mai multe „insulite” pentru invitati, cu atat mai mare senzatia de intimitate si aspectul general al sufrageriei se va imbunatati cu siguranta.

Foloseste-te de lungime cat poti de mult. Daca ai prea mult spatiu in living incearca sa te joci ca poti de bine cu proportiile si sa incorporezi elemente care ar putea alungi camera si mai mult. O canapea extensibila, un semineu alungit ar putea sa accentueze mai bine si sa puna in evidenta spatialitatea camerei mult mai bine, fara a destabiliza echilibrul pe care l-ai gasit deja in sufrageria mare. Nu exagera insa cu tot ce poti pune pe lungime pentru ca vei ajunge sa ai o camera care pare mult prea lunga si nu te va ajuta la nimic acest lucru…

Nu uita de printuri, imprimeuri. Spatiile mici vor fi coplesite de printuri, insa cand e vorba despre un living mare ai cat spatiu vrei tu sa te joci in ce fel vrei cu printuri de toate tipurile, adaptate designului interior. Se pot combina foarte bine modele acromatice, printuri deosebite cu print leopard, carouri sau arta abstracta. Intr-un spatiu mare mai mult e intotdeauna egal cu mai mult.

Textura face diferenta. Perne, perdele, draperii, impreuna cu diverse elemente naturale, imitatii ale elementelor naturale vor „incalzi” spatiile mari si vor preveni senzatia de gol sau de rigid. Nu te feri sa le combini pe toate in acelasi spatiu si sa te joci putin cu ele si cu aranjarea texturilor, cu alegerea lor. Nu vei face decat sa ajungi la un rezultat foarte bun si care va fi apreciat de catre orice specialist in amenajari interioare.