vin. dec. 8th, 2023

Din ce în ce mai râvnite în ultimii ani, draperiile blackout sunt preferate de multe persoane pentru avantajele pe care le oferă. Utilizarea acestora într-o locuință este atât de mult râvnită din mai multe motive, unul dintre acestea și cel mai important fiind atmosfera pe care o creează o încăpere atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Iată de ce sunt recomandate aceste draperii și cum poți alege draperiile blackout potrivite pentru amenajarea unei locuințe moderne.

Ce sunt draperiile blackout?

Sub denumirea de Draperii blackout sunt cunoscute acele perdele folosite în primul rând pentru decorul unei încăperi, dar și pentru a bloca lumina nedorită a soarelui să intre în interiorul locuinței. Prin faptul că acestea sunt perdele stratificate, se pare că ar avea un rol decisiv și în reducerea poluării fonice, chiar cu până la 40%, iar prin faptul că rețin căldura, acestea sunt ideale atât vara, cât și iarna.

Istoria draperiilor blackout pare a începe din vremuri trecute, chiar din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, atunci când acestea erau utilizate pentru a ascunde lumina interioară de privirile inamicilor. Drumul pe care l-au parcurs aceste draperii din acel moment este unul lung, iar astăzi utilitatea lor este una considerabilă, recunoscută de foarte mulți utilizatori. Ideale pentru a bloca lumina și căldura din exterior mai ales pe timpul verii, aceste draperii pot decora ferestrele și ușile dormitorului sau sufrageriei în egală măsură, fiind un element modern pe care îl poți folosi ca element de decor după propriul plac, beneficiind în același timp de avantajele oferite de acestea.

De ce trebuie să ții cont când alegi draperiile blackout potrivite?

Pentru ca draperiile blackout pe care le alegi să fie unele potrivite pentru decorul unei anumite încăperi, este nevoie să ții cont în primul rând de culoarea dorită, dar și de calitatea materialului sau de bugetul pe care ești dispus să aloci unei astfel de achiziții.

Culoarea draperiilor

În ceea ce privește culoarea draperiilor, acordă atenție modului în care aceasta poate fi asortată cu celelalte culori din încăpere, respectiv cu stilul pe care îl are locuința ta. Deși aceste draperii vin, de regulă, în culori și tonuri închise, opace – gri, bleumarin, negru, grafit, în versiunile mai moderne poți găsi modele de draperii blackout în culori strălucitoare – galben, turcoaz, verde, chiar alb. Pentru dormitor poți alege mai degrabă nuanțe profunde și culori bogate, precum bleumarin, maro, în timp ce pentru sufragerie poți alege culori și nuanțe neutre sau pastelate.

Calitatea materialului 

În ceea ce privește calitatea materialului, trebuie să știi că draperiile blackout de calitate sunt realizate dintr-o țesătură solidă, rezistentă, astfel încât razele de lumină să nu poată pătrunde în interior, iar în felul acesta draperiile să aibă funcționalitatea dorită. Poți alege din modelele de draperii blackout realizate din poliester sau din țesătură acrilică, în diverse variante de grosime și densitate, astfel încât să poți găsi varianta potrivită în funcție de nevoile și preferințele pe care le ai.

Prețul de achiziție

Un ultim criteriu de care poți ține cont atunci când alegi draperiile blackout pentru decorarea locuinței tale este prețul acestora, însă este important să ții cont înainte de toate de calitatea oferită de acestea, apoi să pui în balanță cu prețul pe care ești dispus să îl plătești pentru a vedea dacă merită achiziția.

Beneficiile oferite de draperiile blackout

Dacă merită pe deplin o astfel de achiziție vei ști doar în momentul în care te poți bucura de numeroasele avantaje pe care acestea le oferă. Pe lângă aspectul modern pe care acestea îl au, este important faptul că draperiile blackout reprezintă o barieră importantă împotriva luminii și căldurii venite din exterior, dar și împotriva zgomotului.

Astfel de draperii sunt preferate de utilizatori tocmai pentru faptul că filtrează lumina, favorizând un somn odihnitor și o relaxare deplină, blocând în același timp căldura să intre în interior – este menținută, în acest fel, o atmosferă răcoroasă pe timp de vară. Draperiile blackout sunt ideale și iarna prin faptul că rețin căldura în interiorul locuinței.

Totodată, aceste draperii filtrează zgomotele din exterior, fiind ideale pentru cei care au nevoie de liniște fie pentru a se odihni, fie pentru a lucra fără să fie deranjați de ceea ce se întâmplă în fața casei sau în fața blocului.

Marea varietate de modele de draperii blackout îți oferă șansa de a găsi modelul potrivit și pentru preferințele și nevoile pe care le ai. Vizitând orice Magazin decoratiuni interioare, poți găsi modelul preferat de draperii blackout pe care îl poți alege în funcție de modelul sau culoarea preferată, de material sau de bugetul de care dispui.

By Stefan