sâm. apr. 13th, 2024

Pentru unii designul minimalist in gradina poate fi plictisitor, pentru altii acelasi design ar putea fi simplu si elegant. Gradinile minimaliste sunt doar despre spatialitate si cum se foloseste spatiul pe care il ai deja la dispozitie. Linii simple, materiale si plante reduse ca numar si complexitate, paleta de culori limitata, cam la asta se reduce designul minimalist in gradina. Cum ajungi insa sa ai un design minimalist in gradina?

Minimalismul in materie de design exterior pentru gradina vine cu o serie de avantaje. Plantele sunt in centrul atentiei, nu ai nevoie de o ingrijire speciala, gradinaritul e mai usor, te bucuri mai mult de spatiul gradinii pentru ca ai design bine organizat vizual si spatii deschise numai bune de explorat si exploatat. Plus ca nu ai costuri mari cu gradina, mentenanta e ieftina in orice context.

Pana la urma, minimalismul in designul exterior e doar despre structura si simetrie, despre definirea unor zone si cai de acces care permit stabilirea unor limite clare in gradina pentru un design curat si foarte bine organizat.

De la teorie la practica e o cale destul de lunga in designul exterior, asa ca nu ar strica sa stii ce poti face pentru a avea si tu o gradina cu design minimalist fara efort.

Stabileste limite clare in gradina. Minimalismul in gradina si in designul exterior incepe de fiecare data cu niste limite clare. Designul minimalist este despre restrictie, mai ales cea legata de culori, alegerea oricaror elemente ce vor compune amenajarea finala e esentiala pentru un stil minimalist perfect in gradina.

Culorile neutre sunt populare in stilul minimalist aplicat in gradina, panourile de metal nepictate, texturile si umbrele obtinute cu materiale naturale, de exemplu lemn prelucrat in ideea minimalismului vor aduce si ele un plus de eleganta si de modern in minimalismul designului. Limitele in gradina pot fi realizate cu ajutorul unor elemente naturale, unor panouri din diferite materiale, in asa fel incat delimitarea sa fie una vizuala si sa nu incurce prea mult in crearea unui stil minimalist in gradina.

Limitari in privinta materialelor folosite. Daca vrei design minimalist in gradina limitezi cat de mult poti utilizarea de materiale prea multe, cu texturi diferite. Pavajul, de exemplu, ar putea sa para o alegere fireasca in gradina, dar e nevoie de un anume tip de finisaj si poate de o culoare verde aleasa cu mare grija, asta daca ai deja un gri inchis la ramele ferestrelor, scaune sau ghivecele din gradina. Ideea este sa te documentezi si sa te gandesti in primul rand cum va arata totul la final si de abia dupa sa iei o decizie si sa lasi pe lista cu materiale doar pe cele esentiale.

Muta gazonul, iarba in alt loc decat cel traditional. In mod normal, intr-un design traditional dintr-o gradina minimalista, gazonul, iarba ar fi o suprafata excelenta pentru gradina minimalista simpla. Combinarea cu alte suprafete naturale, piatra, lemn este posibila in continuare la nivel vizual, doar ca gazonul, iarba pot sa fie pozitionate in locuri neasteptate poate din gradina, in mai multe zone delimitate pentru a avea un design minimalist de nota 10.

Nu vei pune mai mult de trei specii, poti repeta schemele de plantare in functie de necesitatile din gradina si de ce vrei sa obtii la final, cand ai deja designul minimalist aproape gata.

Pe langa gazon poti opta pentru numeroase plante in aceeasi culoare, cu tonuri si nuante diferite. Negrul, griurile inchise, verdele acid sunt potrivite pentru a avea contrast cu restul elementelor din gradina minimalista. Foloseste-te de o schema de culori coerenta, adaptata designului tau. Gazonul, iarba ar trebui sa fie foarte bine aranjata si nivelata ca sa para ca e un covor compact in zona unde intentionam sa plantam firele de gazon, iarba.

Sursa de apa pentru sunet controlat si miscare in designul minimalist din gradina. Desi apa in designul minimalist tinde sa fie lasata pe plan secund, adaugarea unei surse de apa in amenajarile exterioare va schimba atmosfera din gradina complet si va fi o sursa de racoare pe timp de vara. Designul sursei de apa trebuie sa urmareasca in mod clar linii bine definite, fara prea multe ornamente, decoratiuni, stilul minimalist trebuie sa ramana… simplu.

Lumina naturala, foarte importanta pentru designul minimalist. Daca la interior becurile si lumina artificiala erau parte din designul minimalist, cand ne mutam la exterior, ingradina, iluminatul natural e cel mai important. Se pot folosi oglinzi in gradina, pentru a maximiza lumina naturala si a avea si un spatiu ceva mai mare la nivel vizual cel putin. Iar pe seara, cand deja nu mai ai lumina naturala cateva LED-uri simple te vor ajuta sa mentii un design minimalist si dupa lasarea serii in gradina ta amenajata simplu si modern.