Planuiesti sa renovezi sau sa amenajezi baia si iti e foarte dificil sa te decizi asupra stilului potrivit pentru ea? Un stil ales in mod corect pentru o anumita camera iti va simplifica mult munca si te va ajuta sa ai o baie care nu numai ca arata foarte bine, dar e si la moda si se incadreaza perfect in restul designului interior ales.
Stilul baii tale va spune multe despre tine, despre personalitatea ta, despre gusturile tale. Si tot stilul va fi in centrul atentiei cand vei avea invitati si vor merge la baie. Poti sa ai o baie care arata ca in reviste cu un stil ales cu mare grija sau poti sa ai o baie banala, care nu atrage atentia deloc si in care nu vei petrece mai mult de cateva secunde cand nu ai alte nevoie urgente si esti nevoit sa folosesti toaleta. Iata in continuare care sunt stilurile potrivite pentru baie si cateva detalii importante despre fiecare ca sa alegi mai usor un stil ideal pentru baia ta.
Stilul tranzitional. E un stil de tranzitie, de mijloc, de compromis daca vreti intre stilul traditional si stilul contemporan. Are suficiente detalii ca sa ii multumeasca pe adeptii celor doua stiluri intre care se afla si de la care imprumuta diverse elemente. E un echilibru intre cele doua stiluri, nu ai nici prea mult traditional, dar nici prea mult contemporan, balanta e mereu mentinuta perfect echilibrata.
Daca te gandesti sa aplici stilul tranzitional in baie te gandesti la toalete in forma de shaker, la piatra, quartz sau marmura, la o chiuveta sub suprafata, cada pe piedestal, la faianta si gresie in culori neutre sau in culori mai deschise, sticla pentru dus, care imprejmuieste dusul sau cabine de dus transparente. Iluminatul e important, aplicele sunt importante in stilul tranzitional, la fel si candelabrele sau sistemele de iluminat clasice. Culorile in stilul tranzitional pentru baie tind sa fie mai soft si mai subtile, cele mai potrivite fiind albastrul, maroul sau griurile, tonurile lemnoase.
Stilul modern. Este un stil elegant potrivit pentru baile impunatoare, mai mari si mai luxoase, predomina liniile orizontale puternice. Stilul e unul „curat”, atentia se va indepta spre arhitectura. Toaletele plutitoare, sticla la dus, cazile simple, chivetele minimaliste, dar si oglinzile fara rame, iluminatul simplificat, toate vor face parte din stilul modern pentru baie. Culorile pe care le vei gasi in baile moderne vor fi albul, tonuri neutre si negrul. Petele de culoare apar doar la nivelul accesoriilor, prosoape sau plante pentru baie.
Stilul contemporan. Aici vom gasi cele mai noi tehnologii pentru baie, dar si materiale si trenduri cu linii clare, fine si un minimalism dus la extrem. Poti sa te abati lejer de la reguli in stilul contemporan pentru baie, traditionalul nu are ce cauta in cadrul acestui stil. In stilul contemporan vei avea chiuvete minimaliste, aceeasi sticla la dus, gresie sau fainta care transmite un mesaj puternic, oglinzi cu profil slim, tehnologii de ultima generatie la dus, oglinzi smart. Paleta de culori care corespunde stilului contemporan in baie va fi una alb-negru, dar si orice fel de combinatie de culori ce asigura un contrast mai mare ar fi potrivita.
Stilul traditional. Stilul traditional imprima confort, rafinament, eleganta in baie, este atemporal, va ramane la moda. Se vor folosi materiale de calitate, predomina detaliile decorative si eleganta clasica. Tratamentele pentru pereti si podea se vor aplica oricum, piatra va fi la mare cautare, iluminatul in stil antic, cazile clasice, masuta de toaleta clasica, lambriurile, tapeturile si mulajele decorative, toate fac parte din stilul traditional in baie. Culorile sunt soft si relaxante in stilul traditional, neutre, tonurile pale preedomina, albastrul e la mare cautare, la fel si verdele, dar si maroul si griurile, tonurile lemnoase.
Stilul rustic. In stilul rustic aplicat in baie avem frumusetea naturala a exteriorului, imbinandu-se materiale robuste cu texturi confortabile pentru a crea un spatiu primitor. Poti sa te inspiri si din stilul contemporan, dar elementele rustice vor fi predominante. Piatra si cuprul sunt importante in acest stil, tratamentele pentru pereti si pentru podele sunt la mare cautare, la fel si piatra naturala. Cada din cupru, cada in stil japonez, covoarele rustice si becurile cu filament vor fi o alegere excelenta daca vrei neaparat sa aplici stilul rustic in baie. Cat despre culorile predominante in stilul rustic, acestea sunt nuantele naturale care imita piatra sau lemnul, culorile care se regasesc si in natura.
Stilul industrial. Este inspirat din fabrici si depozite, este simplist, materialele raw sunt la mare cautare, texturile deosebite sunt vedetele. Favorizeaza suprafetele rezistente la uzura, nu se bazeaza prea mult pe ornamentarea suprafetelor. La dus avem otel si sticla, ne folosim de ciment, de otel, de caramida, avem chiuvete mari simple, suficient de adanci, usile glisante sunt perfecte in acest stil, la fel si tevile la vedere si hardwareul si chiuvetele asemanatoare cu uneltele. Materialele raw vor impune si paleta de culori din stilul industrial, din loc in loc mai vedem si cateva culori saturate.
Stilul mediteraneean. Pune in evidenta materialele naturale, lemn, caramida, piatra, pentru o eleganta deosebita in baie. Poti avea si ceva elemente contemporane in acest stil, dar te bazezi mai mult pe clasicul care a trecut testul timpului. Iluminatul e ornamental, gresia, faianta sunt colorate, predomina cuprul, fierul, bronzul, alama antichizata, oglinzile sunt impunatoare, peretii sunt varuiti, forma chiuvetei e usor rotunjita si organica. Culorile sunt puternice, nuantele sunt bogate pentru a scoate in evidenta cat mai bine tot ce se afla in baia in stil mediteraneean.