Cand te apuci sa amenajezi bucataria te gandesti cu siguranta la o multime de lucruri. Si de multe ori te confrunti, fara sa vrei, cu mituri pe care le crezi la inceput si care te incurca mai mult. Miturile despre amenajarea interioara a bucatariei sunt in general legate de detalii si de aspecte ce tin de o amenajare particularizata a bucatariilor, de ce sa faci si ce sa nu faci.
Miturile despre amenajarea interioara a bucatariilor s-au tot transmis din generatie in generatie si pe multe le luam de cele mai multe ori ca fiind adevaruri, cand, de fapt, ele sunt doar niste informatii gresite care nu ne vor ajuta deloc. Daca le credem nu vom face decat sa pierdem timp si bani si sa le intelegem de abia cand am vazut ca nu a iesit proiectul asa cum ne-am fi dorit. Care ar fi cele mai frecvente mituri legate de amenajarea bucatariilor?
Stilul e mai important decat caracterul practic al amenjarilor in bucatarie. Ne place sa vedem bucatarii cu stil, amenajate cu gust, care respecta anumite stiluri si se incadreaza perfect designul general al locuintei noastre. E adevarat ca atunci cand cautam piese de mobilier sau idei noi pentru amenajarea bucatariei ne gandim la stil si la cum arata. Insa o bucatarie care arata ca in reviste, dar nu e practica deloc, nu o poti folosi la adevaratul sau potential este o bucatarie care nu te va ajuta cu nimic. Bucataria trebuie amenajata in asa fel incat sa fie practica si sa poata sa fie utila familiei si tie, bucatarul sef din fiecare zi. Nu vom uita de stil si de design cand amenajam bucataria, dar orice am face e bine sa avem in minte latura practica a spatiului pe care il avem la dispozitie in bucatarie.
Mai mare e si mai bine. Da, in general, daca nu ne referim la amenajari interioare si la bucatarii, mai mare e si mai bine. Dar in cazul bucatariei noastre un spatiu mai mic poate insemna si mai multe idei interesante de amenajare si un design interesant, mai ales ca ai in permanenta un spatiu destul de redus pe care trebuie sa il amenajezi cumva si sa fie si practic. Mai mic e mai bine in bucatarie, asa am putea parafraza afirmatia noastra si mitul pe care incercam sa il demontam. Asta inseamna ca vei putea as amenajezi mai usor o bucatarie mai mica si nu vei avea asa de mari batai de cap. Plus ca si mobilierul de mici dimensiuni va fi mai bun indiferent de spatiul pe care il ai la dispozitie in bucatarie. Ai loc sa te desfasori, ai loc sa te bucuri de flexibilitate mai mare in bucatarie si e si mai usor de intretinut curatenia in bucatarie.
Designerii si specialistii in amenajari interioare nu sunt atat de utili in amenajarea bucatariei. Sa amenajezi o bucatarie poate fi destul de dificil daca nu ai experienta si nu te pricepi la design, la alegeri de mobilier sau de elemente pentru decorarea bucatariei. Mitul conform caruia poti sa iti amenajezi si tu bucataria, nu ai nevoie de niciun fel de ajutor din partea specialistilor este fals. Ei vor fi alaturi de tine si te vor ajuta sa faci cele mai eficiente si mai bune alegeri, vei avea si sfaturi bune, vei sti cum sa combini culori, suprafete, finisaje si sa obtii amenajari interioare ale bucatariei excelente. Plus ca economisesti si bani si iei si cele mai bune decizii plecand de la experienta profesionistilor din amenajari interioare.
Trebuie sa folosesti fiecare coltisor din bucatarie la amenajarile interioare. In niciun caz nu trebuie sa pui mobilier si sa amenajezi chiar si ultimul coltisor gol din bucatarie. Alege un dulap mai lung, o insula spatioasa si ai spatiu de stocare suficient. E nevoie si de ceva spatiu liber, fara amenajari de niciun fel in bucatarie ca sa ai un design care iese in evidenta si da si senzatia de aerisit. Intelege de la inceput ca amenajarile interioare pentru bucatarie nu sunt curse intre tine si cei care vand mobilier, care are cele mai bune idei si nu trebuie sa aduci in bucatarie tot felul de mobilier si de decoratiuni doar de dragul de acoperi tot spatiul pe care il ai la dispozitie. Vei mai avea idei in viitor in privinta amenajarilor interioare si ar fi bine sa ai si spatiul necesar ca sa le pui in practica.
Personalizarea caracteristilor si elementelor amenajarilor interioare e intotdeauna un atu. Vrei sa ai bucataria personalizata ca sa reflecte gusturile si stilul tau de viata. Dar daca tot ce ai in locuinta, amenajarile, sunt personalizate pentru un individ anume ar putea sa fie inutil pentru restul indivizilor, nu? Amenajezi bucataria pentru modul in care traiesti, nu neaparat pentru a avea ceva personalizat. Te gandesti la nevoile individuale, nu la individ neaparat. E o greseala banala care te va costa timp si bani cu siguranta si pe care nu vei vrea sa o mai repeti in viitor.
Mai multa lumina inseamna mai bine. In privinta iluminatului in bucatarie primeaza calitatea si nu cantitatea. Unde amplasezi sistemele de iluminat din bucatarie va avea un impact mai mare decat cantitatea de lumina pe care o ai in bucatarie. Iluminatul va fi in straturi, un strat pentru zonele de lucru, altul pentru caracteristicile spatiului, amenajarii, ultimul pentru accentuarea unor elemente importante, decoratiuni din bucatarie. Poti sa ai becuri led sub dulapurile suspendate pentru accentuare si pentru a te ajuta sa realizezi niste sarcini punctuale. Si inca un lucru important: trebuie sa ai cat mai putine intrerupatoare si automatizari cat mai multe, de preferat cele smart sa le integrezi in amenajarile tale interioare din bucatarie.