S. mart. 22nd, 2025

Gardul viu este un element de decor ce poate fi gasit, astazi, pe toate drumurile in zonele urbane amenajate. Fie ca vorbim de strazi din zona centrala a orasului, parcuri, spatii verzi, scuaruri, louri de joaca, veti gasi cu siguranta macar un mic gardulet viu. Ba mai mult, au inceput sa apara si la sate datorita dezvoltarii acestora.  Intrebarea care se pune aici, si esenta acestui articol, este: „sa plantam, sau nu, gard viu in gradina?”. Iar raspunsul este: depinde.

Depinde de cativa factori:

Spatiul disponibil. Daca suprafata gradinii dumneavoastra este redusa, un gard viu mai mare, sau intins, nu este o alegere buna. Motivele cred ca sunt evidente, puteti face altceva cu acel spatiu. In schimb puteti pune un  mic gardulet viu rotund precum in poza de mai jos. Nici nu ocupa mult spatiu si arata chiar bine. Nu uitati, insa, sa-l tundeti periodic pentru a nu se deforma.

Designul casei – daca peretii exteriori ai casei sunt de culoare verde, un gard viu s-ar integra perfect in gradina dumneavoastra. Evident, trebuie sa aveti si loc unde sa-l amplasati, asa cum am discutat la punctul precedent. In schimb, daca aveti casa vopsita cu un rosu aprins, s-ar putea sa nu se potriveasca la fel de bine.

Modul in care este amenajat terenul. Daca aveti o peluza in fata casei cum au, de exemplu, americanii, un gard viu s-ar potrivii de minune in locul unui gard normal ce delimiteaza terenul de trotuar. Ramane, insa, la alegerea dumneavoastra cat de inalt doriti sa fie.

 

Puteti amplasa cateva randuri de gard viu undeva in spatele gradinii, pentru a avea mai multa verdeata care sa improspateze aerul in curtea dumneavoastra. Daca dispuneti de o curte mai mare, puteti amenaja ceva foarte frumos care cu siguranta va face deliciul copiilor dumneavoastra, si anume: un labirint din gard viu. Poate fi un extraordinar spatiu de joaca pentru cei mici, pe care acestia il vor adora, iar un avantaj enorm va fi ca ei se vor juca mai mult in aer liber si curat.

 

 

Lasă un răspuns