mie. ian. 15th, 2025
bec cu consum redus

In ziua de azi exista numeroase dispute si dezbateri pe tema becuri economice. Intrebarea care se pune este daca acestea sunt, sau nu, mai bune per total decat becurile traditionale cu filament. Raspunsul este, in acelasi timp, si da si nu. Inca din 2009, Romania a semanat un acord cu Uniunea Europeana ca de la 1 septembrie 2012 sa fie interzisa comercializarea si folosirea de becuri traditionale de 75W si 100W, urmand ca, pe viitor, sa fie scoase din circulatie si cele de putere mai mica. Motivul oficial al acestei actiuni ar fi reducerea consumului de curent electric cu pana la 60% pana in 2020.[ad]

Acesta ar fi un prim avantaj, faptul ca are un consum mult mai mic. Folosirea acestor tipuri de becuri in locuinta dumneavoastra se va vedea, cu siguranta, in viitoarele facturi la curentul electric. Pe termen lung, acestea va pot reduce costurile intr-o masura destul de consistenta. Este adevarat ca daca alegeti sa va montati becuri economice in locuinta dumneavoastra veti avea ce platit, mai ales daca le  inlocuiti pe toate deodata, aceste becuri costand chiar de 4 ori mai mult decat cele obisnuite. Cu toate acestea, pe termen lung, va veti recupera cu siguranta investitia.

Durata lor de functionare este mult mai mare decat in cazul becurilor cu filament, asta constituind un avantaj important. Desi costa mai mult, nu veti fi nevoiti sa le inlocuiti la fel de des ca pe celelalte, deci, oarecum, ajungeti tot acolo cu banii. Becurile economice produc mai putina caldura decat celelalte. Daca asta constituie un avantaj, sau nu, este alegerea dumneavoastra.

Becurile traditionale elimina mai mult CO2 in atmosfera decat cele economice, dar acestea din urma contin in interiorul lor substante mult mai toxice, precum mercur. Daca acesta se sparge din greseala, trebuie sa aerisiti rapid toata camera si sa parasiti incaperea, expunerea la mercur avand consecinte extrem de grave. S-a dovit ca expuneera indelungata la becuri economice provoaca mai multe dureri de cap si migrene, astfel, este indicat sa nu folositi astfel de corpuri de iluminat in incaperea de zi sau dormitoare. Un alt argument pentru acest sfat este ca: acestea scot uneori niste sunete deranjate si un palpait foarte enervant. Mai mult de atat, s-ar putea sa nici nu functioneze corespunzator la temperaturi scazute, astfel amplasarea acestora in exteriorul casei pe timp de iarna s-ar putea sa nu dea randament.

In final, care sunt becurile mai bune? Depinde ce anume cautati sa obtineti. Nu exista un raspuns corect.

Lasă un răspuns