mar. apr. 30th, 2024

Conceptul eco-friendly este din ce in ce mai popular astazi, mai ales ca natura chiar are nevoie de ajutorul nostru. Dincolo de reciclare si de sortarea deseurilor, de evitarea unor actiuni ce pot dauna mediului inconjurator, ideea de eco-friendly poate fi aplicata si la nivelul locuintei noastre. De exemplu o bucatarie eco-friendly e mult mai simplu de realizat din perspectiva designului interior si amenajarilor interioare, materiale si idei sunt suficient de multe, asa ca iti va trebui doar putina vointa si implicare.

Bucataria eco-friendly este primul pas spre o mai buna protejare a mediului cu actiuni minore si fara costuri mari. Eco-friendly nu este doar un concept care e la moda, e o modalitate foarte usoara care iti va oferi o atmosfera mai placuta in bucatarie, dar si o schimbare in bine, mediul inconjurator fiind pana la urma cel care are cel mai mult de castigat. Ce ai de facut pentru a ajunge sa poti spune ca ai bucatarie eco-friendly?

Materiale sustenabile. Discutia poate fi una foarte lunga cand vine vorba despre design interior in bucatariile eco-friendly. Pentru o mai mare claritate e bine sa stii ca poti sa obtii un design eco-friendly folosind bambus sau lemn refolosit pentru dulapurile din bucatarie, lemn din surse sustenabile, finisaje cu COV scazut sau zero, la blaturi poti sa cauti materiale precum sticla reciclata, lemn de calitate refolosit sau bambus. La nivelul pardoselei te ajuta iarasi bambusul, tigla reciclata, pluta, materiale durabile si usor de curatat, linoleul biodegradabil nu este de evitat. MFC, MDF ar putea fi alegeri excelente de materiale daca tot vrei bucatarie eco-friendly.

Iluminat eficient energetic. Ca sa arate foarte bine tot designul si decorul interior din bucatarie ai nevoie si de un iluminat de calitate. Iluminatul eco-friendly inclus in designul interior din bucatarie poate fi cu becuri LED, CFL, senzori de miscare mascati, cat mai usor de integrat la nivelul mobilierului, dar si dispozitive care te ajuta sa controlezi intensitatea luminii sau dispozitive smart care sa controleze culoarea si calitatea luminii.

Ventilatie eco-friendly. Hotele eco-friendly, din materiale prietenoase cu mediu, cat mai simple, te vor ajuta sa elimini poluantii din bucatarie si sa imbunatatesti calitatea aerului din interior. Ventilatia naturala este e de dorit si ea cand se poate face fara probleme, dar hota va fi de baza. Poti opta si aici pentru materiale reciclate, pentru hote personalizate, cu un consum mic de energie electrica.

Design smart pentru iluminatul natural. Da, e nevoie si de asa ceva in bucataria eco-friendly. E important sa maximizezi cat se poate lumina naturala cu ferestre cat mai mari, cu suprafete mari, bine iluminate natural, suprafetele colorate si cu reflexie buna a luminii trebuie sa fie integrate perfect in intreg designul. Pereti, blaturi, toate trebuie sa ajute si sa imbunatateasca distributia luminii naturale in bucatarie.

Finisaje „verzi” si vopsea „verde”, eco-friendly. Alege mereu finisaje si vopsea pentru pereti sau alte suprafete „verzi”, care nu au prea multe substante chimice si nici nu necesita foarte multe materii prime luate din natura si prelucrate. Bucataria eco-friendly are nevoie de vopsea si de finisaje de calitate, dar care sa respecte cat mai mult mediul inconjurator si sa te ajute sa nu devii tu insuti un poluator, fara voia ta.

Nu te feri de mobilier sau accesorii second hand. O alta modalitate prin care poti avea bucataria eco-friendly perfecta si un design unic este achizitionarea si de lucruri second hand. Pe langa faptul ca arata foarte bine si te ajuta sa ajungi mai rapid la un design perfect in bucatarie ai si o multime de variante si poti sa oferi o viata noua unui mobilier, de exemplu, care va fi aruncat si va polua la randul sau.

Se pot reconditiona usor orice fel de piese de mobilier mai vechi, poti sa te joci si sa iti folosesti imaginatia in proiecte DIY pentru a avea decorul perfect pentru aceasta camera atat de importanta din locuinta ta. Daca se mai strica usi, se mai deterioreaza suprafete, dulapuri ar fi mai util sa le inlocuiesti cu altele, sa incerci sa le repari pentru bucataria eco-friendly adevarata.

Ferestre cu gradini de plante aromatice. Bucatariile eco-friendly pot avea un design mult mai interesant daca ai si mici gradini de plante aromatice in dreptul geamurilor. Conexiunea cu natura este mai puternica, zona ferestrelor arata mai bine, poti sa folosesti recipiente reciclate pentru a da forma gradinii tale de ierburi aromatice. Nu aglomera prea mult ferestrele si incearca sa te rezumi doar la acele plante aromatice de care ai nevoie. Gaseste materiale sustenabile, eco-friendly, lemn, alte lucruri de care poate nu mai ai nevoie si pe care le poti folosi pentru gradina de ierburi aromatice de la geamuri

Accente din metal reciclat. De la lumini suspendate la manere de dulap, placi metalice, toate elementele metalice pe care le poti recicla vor oferi un aspect moder si industrial bucatariei si designului eco-friendly, promovand sustenabilitatea. Nu exagera cu foarte multe accente metalice si elemente metalice reciclate, mai vechi in bucataria eco-friendly, incearca sa ai materiale de calitate si care arata cat mai bine, sa le cureti si sa le intretii odata ce ai ajuns sa le folosesti in bucatarie.

Mobilier modular si versatil. Alegerea unui mobilier modular, care se adapteaza nevoilor tale in bucatarie va insemna si flexibilitate mai mare si o reamenajare, un redesign al bucatariei mult mai usor, fara a mai fi nevoie de renovari costisitoare, de alte cumparaturi si de mai multa materie prima prelucrata in fabrici pentru onorarea comenzilor.